Adana’da Mutlaka Denemeniz Gereken 11 Lezzet

Hoş geldiniz! Bugün sizlere Adana’da ne yenir konusunu eğlenceli bir şekilde sunacağım. 😀 Adana’nın lezzetleriyle tanışmam çocukluğuma dayanıyor. Ankara’da yaşarken, halamın Adanalı eşinin kız kardeşi okul çıkışlarında bana ders çalıştırırdı. O kadar misafirperver bir aileydiler ki, her ziyaretime bir komşu ve Adana’ya özgü bir yemekle karşılaşırdım. İçli köfteyi ilk kez orada tatmış ve sarımsaklı köfteye aşık olmuştum.

Yıllar geçtikçe üniversiteyi Mersin’de okuduğum dönemde de Adana’ya sürekli gidip geldim. Tarsus’ta yaşıyordum ve Adana, Tarsus ve Mersin oldukça yakındır; hızlı trenle ulaşım son derece kolaydır. Bu nedenle, Adana’nın lezzetlerine oldukça aşinayım. Sizler için harika bir liste derledim; yazının sonunda “Hadi Adana’ya gidiyoruz!” demeniz hiç de sürpriz olmayacak. 😍

Adana’da Ne Yenir?

Adana’ya gitmek istiyoruz, şalgam mı içelim, kebap mı yiyelim? Lezzetler şarkılara bile ilham olurken, bu güzellikler için Adana’ya kalkılmaz mı? Valizi hazırlarken rahat, bel lastikli ya da en iyisi bir beden büyük giysiler almayı unutmayın. 😅

Üç kilo alma garantili bir seyahat olacak ve yanınıza mide ilaçları almayı da ihmal etmeyin. Adana’da eşsiz bir yeme-içme deneyimi yaşayacaksınız. Kebaplardan tatlılara, böreklerden içeceklere kadar ağız sulandıran birçok öneri sunacağım. Her lezzeti bir porsiyon sipariş edip iki kişi paylaşmanızın daha mantıklı olduğunu belirtmeliyim; çünkü o kadar çok denemek isteyeceğiniz lezzet var ki, birine yer açabilmek için diğerine de yer bırakmalısınız. Doyumluk değil, tadımlık ilerleyin lütfen.

Adana’da Ne Yenir?

  1. Kebap
  2. Ciğer
  3. Adana Lahmacunu
  4. İçli Köfte
  5. Şırdan
  6. Sıkma
  7. Bici Bici
  8. Halka Tatlısı
  9. Cezerye
  10. Şalgam
  11. Muzlu Süt

Kebap

İstanbul, Ankara ve Adana dışındaki sevgili okuyucularım, şimdiye kadar yediğiniz kebapları unutun. “Her şey yerinde yenir” sözünün doğruluğunu, Adana’da kebap yerken fazlasıyla hissedeceksiniz. Bu kebap, şimdiye kadar yediklerinizi sorgulamanıza neden olacak.

Öyle çatalla bıçakla yemek mümkün değil; çatal değdiği anda dağılacak, sulu ve son derece lezzetli bir kebabı ellerinizle yemelisiniz. Lavaşı bile bir başka lezzetli. Adana kebapçıları, önce gözü sonra midesi doyurmayı çok iyi biliyor. İkramlar öyle bir şekilde masayı dolduruyor ki, kendinize hakim olup fazla yememenizi öneririm; zira kebap için yer kalmayabilir. 😊

Ciğer

Ciğer

Ciğer, Adana’ya özgü bir lezzet değil elbette. Birçok yerde yapılmakta; özellikle Urfa, Antep ve Diyarbakır, ciğer konusunda kendini kanıtlamış şehirlerdir. Ancak Adana da bu konuda dikkatleri üzerine çekiyor. Burada mutlaka bir deneyin derim.

Hatta burada baştan sona ciğer tüketme kültürü bile var. Yanında gelen ezme ve soğan salatası sabah biraz ağır gelebilir ama öğle ya da akşam yemeğinde mutlaka tadılmalı. En meşhur yer ise Ciğerci Mahmut.

Adana Lahmacunu

Adana Lahmacunu

Eti bu kadar güzel olan bir şehirde, lahmacunun kötü olma ihtimali zaten yok. Adana’da, Antep lahmacunu ve diğer şehirlerden farklı bir lezzet deneyimleyeceksiniz. Lahmacun yuvarlak ve orta boyda geliyor; oldukça ince ve çıtır değil, diğer şehirlerin aksine biraz daha kalın hamura sahip. Porsiyonu 5 adet. Bazı sokaklarda el arabalarındaki satıcılarda da bulabilirsiniz. Kebapçılarda çoğunlukla bulunuyor.

İçli Köfte

İçli Köfte

Adana’nın ne yenir listemdeki en sevdiğim lezzetlerden biriyle devam ediyorum: içli köfte. İncecik açılmış dış harç, içindeki kıymalı dolgu ile nefis bir tat sunuyor. Adana içli köftesinin diğer köftelerden farkı yuvarlak olması ve kızartılarak değil, haşlanarak servis edilmesidir. Bence haşlanmış olanı çok daha lezzetli.

Adanalı bir ailenin mutfak kültürüne sahip olduğum için içli köfte yapımını da bilirim. Eğer evde denemek isterseniz, ayçiçek yağı, bir çay kaşığı pul biber ve bir diş sarımsağı küçük küçük doğrayıp karıştırarak hazırlayın. İçli köfteden bir ısırık alıp üzerine bu sostan dökerek devam edin; lezzeti tam on katına çıkarıyor.

Şırdan

Şırdan

Önyargıları kıran bir lezzet: Şırdan! Sakatat yemeyenlerin bile bir şans verip denedikten sonra meraklısı olduğu bir yiyecek. Koyun midesinin bir kısmı kullanılarak, içi baharatlı pirinç karışımı ile doldurulur ve dikilerek pişirilir. Farklı şekillerde yapılan bu lezzeti sevenler, geç saatlerde şırdancıların önünde kuyruk oluyor.

Sıkma

Sıkma, Adana-Mersin bölgesine ait bir hamur işi. Evlerde yapılan, kahvaltılarda kadınların sacda pişirip tükettikleri bir lezzet. Elde yoğrulan hamur, lavaş gibi açılır ve pişirilir. İç harcı patatesli, kıymalı, peynirli gibi çeşitli seçeneklerle hazırlanır. Benim favorim lor peynirli, soğanlı ve baharatlı olan. Adana-Mersin karayolunda sıkma satıcıları sıralanmış durumda; yolculuk esnasında bu lezzeti denemelisiniz.

Bici Bici

Bici Bici

Oooh, şimdi tatlılar zamanı! Bici bici, Adana’ya özgü yaz aylarında tercih edilen serinletici bir tatlıdır. Nişasta ile su karıştırılıp pişirilir ve soğuduktan sonra parçalar halinde kaseye konur. Üzerine rendelenmiş buz, gül şerbeti ve çeşitli meyveler eklenir.

Pudra şekeri eklemeyi unutmayın. Adana sıcağında serinlemek için çoğu seyyar satıcılarda bici bici bulma imkanınız vardır. Fiyatı çok uygun, mutlaka tadına bakmalısınız.

Halka Tatlısı

Halka Tatlısı

Adana çarşısında yürüdüğünüzde, restoranların sokağa bakan kısımlarında tatlıcılar göreceksiniz. Mis gibi kokular hemen dikkatinizi çekecek. Hamurların yağda kızarmasını, ardından şerbetle buluşmasını izlemek bir terapi gibi. Taze halka tatlısı, Adana’da ne yenir sorusuna verilecek en iyi yanıtlardan biri. Ayrıca ayrı başlıkta yazmadım ama bu tatlıcılarda bulabileceğiniz taş kadayıf ve karakuş tatlılarını da tatmanızı öneririm.

Cezerye

Cezerye

Yedik içtik, eve döneceğiz; eşe dosta ne götüreceğiz diyenler için en iyi seçenek cezerye. Adana’ya özgü olmasa da, bu bölgede en iyilerini bulabilirsiniz. Taze taze cezeryeler birçok çeşit ve her damak tadına uygun seçenekler sunar.

Şalgam

Şalgam

Ambalajlı şalgamlardan çok daha lezzetli ve taze bir şalgam içmek, Adana’da yapılacak en güzel şeylerden biridir. Havuç ve şalgam kökünün mayalanması ile hazırlanan bu içecek, antioksidan özelliği sayesinde oldukça sağlıklı. Acılı veya acısız çeşitleri mevcut.

Seyyar satıcılardan, taze meyve üzüm suyu satan dükkanlardan ve elbette kebapçılardan tadına bakabilirsiniz. İçerdiği havucu da mutlaka yemelisiniz; o lezzeti başka yerde bulamazsınız. Ayrıca satın alıp evde de tüketebilirsiniz.

Muzlu Süt

Muzlu Süt

Hayatınızda içeceğiniz en lezzetli muzlu sütü Adana’da tatmaya hazır olun: Adres Kazım Büfe. Aslında klasik bir muzlu sütten çok daha kıvamlı, milkshake gibi, muzlu dondurma gibi bir şey. Ama gerçekten harika. Porsiyonu oldukça büyük; bir tane ile bir büyük bardak doluyor ve yarısına geldiğinizde kalanını tamamlıyor. Bu nedenle, bir porsiyonu iki kişi paylaşmanızı öneririm. Kazım Büfe’nin tostları da popülerdir; sabah gidip kahvaltınızı tost ile muzlu sütle yapabilirsiniz.

Tüm bu muhteşem lezzetleri tatmak için yapmanız gereken en kısa zamanda Adana uçak bileti almak. ✈

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 6 May, 2025
Bursa’da güne harika bir başlangıç! Tarihi sokaklarda geleneksel lezzetleri ya da doğayla iç içe mekanlarda huzurlu bir sabah...
  • 21 Nis, 2025
Gastronomi turları, seyahat severlerin ilgisini çekiyor. Ülkemizin zengin mutfak kültürü ile dünya çapında öne çıkan gastronomi destinasyonlarına dalalım!
  • 20 Nis, 2025
Fransa’nın zengin mutfak kültürü, tarihi boyunca çeşitli etkileşimlerin buluşma noktası olmuştur. Fransız yemekleri, görsel bir şölen sunan lezzet...
  • 20 Nis, 2025
Fransa'nın zengin mutfak kültürü, tarih boyunca pek çok farklı lezzetin bir araya gelmesiyle şekil almıştır. Yüksek teknik ustalığıyla...