Her fırsatta belirtiyorum ki, ülkemiz gerçek bir gastronomi cenneti. Mutfak kültürümüzün zenginliği sadece yemekler veya tatlılarla sınırlı değil.
Her bölgenin, neredeyse her ilinin kendine özgü bir içeceği var. Ancak tüm bu içecekleri birkaç satıra sığdırmak pek mümkün değil.
Bu nedenle, bu yazıda sizin için her bölgenin en popüler içeceklerinden oluşan kısa bir derleme hazırladım. Hadi, gelin yedi bölgemizin en sevilen on dört içeceğine bakalım.
Akdeniz Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri
Şalgam Suyu
İster acılı, ister acısız… Akdeniz Bölgesi denilince akla ilk gelenlerden biri de Adana’nın ünlü şalgamıdır.
Turpgiller familyasından gelen şalgam, Adana mutfağının vazgeçilmezi olup, Adana kebabı ve meze sofralarının en lezzetli eşlikçisidir.
Atom
Karışık meyve ve süt ile yapılan bir içecek olan atom, Mersin’in öne çıkan içeceklerinden biridir. Pembemsi rengiyle sofraları süsleyen atom, özellikle yaz aylarında serinletici bir lezzet.
Ancak Mersin’in bu efsane içeceğini tüketirken dikkatli olmakta fayda var; çünkü oldukça yüksek kalorili.
Karadeniz Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri
Çay
Dünyanın çok az yerinde çay tarlaları üzerine kar yağdığı düşünülürse, bu konuda ne kadar şanslıyız! O nadir bölgelerden biri de Karadeniz.
Peki, niye kar yağması bu kadar önemli? Çünkü çay yapraklarının üzerine yağan kar, zararlı haşere ve etkenleri yok eder. İşte bu yüzden Karadeniz çayı oldukça kaliteli ve doğaldır.
Kızılcık Şerbeti
Bir zamanlar Kızılderililer tarafından yaraların tedavisinde kullanılagelen kızılcık şerbeti, günümüzde Karadeniz Bölgesi’nin en sevilen içeceklerinden biri haline geldi.
Hafif mayhoş tadı ile damakları şenlendiren kızılcığın saymakla bitmeyecek birçok faydası var. Karadeniz’e gittiğinizde kızılcık suyu ya da biraz daha tatlı versiyonu olan kızılcık şerbetini mutlaka denemelisiniz.
İç Anadolu Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri
Gilaburu Şerbeti
Kıpkırmızı rengiyle göz alıcı olan gilaburu, özellikle Kayseri’de oldukça yaygındır. Ekim ayında toplanan gilaburu meyvesi, arpa ile mayalandıktan sonra sulandırılarak şişelenir.
Kayseri’ye giderseniz gençlik iksiri olarak bilinen gilaburu şerbetini denemelisiniz. Eğer mayalı içeceklerden hoşlanmıyorsanız, gilaburu suyunu tercih edebilirsiniz.
Şehzade Şerbeti
Osmanlı döneminden günümüze gelen şerbet kültürünün en sevilen örneklerinden biri olan şehzade şerbetidir.
Otuza yakın baharat ve farklı meyvelerin kaynatılması ile elde edilen İç Anadolu Bölgesi’ne özgü şehzade şerbeti, tam bir şifa deposu olarak bilinir.
Ege Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri
Koruk Şerbeti
Ege’nin limonatası olarak da bilinen koruk şerbeti, yaz aylarında ferahlatıcı bir içecek olarak öne çıkıyor.
Üzümün olgunlaşmamış hali olan koruktan hazırlanan, ekşi tadıyla dikkat çeken koruk şerbetini ya da suyunu Ege Bölgesi’nde yaz aylarında hemen hemen her yerde bulabilirsiniz.
Marmara Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri
Susurluk Ayranı
Susurluk denilince akla gelen en güzel ikililerden biri uzun çıtır bir tost ve bol köpüklü ayran.
Balıkesir’in Susurluk ilçesinden geçen herkes mutlaka bir ayran ve tost molası vermeli.
Coğrafi işaretli içeceklerimizden biri olan Susurluk ayranı, alışık olduğumuz ayranlardan daha köpüklü ve daha az tuzlu bir yapıya sahiptir.
Boza
Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bozanın ana vatanı Bilecik olsa da, boza denince akla ilk gelen yer genelde İstanbul’un meşhur Vefa semtidir.
Bilinen en eski içeceklerden biri olan bozanın tarihi, sekiz bin yıl öncesine, Mezopotamya’ya kadar uzanıyor.
Osmanlı döneminde boza, içine pekmez, tarçın ve karanfil eklenerek içilirdi; günümüzde ise yalnızca leblebi ve tarçın ile tadlandırılıyor.
Hardaliye
Kırklareli’nin yerel içeceği olan Hardaliye, koyu renkte ve kokulu üzümlerle birlikte vişne yaprakları ve hardal tohumu eklenerek yapılmaktadır.
Trakya Bölgesi’nden toplanan özel üzümler, hardaliye yapımı için yaklaşık otuz gün dinlendirilir; ardından preslenip suyu çıkarılır.
Marmara Bölgesi’nin bu lezzetli içeceği hardaliyeyi denediğinizde ardında bıraktığı tatla bağımlısı olacaksınız, benden söylemesi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri
Mırra
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ nde neredeyse her ilde bulunsa da, mırra denilince akla ilk olarak Mardin gelir.
Güneydoğulular, sert, acı ve yoğun kıvamlı bir kahve olan mırranın, mutlaka şekersiz içilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Menengiç Kahvesi
Gastronomi turizmi denilince akla gelen illerden biri olan Gaziantep’in ünlü menengiç kahvesi, Antep fıstığının aşılanmamış, vahşi halinden yapılır.
Menengiç kahvesi, kafein içermediği gibi kafeine bağlı rahatsızlıkları önlemede de etkilidir.
Yağlı bir yapısı ile menengiç kahvesi, Güneydoğu Anadolu’nun öne çıkan içecekleri arasında yer alıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Meşhur İçecekleri
Dibek Kahvesi
Kahve çekirdeklerinin dibek adı verilen büyük havanlarda dövülmesi ile elde edilen dibek kahvesinin Türk kahvesine göre oldukça yumuşak bir tadı bulunmaktadır.
Elazığ’ın Harput Bölgesi ile özdeşleşen dibek kahvesi hafif tatlı ve sütlü içecek sevenlerin favorisi konumunda.
Elazığ’a gittiğinizde kutu kutu dibek kahvesi almadan dönmemenizi öneririm.
Mor Reyhan Şerbeti ve Çayı
Özellikle Arapgir ve Malatya illerinde bolca yetişen mor reyhan, yaz aylarında toplanıp kurutulmakta ve yıl boyunca tüketilmektedir.
Yazın soğuk şerbeti, kışın ise sıcak çayı olan mor reyhan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en öncelikli lezzetlerinden biridir.