Z Kuşağı Çalışanlarının Hızla Sıkılma Nedenleri Neler?

Sosyologlar, bireyleri doğum tarihlerine göre farklı kuşaklara ayırarak, mevcut kuşağın karakteristik özelliklerine göre sınıflandırmaktadır. 1925-1945 arasında doğanlar Sessiz Kuşak, 1946-1964 arası Bebek Patlaması, 1965-1979 arası X Kuşağı, 1980-1999 arası Y Kuşağı, 2000-2012 arası Z Kuşağı ve 2013 ve sonrası ise Alfa Kuşağı olarak tanımlanıyor. Bugün, özellikle Türkiye’de, en çok dikkat çeken kuşak Z Kuşağı. Z Kuşağı bireylerinin iş gücüne katılımı ile toplumsal algıda, bir kesim Z Kuşağı’nı geleceğin teminatı olarak görürken, diğer bir grup gereğinden fazla yüceltildiğini düşünüyor. Peki, Z Kuşağı çalışanları neden çabuk sıkılıyor? Araştırdık.

İşsizlik Sorunu

z kuşağı, nesil, genç, kız, erkek, kuşak

Türkiye’deki genç işsizlik oranı TÜİK verilerine göre %20,4 civarında. Bu durum, ülkemizin genç kuşağa sahip olma avantajını olumsuz etkiliyor. Z Kuşağı’na mensup bireylerin iş bulma konusunda çeşitli zorluklar yaşadığı ve genellikle düşük ücretlerle çalıştığı biliniyor. Bu şartlar, Z Kuşağı çalışanlarının mevcut işlerinden ayrılmasına sebep olmaktadır.

Gelecek Kaygısı

z kuşağı, nesil, genç, kız, erkek, kuşak

Bugünkü yaşam maliyetleri, işsizlik ve mevcut koşullar Z Kuşağı üzerinde baskı yaratmakta, bu da gelecek kaygısı taşımalarına yol açmaktadır. İş hayatına atılan ya da eğitimlerine devam eden bireylerin memnuniyet düzeyleri oldukça düşük. Gelecek kaygısı, Z Kuşağı’nın zaman ve kariyer planlarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Ücret Beklentisi

z kuşağı, nesil, genç, kız, erkek, kuşak

Z Kuşağı çalışanları genellikle asgari ücretle çalıştırılmakta. Asgari ücretin üzerinde kazanabilen Z Kuşağı bireylerinin oranı oldukça düşük. Alım gücünün her geçen gün enflasyon karşısında eridiği dikkate alındığında, Z Kuşağı çalışanlarının doğal olarak ücret beklentileri de artıyor. Bu beklentilere karşılık bulamayan çalışanlar, mevcut işlerinden ayrılmayı tercih ediyor.

Tecrübe Sorunu

z kuşağı, nesil, genç, kız, erkek, kuşak

Günümüzde özel sektördeki iş ilanlarına bakıldığında, başvuran adaylardan aynı anda birden fazla beceriye sahip olmaları beklendiği görülmekte. Ayrıca, tecrübe beklentisi de adaylar arasındaki rekabet açısından büyük önem taşımaktadır. Z Kuşağı’nın iş dünyasına yeni katılması, tecrübe eksikliği sorununun doğmasına ve bu nedenle tercih edilmemelerine yol açmaktadır.

Küreselleşme

z kuşağı, nesil, genç, kız, erkek, kuşak

Teknoloji ve dijital dönüşüm ile birlikte, dünyadaki sınırlar artık bir mobil cihazda sığabiliyor. Z Kuşağı çalışanları, özellikle gelişmiş ülkelerdeki akranlarının alım gücünü ve yaşam tarzını değerlendirince, çalışma hayatından uzaklaşmayı tercih ediyorlar. Teknolojik ürünler konusunda Z Kuşağı’nın da oldukça şikayetçi olduğu görülmekte.

Tükenmişlik Hissi

z kuşağı, nesil, genç, kız, erkek, kuşak

Z Kuşağı çalışanlarının yaşadığı genel problemler, bu kuşağa mensup bireyleri hem mental hem de fiziksel açıdan yıpratmaktadır. Sonuç olarak meydana gelen tükenmişlik hissi ve beklenti kaybı, Z Kuşağı çalışanlarını iş dünyasından uzaklaştırıyor. Bu durum genellikle Z Kuşağı bireylerini girişimciliğe yönlendirirken, aynı zamanda olumsuz bir şekilde genç işsizliğine de katkı sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 24 Nis, 2025
İş dünyasında geri bildirim kültürü, başarının anahtarlarından biridir. Şeffaf geri bildirimler, motivasyonu artırır, ilişkileri güçlendirir ve takım çalışmasını...
  • 24 Nis, 2025
Cambridge, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehirdir. Cambridge Üniversitesi ve King's College Şapeli gibi yapıları, Botanik...
  • 24 Nis, 2025
Dublin, İrlanda'nın başkenti ve en büyük şehri olarak tarihi ve modern unsurları barındırır. Trinity College, Dublin Kalesi gibi...
  • 24 Nis, 2025
Sevgililer Günü, her yıl sevgililerin hediye aldığı özel bir gün. Bu yıl, akıllı saatler, oyun konsolları ve bluetooth...