Yaz Aylarında Serinleten 7 İçecek

Türkiye, coğrafi konumu sayesinde yıl boyunca dört mevsimi de tam anlamıyla yaşar. Yaz tatilinin en güzel mekanlarını barındırmasının yanı sıra, kayak merkezleri ile kış sporlarının da merkezi gibidir. İlkbahar aylarında doğaseverlerin ilgisini çeken doğal güzellikleri gözler önüne sererken; sonbahar da hüzünlü güzellikleriyle kendini gösterir.

Türkiye’nin en yoğun turist çeken zamanları, şüphesiz yaz aylarıdır. Bir yarımada ülkesi olarak Türkiye, deniz, kum ve güneş tatili arayanlara çok sayıda seçenek sunar. Yaz aylarında yaşanan sıcağa karşı ferahlatan yiyecek ve içecekler ise ön plana çıkar. Bilet Dükkanı olarak hazırladığımız “Yaz Aylarının Ferahlatan 7 İçeceği” yazısındaki tarifleri oluştururken malzemelerin kolay ulaşılabilir olmasına özen gösterdik. Bunun yanı sıra, yüksek efor gerektirmeyen, yerel kültürlerde yer bulan ama pek bilinmeyen içecekleri de içeriğimize dahil ettik. Elbette, yenilikçi yöntemlerle geliştirilmiş içeceklerimize de yer verdik.

Evde Kolayca Yapılabilecek Soğuk Yaz İçecekleri

Tarihi ve kültürel zenginliği ile birlikte, geniş toprak alanına sahip Türkiye’nin mutfak kültürü de oldukça zengindir. Türk mutfağındaki köfte çeşitlerinin sayısının bile 365’in üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu bilgiyi, Türk mutfağının uluslararası alanda tanıtımında özveriyle çalışan ünlü Şef Refika Birgül paylaşıyor. Dolayısıyla, yaz döneminde ferahlatıcı içeceklerin sayısı da oldukça fazladır. Bilet Dükkanı olarak sunduğumuz yaz aylarının serinleten 7 içeceği listesinde, Türk mutfağında köklü yer edinmiş ve tarihi bir geçmişe sahip olmasına özen gösterdik.

İşte yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği…

İzmir’den Sofralara: Kavun Sübye

Bu yazıyı okuyan bazıları, dünya mutfaklarına aşina olup “Meksika ve İspanya’da da benzerleri bulunan bu içeceğin Türk mutfağında, özellikle de İzmir yöresel içecekleri arasında ne işi var?” diye düşünebilir. Ancak sübyenin İzmir mutfağına giriş yapışı Sefarad Yahudileri ile olmuştur. Zira İzmir’in meşhur sokak lezzeti boyoz da yine bu kültürle şehre dahil edilmiştir. İzmir’e uçak bileti alarak bu muhteşem lezzeti yerinde deneyimleyebilirsiniz.

Yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği listesinde yer alan sübyenin tarihi, yazılı kaynaklarda incelendiğinde, ilk kez 13. yüzyıldaki bir Arapça yemek kitabında belirtilmiştir. Kitapta “subiyya yamaniyya” olarak anılan bu içecek, İspanya ve Meksika’da horchata veya pepitada olarak bilinmektedir.

Sübye malzemeleri:

  • 1 adet orta boy olgun kavunun çekirdekleri
  • (İsteğe bağlı) Yarım su bardağı toz şeker ya da bal
  • 1,5 su bardağı su

 

Sübye yapımı oldukça basit olup, bazı ayarlamalar gerektirebilir. İlk olarak kavunun çekirdeklerini derin bir kaba alın. Bir parçalayıcı kullanarak, yaklaşık iki dakika boyunca yüksek hızda çırpın. Elde edilen homojen sıvıya kavun sütü denir. Ardından, bu kavun sütünü ince bir tülbentle süzün. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra suyu ve isterseniz şeker veya balı ekleyip karıştırın. Burada önemli olan, içeceğinizin en az iki saat buzdolabında soğumasına müsaade etmektir. Servis ederken nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz, böylece çok daha ferahlatıcı bir hale gelecektir. Afiyet olsun!

Serinliğin Adresi: Limonata Çeşitleri

Yaz mevsimi denilince akla gelen en popüler içeceklerden biri şüphesiz limonatadır. Türkiye’de yazın hatırlatıcı simgesi olarak var olan limonata, son yıllarda birçok farklı çeşidi ile karşımıza çıkmaktadır. Yapımı oldukça kolay olan limonata, sade olarak ya da karpuzlu, çilekli, lavantalı, hibiskuslu, güllü, vişneli veya fesleğenli olarak da tüketilebilir.

İşte sade limonata için malzemeler:

  • 10 adet limon
  • 2 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı içme suyu

limonata-cesitleri-1024x447.webp

Limonatanızın beğenilmesi için ilk olarak limonlarınızı iyice yıkayıp kabuklarını rendelemeniz önemli. Rendeleme işlemi sırasında beyaz kısmına kadar inmemeye özen gösterin, aksi halde içeceğiniz acılaşır. Daha sonra limon kabuklarını şekerle ovup karıştırın. Bu aşamada taze nane yaprağı eklerseniz, naneli limonata; fesleğen eklerseniz de yoğun aromalı bir limonata elde edersiniz.

Limon ve şeker karışımını hazırladıktan sonra limonların suyunu sıkıp içme suyunu ekleyin ve karıştırın. Daha sonra, şekerli limon kabuklarını da ekleyip tekrar karıştırın ve en az iki saat soğuması için buzdolabında bekletin. Buzlu bardaklarda ve nane yapraklarıyla servis etmenizi öneririz. Şimdiden afiyet olsun!

Peki, farklı aromalardaki limonatalar nasıl yapılır?

Son yılların en popüler içeceği, karpuzlu limonata olmuştur. Refika Birgül’ün tarifine göre karpuz suyuna ihtiyaç duyuyorsunuz. Tatlılık seviyesini kendinize göre ayarlayabilirsiniz ancak karpuzlu limonatada, limon miktarı karpuzdan üçte bir oranında daha az olmalıdır. İşte bu kadar basit!

Öte yandan, farklı meyvelerin suları da limonataya eklenebilir. Çilekli ve vişneli limonata son dönemde oldukça ilgi görmektedir. Güllü veya lavantalı limonata da yapılabilir.

Sıcak ve Soğuk Bir Arada: Dondurmalı Türk Kahvesi

Bu tarif Kıbrıs’a ait! Türk kahvesi olmadan geçen günleri düşünemeyenler için harika bir seçenek olan dondurmalı Türk kahvesi, tatlı krizlerine de çözüm oluşturabilir.

Malzemeler:

  • Tek pişirimlik Türk kahvesi
  • Sütlü dondurma (Tercihen Maraş dondurması)
  • İsteğe bağlı pastane bezesi

Türk kahvenizi hazırladıktan sonra içerisine bir top dondurma ekleyin; tarifiniz hazır! İsteğe bağlı olarak, pastanelerde popüler olan minik bezelerden ekleyip, şeker dengesi için üzerine tarçın serpebilirsiniz. Afiyet olsun.

Çiçeklerden Gelen Ferahlık: Gül Şerbeti

Herhangi bir kokulu ve yenilebilir çiçekten yapılan şerbet, yaz aylarında tercih edilebilecek ferahlatıcı içecekler arasında yer alır. Yaz aylarının popüler lezzetlerinden biri olan gül şerbetinin yapımı biraz zahmet gerektirir fakat lezzeti tüm bu çabaya değer!

Malzemeler:

  • 25 – 30 adet pembe gülün yaprağı
  • 3,5 litre su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 adet limonun suyu

gul-serbeti-1024x447.webp

Gül yapraklarını geniş bir kapta iyice yıkayın. Ardından şeker ve limon suyunu ekleyip, malzemeleri iyice ovun. Üzerine 3,5 litre kaynamış su ekleyin ve birkaç saat bekletin. Temiz bir tülbentle süzdüğünüz şerbeti buzlu bardaklarda servis edin. Afiyet olsun!

Hem Yöresel Hem Yenilikçi: Ayran Çeşitleri

Türk mutfağının en önemli içeceklerinden biri olan ayran, yaz aylarının ferahlatan 7 içeceği arasında mutlaka yer almalıdır. Yoğurdun krema kıvamına getirilip üzerine su eklenerek yapılan bu ünlü Türk içeceği, naneli yapılınca en ferahlatıcı haline ulaşmaktadır. Ayrıca yeşil erikli, arapsaçı eklenmiş hali veya pancar turşusu suyu ile oluşturulan pembe versiyonu, ya da şalgamlı alternatifleri de oldukça lezzetlidir.

Kaynar

Türk mutfağının yaz aylarında tüketilen bir diğer ferahlatıcı içeceği kaynardır. Anadolu’nun en lezzetli içeceklerinden biri olan kaynar, şifa kaynağıdır.

Malzemeler:

  • 3 – 4 Litre İçme Suyu
  • 1 Çorba Kaşığı Tane Yenibahar
  • 3 – 4 Adet Çubuk Tarçın
  • 1 Orta Boy Havlıcan Kökü
  • 7 – 8 Adet Karanfil
  • 1,5 Su Bardağı Pekmez
  • Süt

kaynar-1024x447.webp

İçme suyunu geniş bir tencereye alın; içine tane yenibahar, çubuk tarçın, dilimlenmiş havlıcan kökleri ve ezilmiş karanfil ekleyin, karıştırın. Yaklaşık 30 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra pekmezi ekleyin ve 15-20 dakika daha orta ateşte kaynatmaya devam edin. Soğuması için başka bir kaba alın ve buzdolabında birkaç saat bekletin. Servis ederken köpürtülmüş süt ve buz ekleyin. Chai Tea Latte sevenlerin favorisi olacağına eminiz. Afiyet olsun.

Koruk Şerbeti

Ham üzümden yapılan koruk şerbeti, ekşi tadı sevenler için harika bir ferahlatıcı içecektir. Öncelikle yapımının zahmetli olduğunu belirtmeliyim, ancak sunduğu lezzet, emeklerinize kesinlikle değecektir.

Malzemeler:

  • 500 Gram Koruk
  • 2 Litre İçme Suyu
  • 1 – 2 Su Bardağı Şeker
  • 1 adet limon suyu

koruk-suyu-1024x447.webp

Koruk şerbeti için korukları dallarından ayıklayıp iyice yıkayın. Daha sonra, korukları parçalayıcıdan geçirin ve elde ettiğiniz pürenin suyunu, temiz bir tülbent ile sıkarak çıkarın. Elde ettiğiniz koruk suyunu, geniş bir tencereye alın ve üzerine suyu ekleyin. Ardından şeker ve limon suyunu ilave edip karıştırarak kaynatın. Önemli olan, şerbetin en az bir saat pişirilmesidir. Soğuduktan sonra buzdolabında bekletip, buzlu bardaklarda servis edebilirsiniz. İsterseniz sunum esnasında nane yaprakları kullanarak zenginlik katabilirsiniz. Afiyet olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 4 Ara, 2024
"Izmir’deki En İyi Kahveciler konusunda harika önerilere dolu bir yazı hazırladım. Şehrin saklı kahve hazinelerinden en trendy kafelere...
  • 4 Ara, 2024
Gastronomi turları son yıllarda büyük ilgi görüyor. Yemek tutkunları, lezzetleri keşfetmek için uçak biletlerini alarak dünyayı dolaşıyor. İşte...
  • 4 Ara, 2024
Yurtdışı tatillerinde doğru otel seçimi çok önemli. Hijyen, güvenlik ve lokasyon gibi kriterleri göz önünde bulundurarak doğru tercih...
  • 4 Ara, 2024
Gürcistan, tarihi ve doğal güzellikleriyle olduğu kadar zengin mutfağıyla da dikkat çekiyor. Gelenekselden moderne her damak tadına uygun...
  • 4 Ara, 2024
Sivas, UNESCO Dünya Mirası camileri ve misafirperver halkıyla tanınan, kışın lezzetli gastronomi turuna ev sahipliği yapan Anadolu'nun kalbidir....
  • 4 Ara, 2024
Kore mutfağı, fermente sebzelerden baharatlı etlere kadar uzanan lezzetler sunar. Bugün Türkiye’de daha fazla ilgi görüp, restoran sayısı...
  • 4 Ara, 2024
Ankara’da kahvaltı keyfi için birçok seçenek var. Ekşi Maya, Kruvasante ve Kitchen Craft Town gibi mekanlar, lezzetli tabaklar...