Bükreş’te Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler

Romanya‘nın başkenti ve en büyük şehri olan Bükreş, Bizans mimarisiyle inşa edilmiş şapelleri, çan kuleli konakları ve Neo-Klasik tasarımlarıyla Balkanların Paris’i olarak anılmaktadır. Karpat Dağları ve Tuna Nehri arasında yer alan bu şehir, parkları, tarihi yapıları, geniş caddeleri ve antikacıları ile geleneksellik ve modernizmi birleştiriyor. Bükreş, yürüyerek gezmesi en keyifli Avrupa şehirlerinden biri olup, gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın konumda bulunmaktadır.

https://www.google.com/maps/d/u/1/embed?mid=14xkFPsgVroPcyfNf2k4q2CFOjcINdUTX&ehbc=2E312F" width="640" height="480

Bükreş’te Gezilecek Yerler

  1. Parlamento Sarayı
  2. Bükreş Zafer Takı
  3. Cotroceni Sarayı
  4. Lipscani
  5. Stavropoleos Manastırı
  6. Romanya Ulusal Sanat Müzesi
  7. Devrim Meydanı
  8. Romanian Atheneum
  9. Çeşmeci Parkı
  10. Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi
  11. Herăstrău Parkı
  12. Calea Victoriei Caddesi, Atatürk Heykeli
  13. Hava Kahramanları Anıtı
  14. Circus Parkı
  15. Romanya Ulusal Tarih Müzesi
  16. Kretzulescu Kilisesi

Parlamento Sarayı, Bükreş’teki gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim binası, en pahalı yönetim yapısı ve en ağır bina olarak biliniyor. Saray, Ceauşescu Rejimi döneminde inşa edilmiş olup, Ceauşescu tarafından Cumhuriyet Evi (Casa Republicii) olarak adlandırılmıştır. Rumenler ise hala bu yapıyı Halkın Evi (Casa Poporului) olarak anmaktadır.

Ayrıca akşamları aydınlatıldığında oldukça etkileyici bir manzara sunan bu sarayı, Bükreş ziyaretinizde kesinlikle görmeli ve fotoğraflamalısınız.

bükreş gezilecek yerler

Arcul de Triumf, Bükreş’in kuzey kısmında, Kiseleff Caddesi üzerinde yer alan bir zafer anıtıdır. İlk olarak, Romanya’nın bağımsızlığını kazandığı 1878 yılında muzaffer birliklerin geçişi için acilen inşa edilen ahşap bir yapı olarak ortaya çıkmıştır.

Daha sonra Petre Antonescu tarafından tasarlanan mevcut taş yapının açılışı 1 Aralık 1936’da yapılmıştır. Anıtın yüksekliği 27 metredir ve cephelerini süsleyen heykeller ünlü Rumen heykeltıraşları Ion Jalea ve Dimitrie Paciurea tarafından yapılmıştır. Bugün hala her yıl 1 Aralık tarihinde Romanya’nın ulusal bayramı dolayısıyla burada askeri geçit törenleri düzenlenmektedir.

Cotroceni Sarayı, Romanya Cumhurbaşkanı’nın resmi ikametgahıdır. Ayrıca, Ulusal Cotroceni Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Başlangıçta bir manastır olarak inşa edilen bu yapının sonrasında saray olarak yeniden inşa edilmiştir.

Bu sarayda Rumen Kralı 1. Carol da yaşamıştır. Sarayın yalnızca bir kısmı ziyarete açıktır ve burada 1. Carol’un varisi Prens Ferdinand ile eşi Marie’nin odaları ve eşsiz sanat koleksiyonu da dâhil olmak üzere 20 binden fazla eser sergilenmektedir.

bükreş gezilecek yerler

Bükreş’te gezilecek yerler arasında bilinen bir caddede ilerleyelim; Lipscani, Bükreş’te bir cadde ve bölge olarak tanınmaktadır. Orta Çağ boyunca şehrin ve Eflak bölgesinin en önemli ticari merkezi olmuştur. III. Vlad tarafından inşa edilmiş Curtea Veche’nin yakınında yer almaktadır.

bükreş gezilecek yerler

Bölgedeki eski yapılar ve caddeler, Lipscani’nin tarihini yansıttığı için görülmeye değerdir. Burada keyifli bir yemek yiyebileceğiniz restoranlar, kafeler ve barlar bulunmaktadır. Ayrıca birçok modern mağaza ve antikacılara ait dükkanlar bu cadde üzerinde yer almaktadır.

bükreş gezilecek yerler

Stavropoleos Manastırı, 1724 yılında Arşimandrit Ioanichie Stratonikeas tarafından inşa edilmiştir. Roma ve Bizans mimarisi izlerini taşıyan bu yapı, 20. yüzyılda yaşanan bir felaket sonucu harabe olmuştur; sadece kilise kısmı ayakta kalabilmiştir. Günümüzde Bükreş’in önemli yapılarından biridir.

Burada birçok konser düzenlenmektedir. Manastırın 8 bin kitaplık halk kütüphanesi ile birlikte ziyaretiniz sırasında Bizans müzikleri çalan bir koroyu dinleme fırsatını yaratmaktadır.

bükreş gezilecek yerler

Romanya Ulusal Sanat Müzesi (Muzeul National de Artă al României), 1837 yılından bu yana Devrim Meydanı’ndaki eski kraliyet sarayında konumlanmaktadır. Orta Çağ ve modern Rumen sanatının geniş bir koleksiyonuna sahip olan müze, aynı zamanda Romanya kraliyet ailesinden oluşan uluslararası sanat koleksiyonunu da barındırmaktadır.

bükreş gezilecek yerler

Devrim Meydanı, 1989 Romanya Devrimi’ne kadar Saray Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı olarak bilinmiştir. Bu meydanda Bükreş’teki Kraliyet Sarayı (Sanat Müzesi’ne ev sahipliği yapan), Ateneum ve I. Carol Üniversitesi Vakfı Sarayı gibi birçok önemli yapı yer almaktadır.

Meydanda ayrıca halkın ziyaretine açık birkaç anıt bulunmaktadır; bunlar arasında kurucu Kral I. Carol’ın heykeli, Iuliu Maniu Anıtı, Corneliu Coposu Anıtı ve Rönesans Anıtı yer almaktadır.

bükreş gezilecek yerler

Rumen Ateneum, Victoriei Caddesi üzerindeki George Enescu Meydanı’nda bulunmaktadır. Burası bir konser salonu olup “George Enescu” Filarmoni Orkestrası’nın merkezi görevini de üstlenmektedir.

794 kişi kapasiteli bu salon birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Eğer yolunuz Bükreş’e düşerse, bu yapıyı ziyaret ederek bir etkinliğe de katılmanızı öneririm.

bükreş gezilecek yerler

Çeşmeci Parkı ya da Çeşmeci Bahçesi (Parcul Cişmigiu), Bükreş’teki en eski halka açık parklar veya bahçelerden biridir. Şehir merkezinde yer alan park, 16 hektarlık bir alana sahiptir.

Park, 1779 yılında Romanya Prensi Alexander Ypsilanti tarafından iki çeşme yapılması emriyle oluşturulmuştur. İlk çeşme, Stirbey Voda Caddesi’nin girişinde inşa edilmiştir. Bu çeşmenin hemen yanında, şehrin çeşmelerini yöneten “Büyük Çeşmeci” olarak bilinen Siulgi Dumitru-Basa’nın ikametgâhı yer almıştır. Şehrin içindeki bu doğal kaçış noktası mutlaka gezilecek yerler listenizde olmalıdır.

bükreş gezilecek yerler

Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi (Muzeul Satului), Herăstrău Parkı içerisinde bulunan açık hava bir etnografya müzesidir. Müze, 10 hektarlık alanda 17-20. yüzyıl arasında inşa edilmiş otantik köy yapıları ve eşya koleksiyonları sergilemektedir ve Avrupa’nın en eski açık hava müzelerinden biridir.

1936 yılında açılan Herăstrău Parkı, şehir karmaşasından kaçmak ve biraz nefes almak isteyenlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Muhteşem manzaraları ile fotoğrafçılar için eşsiz manzaralar sunan parkta gölde romantik bir tekne turu yapabilir veya restoran ve spor alanlarına uğrayabilirsiniz.

Bükreş’in önemli caddelerinden biri olan Calea Victoriei üzerinde yolunuz düşerse, Türkçe ve Romence yazılmış ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ifadesini taşıyan Mustafa Kemal Atatürk heykelini ziyaret etmeyi unutmayın.

Romanya’nın havacılık tarihinde önemli bir yeri olan Hava Kahramanları Anıtı, 1935 yılında inşa edilmiştir. Bu etkileyici anıt, Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden birçok havacının anısını yaşatmaktadır. 20 metrelik bu görkemli yapı, derin bir tarih duygusu taşımaktadır.

Anıtın yakınındaki gençlik parkı ile bölgede biraz daha fazla zaman geçirebilir ve Romanya tarihine derinlemesine bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bükreş’in merkezine olan yakınlığı sayesinde burası, gezinizde rahatlıkla dâhil edebileceğiniz bir nokta olacaktır.

Circus Park, Bükreş’in şehir hayatından uzaklaşıp biraz nefes almak isteyenler için mükemmel bir tercih! İsmine aldanmayın; burası bir sirk değil, büyük bir gölet ve yemyeşil alanlarıyla dolu huzurlu bir parktır.

Yaz aylarında gölet üzerindeki nilüferler, masalsı bir manzara sunarken burada düzenleyeceğiniz bir piknik ya da göl kenarında hafif bir yürüyüş kesinlikle keyifli olacaktır. Yanınıza alacağınız bir kitapla bu sakin ortamın tadını çıkarabilirsiniz.

Gittiğiniz yerlerin tarihini keşfetmeyi seviyorsanız, Romanya Ulusal Tarih Müzesi kesinlikle gezmeniz gereken bir yerdir. Bükreş’in merkezindeki bu etkileyici müzede Romanya tarihine dair sayısız eseri bulabilirsiniz; Roma dönemine ait nesnelerden, ülkenin önemli figürlerinden biri olan Vlad III. Drakula’ya kadar birçok ayrıntı sizi farklı dönemlere götürecektir.

Müzenin en popüler bölümü “Altın Hazine Salonu”dur. Burada Romanya’nın zengin maden kaynaklarından elde edilen çarpıcı mücevherleri görebilirsiniz. Ayrıca Osmanlı ve Bizans etkilerini de barındıran bölümler oldukça ilgi çekicidir. Heykeller, takılar, eski kitaplar ve daha fazlası tarih meraklılarını bekliyor!

Bükreş’in sakin ve mistik noktalarından biri olan Kretzulescu Kilisesi, 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Küçük ama göz alıcı bir yapıda olan bu kilise, tuğla mimarisi ve içerisinde bulunan freskleri ile dikkat çekmektedir. Kilisenin çevresi yeşil alanlarla doludur ve burayı sakin bir mola noktası yapar.

İçeri girdiğinizde, fresklerin zarifliği sizi 18. yüzyıla götürecektir. Bu büyülü atmosferi fotoğraflarla yanınıza almayı unutmayın! Ayrıca, kilisenin yakınında yer alan otantik restoranlarda Romanya’nın geleneksel tatlılarından olan “papanaşi”yi deneyebilirsiniz. Bu tatlı, gezinizin sonunda enerjinizi geri kazandıracaktır.

Bükreş (Rumence: București), Romanya’nın başkenti olup, Romanya Ovası’nın ortasında, Tuna Nehri’nin bir kolu olan Dâmbovița’nın kıyısında yer almaktadır. Nüfusu yaklaşık 2,1 milyon civarındadır.

Bükreş‘e Türkiye‘den hava, kara ve demir yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Haftanın her günü düzenlenen direkt uçuşlar ile Bükreş’e ulaşabilirsiniz. Buna ek olarak, yine haftanın her günü trenle de şehre seyahat edebilmeniz mümkündür. Ancak en hızlı ve konforlu keşif yolu bir Bükreş uçak bileti alarak şehirde gezmektir.

Bükreş’te geçerli olan para birimi Rumen Lei’dir. 1 Rumen Lei, 7,46 TL değerindedir.

Romanya’nın başkenti Bükreş’e yapılacak seyahatler için Türk vatandaşlarının Romanya Bükreş vizesi alması gerekmektedir. Hizmet (gri), hususi (yeşil) ve diplomatik (siyah) pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 gün süreyle vizeden muaf tutulmaktadır.

Alışveriş açısından oldukça geniş seçeneklere sahip olan Bükreş’te antikacılar, butikler ve açık hava pazarları bulunmaktadır. Rumen kültürüne ait el sanatları, biblolar ve kıyafetler satın alabileceğiniz adresler mevcut. Ayrıca Zafer Bulvarı alışveriş için oldukça popüler bir yerdir.

Rumen mutfağı, Osmanlı mutfağının etkilerini taşımaktadır. Turşular, işkembe çorbası, lahana sarması gibi benzer lezzetleri bulabilirsiniz. “Papanaşi” tatlısı, “Mici” olarak adlandırılan köftesi ve “Carnati” adı verilen sucukları tatmadan dönmemenizi öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 20 Haz, 2025
E-posta kutun, çevresel etki yaratmanın dijital bir yansıması. Her silinen e-posta, enerjiyi ve karbon salımını azaltır; senin eylemlerinle...
  • 19 Haz, 2025
Entrepreneurship thrives in today's digital world, yet many newcomers overlook key elements like customer needs, marketing, and planning...
  • 19 Haz, 2025
CoVID-19 pandemisi ile birçok şey değişti. Festivaller çevrimiçi devam ediyor. "İyi Festival" 7-9 Nisan'da, diğerleriyle birlikte katılımcılara kapı...
  • 18 Haz, 2025
Dünyamız, iklim değişikliği ile belki de şimdiye kadar görülmemiş bir tehlike ile karşı karşıya. 2 milyar insan, temiz...