İlham Veren Güçlü Kadınların Hikayeleri

Yüzyıllardan beri özgürlük için savaşan kadınlar, bu mücadelelerini mekansal olarak da hayata geçirme isteği taşıyordu. Özel alanın ev olduğunu kabul eden toplum düzeninde, yeni coğrafyalar keşfetmek ve farklı kültürlerle tanışmak, erkekler için bile heyecan verici bir hedefken, merak ve keşif arzusu ile dolup taşan gezgin kadınların hikayelerini anmadan geçmek olmaz! Bilet Dükkanı olarak turizm sektöründeki başarılı yolculuğumuzda ilham kaynağımız olan tarihteki gezgin kadınlardan bahsetmek istedik.

Fatma Meral Horne Sever

Tarih boyunca tanınmış seyyah kadınların arasında önemli Türk isimler de bulunmaktadır. Peki, ilk Türk kadın seyyah olan Fatma Meral Horne Sever’i daha önce duydunuz mu? 1940 doğumlu sosyolog Fatma Meral Horne Sever, lisenin bir bölümünü AFS programı ile ABD’de, diğer kısmını ise Atatürk Kız Lisesi’nde tamamlayarak 1958’de mezun olmuştur. Sonrasında İstanbul Üniversitesi’nde sosyoloji eğitimi alan Sever, üniversiteden mezun olmadan önce yurtdışına seyahat etmeye başladı. Sosyoloji okurken yaz aylarında İngiltere’de öğrenci kamplarında staj yapan Sever, burada bir Yeni Zelandalı kadınla tanışarak ona birlikte Asya seyahatine çıkmayı teklif etmiştir.

İlk gençlik yıllarından itibaren seyahat tutkusunu takip eden Fatma Meral Horne Sever, 12 yıl içinde 41’den fazla ülkeye seyahat etti. Özellikle Asya’daki seyahatlerinde günlük tutarak kendisi için yeni bir pencere açtı. Himalaya Dağları’nda aylar süren yürüyüşler gerçekleştiren Sever, Avrupa’nın bile zorlukla geçtiği parkurlarda dolaşırken Hindistan’da 3. sınıf trenle tam bir yıl boyunca gezdi. Bir süre Avustralya’nın Sidney şehrinde yaşadıktan sonra burada kurs açarak, tanıştığı Yeni Zelandalı ressam Guy Horne ile evlenip yaşamına bir süre daha burada devam etti.

Hürriyet Gazetesi’ne seyahat yazıları yazarak Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan gezgin ruhlu kadın ve erkeklere ilham kaynağı olan Fatma Meral, bu yazıları daha sonra 1968-1972 yılları arasında kaleme aldığı “Bir Turist Kızın Not Defteri / Ver Elini Asya” adlı kitabında yeniden yayımladı. Ayrıca Endonezya kültüründe bir kumaş boyama tekniği olan Batik sanatını Endonezya Java’da öğrenmiştir.

turk-kadin-seyyah.webp

Türkan Saylan’ın isteği üzerine ülkesine dönerek Batik dersleri veren Fatma Meral Horne Sever, İsviçre, Endonezya, Yeni Zelanda, Avustralya ve Türkiye gibi birçok farklı ülkede 30’dan fazla sergi düzenledi. Farklı ve egzotik ülkeleri gezmek için sınırlarını zorlayan bu gezgin, İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Kaşmir, Assan, Endonezya, Goa, Tayland, Singapur, Malezya, Burma, Bangladeş, Laos, Bali, Nepal, Tibet, Japonya gibi birçok Asya ülkesinde kamyon, bisiklet ve yürüyerek yeni yerler keşfetti.

Hemen uçak bileti ve otel rezervasyonu yapın.

 

 

 

Fanny Bullock Workman

1859 doğumlu Amerikalı coğrafyacı, kaşif, seyahat yazarı ve dağcı Fanny Bullock Workman, ülkesi içinde birinci dalga feminizmin en önemli savunucularından biridir. Kadınların seçme, seçilme ve eğitim gibi temel hakları üzerinde duran Workman, kadınlar arasında irtifa (dağcılık) rekorunu Himalayalar’da kırmıştır.

fanny-bullock-eorkman.webp

Okyanus aşırı seyahatlerine Avrupa’dan başlayarak, kendisi gibi tutkulu eşi William Hunter Workman ile birlikte dünyayı keşfe çıkmıştır. Kuzey Afrika ve Asya gibi bölgelere de yolculuk yapmışlardır. Kendini erkeklerle eşit bir figür olarak tanımlayan Fanny, dünyanın farklı yerlerinde tanıdığı kadınların deneyimlerini ve koşullarını kaleme aldığı kitaplar yazmıştır.

workman-seyyah.webp

Isabella Bird

1831 doğumlu İngiliz kaşif ve fotoğrafçı Isabella Bird’ü, diğer kadınlardan ayıran özelliği ciddi rahatsızlıklarına rağmen seyahat tutkusundan asla vazgeçmemesidir. Kraliyet Coğrafya Derneği’nde seçilen ilk kadın üyesi olan Bird, küçük yaşlarda zayıf yapısına rağmen kürek çekme gibi aktivitelere katılarak dünyaya olan merakını canlı tutmuştur. Avustralya, Hawaii, Colorado, Japonya, Çin, Kore, Vietnam, Singapur, Hindistan ve Malaya gibi yerlerin yanı sıra Türkiye ve İran’ı da ziyaret ederek deneyimlerini kaleme almıştır.

isabella-bird.webp

Harriet Chalmers Adams

Kaliforniya doğumlu Harriet Chalmers Adams, tüm tehlikelere rağmen cesaretini dinleyen kadınlardan biridir. Birinci Dünya Savaşı sırasında savaş muhabirliği yapmaya başlayan Adams, Güney Amerika’yı özellikle keşfetmiştir. And Dağları’nın zirvesine at ile tırmanan Adams, The New York Times tarafından Amerika’nın en büyük kadın kaşifi unvanını almış ve 1925 yılında Kadın Coğrafyacılar Topluluğu’nu kurmuştur. Seyahatleri sırasında yaşadığı zorlukları en aza indirmek için erkek kıyafetleri giyen kaşif, Güney Amerika’daki İspanyol sömürgeciliğini araştırarak sosyal çalışmalar da yapmıştır.

ilham-veren-kadin-hikayeleri.webp

Nellie Bly

Jules Verne’in “80 Günde Devri Alem” adlı eserinden çok etkilenmiş olmalı ki, dünyayı 72 günde dolaşmayı başaran ilk kadın gezgin olmuştur. 80 günü 72 güne indiren gazeteci Bly, dünya genelindeki seyahatleri sırasında günlük tutarak bu anılarını kitaplara dönüştürmüştür.

kadin-gezgin.webp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 30 Haz, 2025
Disneyland, Walt Disney'in "ailece eğlenilecek mükemmel bir dünya" vizyonuyla 17 Temmuz 1955'te açıldı. Altı hafta içinde bir milyon...
  • 23 Haz, 2025
Jet lag, sirkadiyen ritim bozukluğu nedeniyle meydana gelen geçici bir uyku problemi. Genellikle üç veya daha fazla saat...
  • 23 Haz, 2025
Mavi Bayrak, plajlar ve marinalar için verilen bir çevre ödülüdür. Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından verilir ve...
  • 16 Haz, 2025
Otobüsle yurtdışına seyahat, ekonomik ve keyifli bir alternatiftir. Türkiye'den birçok vizesiz veya kolay vizeli ülkeye otobüsle ulaşmak mümkündür!