Tarihindeki efsanevi kahramanlıkları, mimari harikası camileri, rekorları alt üst eden tava ciğeri ve doğal güzellikleri ile birlikte, son yıllarda Kakava Hıdrellez Şenlikleri ile de anılmaya başlanmıştır Edirne.
Hıdırellez veya Hıdrellez ne zaman diye merak ederseniz, Romanların rengârenk ve coşku dolu kişilikleri ile her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanmaktadır. Orta Asya ve Anadolu’da geleneksel olarak gerçekleştirilen mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdrellez, Ruz-i Hızır olarak da bilinmektedir. Doğanın uyanışı ile baharın gelişi ve tabiat ananın yeniden canlanışı, yüzyıllardır farklı coğrafyalarda yaşayan insanlar için bereket, şans ve mutluluk kaynağı olarak kabul edilmektedir. Dünyanın zor zamanlarda kurtarıcısı olarak görülen Hızır ile denizlerin efendisi olduğu düşünülen İlyas’ın bu özel günlerde yeryüzünde buluştuklarına inanılmakta ve ritüellerle süslenmektedir.
Biraz Hıdrellez ritüellerinden bahsetmek gerekirse; 5 Mayıs akşamı mutlaka ateş yakılır ve üç kez aynı yönde dilekler dilenerek ateşin üzerinden atlanır. Aynı akşam niyetler ve arzular bir kağıda yazılarak gül dalına bereket parası ile birlikte bağlanır. Dileklerin yazılı olduğu kağıtlar, sabah güneş doğarken “bahara giriş” ritüeli ile Tunca Nehri’ne atılırken, paralar ise cüzdana konularak bir yıl boyunca harcamamak amacıyla saklanır. Önümüzdeki yılın keyifli geçmesi için gün boyunca açık havada vakit geçirilir, piknik yapılır ve salıncakta sallanılır. Şifa amacıyla yağmur suyu toplanır ve bu su ile yüz yıkanır. Ayrıca, kırmızı ve beyaz ipten örülen bileklikler takılarak en az yedi gün boyunca bolluk inancıyla taşınır.
Edirne’de kutlamalar, Kırkpınar Güreşleri’nin de gerçekleştirildiği Sarayiçi bölgesinde yapılmakta; burada büyük bir Hıdrellez ateşi yakılarak, Romanların dans gösterileri eşliğinde bereketin artması ve güzelliklerin paylaşılması amacıyla pilav ikramında bulunulmaktadır. Saraçlar Caddesi’nde ise Kakava Korteji, konserler ve yarışmalar düzenlenmektedir.
Sadece festivale katılıp yemek içmek ve eğlenmekle kalmayalım, biraz da Edirne’yi yakından tanıyalım. Bunun için Selimiye Camii önünden belirli saatlerde kalkan iki katlı gezinti otobüsleri ile araçtan inmeye gerek kalmadan panoramik bir şekilde yaklaşık bir saat süresince canlı anlatım eşliğinde Edirne gezisi yapılmaktadır. Canlı anlatım yapan rehber, adeta bizi tarihin derinliklerine götürerek o anları yaşatmaktadır.
Balkan Savaşı sırasında Bulgar, Sırp ve Romanyalıların üstünlüğüne rağmen kazandığımız kanlı tabyalar, Lozan Antlaşması ile Karaağaç’ın tekrar Türk sınırlarına kazandırılmasını simgeleyen Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu’ndaki Lozan Anıtı ve şu anda Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yerleşkesi olan istasyon, başta UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, yedi yılda 15 bin kişinin çalışması ile inşa edilen muhteşem Selimiye ve 2. Bayezid Külliyesi ve Şifahanesi, Kaleiçi Mahallesi gibi detaylı olarak gezilmesi gereken yerler arasındadır.
İçinden Tunca, Meriç ve Arda nehirlerinin geçtiği ender şehirlerden biri olan güzel Edirne, özellikle baharın gelişi ile nehirlerin coşku dolu akışı ve doğanın canlanma zamanında Edirne Gezisi için en uygun dönemlerden biridir. Bereketle dolu ve güzellikler içinde ama hep gezgin kalın…
The post Kakava Hıdrellez Şenlikleri appeared first on Gezbeğen.