Son yıllarda yükselen seyahat trendlerinden biri de gastronomi turizmi. Neredeyse sadece yemek deneyimlemek için günübirlik geziler planlamaya başladık.
Ancak gastronomi, yalnızca yemekle sınırlı değil. Özellikle kültürel mirasıyla zengin olan ülkemiz, gastronomi alanında da yadsınamaz bir çeşitliliğe sahip.
Eğer gastronominin sadece yemek yeme ile kısıtlı olmadığını düşünüyorsanız, yemeğin kültürel geçmişine tanıklık edebileceğiniz tarihi bir yolculuğa çıkmayı düşünmez misiniz? Eğer cevabınız evet ise Türkiye’deki Gastronomi Müzeleri’ni keşfetmenizi öneririm.
Hazırlanan liste belirli bir sıralama ölçütüne göre düzenlenmemiştir.
İşte, bazen geleneksel mutfaklarda keyifli bir yolculuk yapabileceğiniz, bazen çikolatanın veya zeytinyağının geçmişteki yolculuğuna tanık olabileceğiniz, bazen de bitkilerin şifalı dünyasını keşfedebileceğiniz Türkiye’nin Gastronomi Müzeleri:
Türkiye’nin En İyi Gastronomi Müzeleri
1) Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep
Gaziantep, Türkiye’nin en zengin mutfak kültürüne sahip şehirlerinden biridir.
Gastronomi turizmi açısından oldukça rağbet gören ve mutfağını en iyi tanıtan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürünü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla kurulmuştur.
Emine Göğüş Mutfak Sanatları Müzesi’nde, Gaziantep mutfağının öne çıkan lezzetlerinin yapımında kullanılan malzemelerin yanı sıra yerel kıyafetler giymiş mankenler, belirli geleneklere ait yemeklerin yapılışlarını gösteren canlandırmalar sunulmaktadır.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında 2016 yılında dahil olan Gaziantep’e gittiğinizde bu muhteşem lezzetleri keşfetmenin yanı sıra Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni de ziyaret etmenizi öneririm.
Giriş Ücretleri: 2 TL gibi sembolik bir ücret ödeyerek girebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 08.30-17.30 saatleri arasında açıktır.
Adres: Karagöz Mahallesi, Sadık Dai Sokak, No: 16, Şahinbey, Gaziantep
Telefon: 0342 232 66 16
2) Tarihi Erzurum Evleri, Erzurum
Tarihi Erzurum Evleri, hem müze hem de restoran olarak Türkiye’nin önemli gastronomi müzelerinden bir tanesidir.
Geçmişi 1850 yıllarına kadar uzanan Erzurum Evleri mimari yapısıyla nostaljik bir havaya sahiptir.
On bir tarihi Erzurum evinin birleşiminden oluşan bu müzede dolaşırken geçmişin izlerini sürerken sobanın başında Erzurum mutfağının eşsiz lezzetlerini tadabilirsiniz.
Özellikle lor peynirli, kaymaklı pazı sarması ve közlenmiş patatesi tatmadan dönmeyin. Patates sıcakken üzerine tereyağı eklediğinizde tadından gelinmeyecek bir lezzet çıkıyor ortaya.
Giriş Ücretleri: 5 TL giriş ücreti alınmaktadır.
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 08.30-23.30 arasında açıktır.
Adres: İbrahim Paşa Mahallesi, Yüzbaşı Reşit Bey Sokak, Yakutiye, Erzurum
Telefon: 0442 213 83 72
3) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Hatay
Ülkemizdeki aromatik ve tıbbi bitkiler konusunda ilk ve tek müze olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, bir gastronomi cenneti olan Hatay’da bulunmaktadır.
Müzeye gittiğinizde müzede bulunan bazı bitkileri tatma fırsatına da sahip olacağınızı belirtmeliyim.
Eğer sizin de bitkisel ve sağlık turizmine ilginiz varsa, bitkilerin şifalı etkilerine inanıyorsanız, Hatay’a geldiğinizde humus, döner, tepsi kebabı ve künefeye ara verip Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ni gezmelisiniz.
Giriş Ücretleri:
Ziyaret Saatleri:
Adres: Şehitler Mahallesi, Ayyıldız Sokak, No: 8, Antakya, Hatay
Telefon: 0531 592 23 43
4) Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Çanakkale
Türkiye’deki gastronomi müzeleri denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri de Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesi olan Adatepe Zeytinyağı Müzesi’dir.
Ölmez ağacı olarak bilinen zeytin ağacının mucizevi meyvesi zeytin ve zeytinyağı ile ilgili her türlü detayı burada bulabilirsiniz; müze Çanakkale ile İzmir arasında bulunan Küçükkuyu Kasabası’ndadır.
Arabayla seyahat etmeyi sevenler için, zeytinyağı üretiminde kullanılan ekipmanların sergilendiği ve bilgilendirici etkinliklerin yapıldığı Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret etmeyi kesinlikle öneririm.
Giriş Ücretleri: Ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri: Müze her gün 08.30-18.30 saatleri arasında açıktır.
Adres: Eski Sabunhane Binası, İlkokul yanı, Küçükkuyu, Çanakkale
Telefon: 0286 752 13 03
5) Kutman Şarap Müzesi, Tekirdağ
Şarap meraklısı bir ailede büyüyen Adnan Kutman, on beş yıldan fazla süredir dünyanın dört bir yanından topladığı aletler, makineler ve belgeleri sergileyen Kutman Şarap Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir mekan olmuştur.
Adnan Kutman 1988 yılında Portekiz’e yaptığı bir iş gezisinde bir şaraphanede dinlediği konser sonrası bu müzenin temellerini atmaya karar vermiştir.
Müzede ayrıca Kutman Ailesi’nin ilk kez şarap üretiminde kullandığı ekipmanların yanı sıra 1900’lü yıllara ait belgeler ve Osmanlı Dönemi’ne ait nüfus kayıtları da bulunmaktadır.
Kutman Şarap Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde Tekirdağ’ın ünlü peynir helvasını ve köftesini tadmadan dönmemenizi öneririm.
Giriş Ücretleri: Giriş ücreti yoktur.
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 10:00–13:00, 14:00–20:00 saatleri arasında açıktır.
Adres: Mürefte Mahallesi, Yalı Caddesi, No: 67, Tekirdağ
Telefon: 0282 528 85 85
6) Zavot Peynir Müzesi, Kars
Zavot Peynir Müzesi, son yıllarda popülaritesini artıran Kars’ın Boğatepe Köyü‘nde bulunmaktadır.
Kars’ın lezzetli gravyerinden ve ünlü kaşar peynirine kadar, dışarıdan gelenlere farklı peynir çeşitlerinin yapım aşamalarını görmek ve geleneksel peynir yapım ekipmanları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ziyaretinizi planlamadan önce Zavot Peynir Müzesi’ni de ekleyin.
Giriş Ücretleri: Giriş ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü açık.
Adres: Büyük Mahallesi, Boğatepe Köyü, Kars Merkez
7) Pelit Çikolata Müzesi, İstanbul
Uzun yıllardır çikolata denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Pelit Pastanesi, 2004 yılında açtığı çikolata müzesiyle bu tutkuyu daha da pekiştirdi.
Çikolata kokan bu müzede, tüm eserler çikolatadan yapılmıştır ve burada sadece çikolata severler değil, herkesin ilgisini çeken eserler bulunmaktadır.
Beş salondan oluşan Pelit Çikolata Müzesi, çikolata şelalelerinden, Nuh’un Gemisi’ne, çikolatanın tarihini anlatan tablolar, Sultan Ahmet Camii, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Atatürk büstü, Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosuna kadar birçok eseri sergilemektedir.
Müzeyi gezdikten sonra çikolata reyonuna yönelirseniz şaşırmayın, zira burada insanın iştahını kabartacak çok şey var.
Giriş Ücretleri: Kişi başı 60 TL giriş ücreti olup 0-1 yaş grubundan ücret alınmamaktadır.
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 10:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adres: Koza Mahallesi, 1678. Sokak, No: 19, Esenyurt, İstanbul
Telefon: 0212 411 13 00
8) Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi, Şanlıurfa
Şanlıurfa Belediyesi’nin satın aldığıTarihi Hacıbanlar Evi, restorasyon çalışmaları sonrası geleneksel bir mutfak müzesine dönüştürülmüştür.
Geçmişten günümüze Şanlıurfa mutfak kültürüne ait önemli mutfak araçlarının sergilendiği Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi, beş oda ve iki su kuyusundan oluşmaktadır.
Geleneksel Urfa kıyafetli kadınların yemek hazırlıklarını canlandırdığı etkinlikler de düzenlenmektedir; ayrıca Urfa mutfağı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için özel yemek kursları da düzenlenmektedir.
Gastronomiye ilgi duyuyorsanız Urfa’ya geldiğinizde Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin.
Giriş Ücretleri: Giriş ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri: Müze, Pazartesi günleri hariç 09.00-17.00 arası ziyarete açıktır.
Adres: Camikebir Mahallesi, 1349. Sokak, No:3, Şanlıurfa Merkez
9) Edremit Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi, Balıkesir
Türkiye’nin önde gelen zeytinyağı üreticilerinden Ertür Ailesi önderliğinde kurulan müze, tarihi zeytinyağı makinelerinin sergilendiği bir mekandır.
Ege Bölgesi’ndeki makineler ve tarihî gereçlerin toplanmasıyla 2005 yılında açılan müzede, kol gücüyle zeytinyağı üreten ‘çırıklı’ gibi çeşitli ekipmanlar sergilenmektedir.
Edremit Evren Ertür Tarihi Zeytinyağı Aletleri Müzesi, zeytinyağı üretiminin tarihini merak edenleri beklemektedir.
Adres: Zeytinli Mahallesi, 10305, Edremit, Balıkesir
Telefon: 0266 392 13 46