Türkiye’deki En İyi Kaplıcalar: Şifalı Suların Adresleri

Jeotermal kuşak boyunca en iyi kaplıcalara sahip olan Türkiye, sağlık turizmi açısından önemli bir konumda. Çeşitli hastalıkların tedavisi ve ruhsal terapi arayanlar için mineral zengini suların şifalı etkisinden yararlanmak isteyenler, ülkemizin dört bir yanında bulunan kaplıcalardan fayda sağlıyor. Türkiye, en iyi kaplıca merkezlerini misafir ederken, yabancı turistlerden de yoğun ilgi görüyor. Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla akın ettiği kaplıcalar, özellikle sonbahar ve kış aylarında tatil için tercih edilen alternatif rotalar arasında yer alıyor.

Her kaplıcanın tedavi ettiği hastalık farklılık gösteriyor. Bu nedenle, öncelikle beklediğiniz şifaya uygun tedavi yöntemine sahip kaplıcayı bulmalısınız. Birçok kaplıca tesisi, yalnızca kaplıca suyu sunmakla kalmıyor; uzman doktorlar eşliğinde fizik tedavi ve rehabilitasyon olanakları da sağlıyor.

İşte sizin için en uygun kaplıcayı bulmanıza yardımcı olacak Türkiye’nin en iyi, şifalı kaplıcaları…

Yalova Kaplıcaları

Termal turizmin merkezi olarak bilinen Yalova, Türkiye’nin en çok ilgi gören kaplıca tesislerine ev sahipliği yapıyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakınlığı sayesinde günübirlik ziyaretçilere de kapı aralayan Yalova’nın termal sularının tarihi, 4 bin yıl öncesine dayanıyor. Bölgedeki ilk hamamlar Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve Osmanlı döneminde köşklerle geliştirilmiştir.


Birinci derece doğal arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak kabul edilen Yalova termal suları, 55-60 derece sıcaklığıyla birçok hastalığa şifa sunmaktadır. Burada şifa bulmak için geldiğinizde, şehrin doğal ve tarihi güzelliklerini de keşfetme imkanı bulabilirsiniz.



Kızılcahamam Kaplıcaları- Ankara

Ankara’nın maden suyu ile ünlü ilçesi Kızılcahamam, kaplıcalarıyla da oldukça tanınmaktadır. Kızılcahamam, 47 derece sıcaklıktaki doğal suyu ile safra kesesi, dolaşım hastalıkları, karaciğer, kalp ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Ayrıca, milli park içinde yer alan kaplıcanın suyu içme amaçlı da kullanılabilmektedir.

Karahayıt Kaplıcaları- Denizli

Denizli, beyaz travertenleri ile dünya genelinde ünlüdür ve termal kaplıcaları ile de dikkat çekmektedir. Karahayıt Kaplıcaları, birçok kaplıcadan daha yüksek sıcaklıktaki suyuyla, çeşitlilik gösteren pek çok hastalığa şifa sağlamaktadır. Pamukkale’nin kırmızı renkli halini andıran bu kaplıcalar, aynı zamanda göz alıcı bir görsel şölen sunmaktadır.



Bikarbonat, kalsiyum, sülfat ve karbondioksit bileşenleri içeren su, ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak, romatizmal hastalıklar, fıtık, yorgunluk, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kemik erimesi, kadın hastalıkları ve cilt hastalıkları için tavsiye edilmektedir.

Termal suyun hastalığa göre uygulanma yöntemi farklılık göstermektedir. Kimi hastalıklar için suyun içilmesi önerilirken, cilt hastalıkları için çamur kürü şeklinde uygulanmaktadır.

Kükürtlü Kaplıcaları- Bursa

Bursa’nın Kükürtlü Kaplıcaları, 600 yıllık geçmişe sahip olup iki bölümden oluşan hamam olarak hizmet vermektedir. Erkekler ve kadınlar hamamı olarak ayrılan kaplıcalardaki su sıcaklığı 54-84 derece arasında değişmektedir.



Kükürtlü Kaplıcaları, romatizmal hastalıkların yanı sıra damar kökenli rahatsızlıklar ve iltihaplı hastalıkların tedavisinde de sık tercih edilen bir mekandır.

İtalya’nın en yüksek tirajlı basın organı olan HuffingtonPost, Bursa’nın termal kaynaklarını Avrupa’nın en iyi 12 termal turizm merkezi arasında gösterdi.

Diyadin Kaplıcaları- Ağrı

Ağrı’nın güneydoğusunda bulunan Diyadin ilçe kaplıcaları, Yılanlı, Davut, Tunca ve Köprü olmak üzere geniş bir alana yayılmaktadır. Sağlık turizminin önemli merkezlerinden biri olan bu kaplıcalar, sıcaklığı 72 ile 78 derece arasında değişen suyla hizmet vermektedir.



Kaplıca suyunun bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum ve karbondioksit gazı içermesi, cilt hastalıkları başta olmak üzere böbrek rahatsızlıklarının, romatizmanın ve kadın hastalıklarının tedavisinde fayda sağladığı bilinmektedir.

Karacasu Kaplıcaları- Bolu

Batı Karadeniz Bölgesi’nin tek kaplıcası olan Karacasu Kaplıcaları, Bolu’ya 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kokusuz ve kendine özgü bir tada sahip suyun genel sıcaklığı 44 derecedir.



Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, kronik ağrılar, eklem sorunları ve sinir sistemi problemlerine iyi geldiği Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Kaplıca alanında Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastanede fizik tedavi ve rehabilitasyon gören hastalar da bulunmaktadır.



Afyon Kaplıcaları

Hüdai çamur banyoları, Bolvadin Heybeli ılıcaları, Ömer ılıcası, Gecek, Gazlıgöl ve Sandıklı gibi birçok kaplıcaya ev sahipliği yapan Afyon, neredeyse bir kaplıca cenneti niteliğindedir. Kral Midas’ın kızının yaralarını iyileştirdiği söylenen Afyon kaplıcaları, kronik bronşit, diyabet, deri hastalıkları ve kilo sorunları olan hastalar için önerilmektedir.

Nevşehir Kaplıcaları

Son yıllarda hızla gelişen ve önemli bir turizm merkezi haline gelen Kapadokya, peribacalarının yanı sıra şifalı kaynaklarıyla da turistleri kendine çekiyor.



Romatizmal hastalıklar, ameliyat sonrası iyileşme, bağırsak ve safra kesesi problemleri, böbrek ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde tercih edilen Nevşehir kaplıcaları, sodyum, kalsiyum ve klor içeren 27-93 derece arasında değişen sıcaklığa sahip sulardan oluşmaktadır. Nevşehir’e gittiğinizde hem peri bacalarının harika atmosferini yaşayabilir hem de şifalı sularında tedavi olma imkanı bulabilirsiniz.



Sarıkaya Kaplıcaları- Yozgat

Efsaneye göre Roma krallarından birinin kızının hastalığına çare olan Sarıkaya Kaplıcaları, Balkanlar Kurulu tarafından termal turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Uzman doktorlar ve fizyoterapistler kontrolünde sundukları sağlık hizmeti ile bu kaplıcalar, 48 derece sıcaklığındaki suyu ile beslenme bozuklukları, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi gibi birçok hastalığı tedavi etmektedir.



İzmir Kaplıcaları

Bergama, Dikili, Menemen, Seferihisar ve Gülbahçe gibi ilçelerde pek çok şifa kaynağı kaplıca bulunmaktadır. M.S. 2. yüzyıldan bu yana var olan Bergama Kaplıcası, tarihi dokusu ile birlikte 41-45 derece arasındaki suyuyla kronik romatizma, kadın hastalıkları ve metabolizma rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Sıcak Çermik Kaplıcaları- Sivas

Sodyum, sülfat, hidrokarbonat ve magnezyum bileşimine sahip olan Sıcak Çermik kaplıca sularının, romatizma, sinir sistemi, solunum yolu, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.



Sivas Belediyesi tarafından işletilen kaplıca tesisi, 457 yatak kapasitesine sahip olup 4 ayrı termal otelden oluşmaktadır. Ayrıca, kaplıcalarda Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi de bulunmaktadır.

Gönen Kaplıcaları- Balıkesir

Dünyaca ünlü Gönen Kaplıcaları, yeşil bir ortamda, Gönen çayı kıyısında yer alıyor. Antik Çağlarda “Artemea” olarak bilinen Gönen, bu yüzden oldukça fazla ziyaretçi çekmektedir. Kaplıca suyunun bel ve boyun fıtığı, bel kayması, tendon rahatsızlıkları ve bazı sinir felçleri gibi sorunlar üzerinde iyi geldiği bildirilmektedir. Ayrıca, kaplıcayı gezerken yakınlarda bulunan Bizans Dönemi’ne ait Mozaik Müzesi’ni ziyaret etme şansını da yakalayabilirsiniz.



Uğurlu Termal Kaplıcaları- Gaziantep

Gaziantep Şahinbey’de bulunan Uğurlu Kaplıcaları, modern bir otel içerisinde yer alıyor. Kadın ve erkekler için ayrı yüzme havuzlarının bulunduğu Uğurlu tesislerinde, ayrıca bir açık yüzme havuzu da mevcut. Hem sağlık hem de eğlence arayanlar için büyük su kaydıraklı havuzlar da açıktır. Ayrıca, Uğurlu Kaplıcaları’nda SPA hamam, sauna, buhar odası, cilt bakımı ve masaj olanakları da bulunmaktadır.



Hamamboğazı Kaplıcaları- Uşak

Uşak’ındaki en fazla kaplıca bulunan bölge olan Hamamboğazı Kaplıcaları, hem şifalı suları hem de çevresindeki çam ormanları ile tam anlamıyla bir oksijen deposudur.



Hamamboğazı’nda minerallerine ve sıcaklıklarına göre ayrılan üç su kaynağı bulunuyor: Gazoz, Sarı Kız ve Kara Kız. Sarı Kız kükürtlü ve ılıkken, Kara Kız orta sıcaklıktaki sudur. Gazoz, diğer sulardan farklı olarak kükürt ile birlikte demir gibi bazı mineralleri de içeriyor. Hamamboğazı sularının mide, karaciğer, bağırsak ve özellikle kronik romatizmal hastalıklara şifa sağladığı bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 23 Nis, 2025
Kahramanmaraş, tarihi, doğal güzellikleri ve kültürel çeşitliliği ile dikkat çeker. Hititler döneminden günümüze uzanan köklü geçmişi ve ünlü...
  • 23 Nis, 2025
Asma Tapınak, Çin'in Shanxi eyaletinde, 50 metre yükseklikte, kayalığın kenarına inşa edilmiş büyüleyici bir yapı. Budizm, Taoizm ve...
  • 17 Nis, 2025
Türkiye'nin büyüleyici coğrafyası, her mevsim eşsiz güzellikler sunuyor. Hangi ay nereye gitmeli? Gezi rehberimizde harika rotalar bulabilirsiniz!
  • 16 Nis, 2025
Joe Scaravella, büyükannesini kaybettikten sonra boşluğunu doldurmak için 2007’de New York’ta Enoteca Maria restoranını açtı. Her gün farklı...