Mardin, binlerce yıllık bir tarihe sahiptir. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu şehir, Mardin’de ne yenir sorusuna damaklarda kalacak lezzetli yemeklerle cevap verir. Anadolu, Mezopotamya ve ticaret yolları aracılığıyla Kenan Bölgesi’nden birçok kültürel birikim edinmiştir.
Bin yıllar boyunca sayısız uygarlığa, kültüre ve ırka ev sahipliği yapan Mardin, mutfak kültürüyle de ön plana çıkan şehirlerden biridir. Bu şehre seyahat edeceklerin akıllarındaki en önemli soru ise Mardin’de ne yenir şeklindedir. Bilet Dükkanı olarak Mardin’in meşhur yemekleri üzerine bu yazıyı hazırlarken, en bilinen yemekleri ve bu yemeklerin nerelerde en güzel şekilde tadılabileceğine özen göstererek listemizi oluşturdik.
Başı başına bir kültür unsuru olan Mardin yemekleri listemizde 19 farklı ve lezzetli seçenek yer almaktadır.
Mardin’de Ne Yenir?
Kendine özgü bir yemek kültürü olan Mardin’de ne yenir sorusunun 19 farklı cevabını verdiğimiz listemizin ilk sırasında kaburga dolması yer alıyor.
Kaburga Dolması
İç pilav ile doldurulmuş kaburgalar, uzun saatler boyunca pişirilerek hazırlanır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olsa da Mardin’e özgüdür.
Zingil
İlk bakışta pişi görünümlü lokma tatlısını andıran zingil, Antep fıstığı ile servis edilmesi ve yapımındaki farklılıklarıyla Mardin’e özgü bir tatlıdır.
Dobo
Kuzu kol ile yapılan dobo, Mardin mutfağının Süryani miraslarından bir et yemeğidir. Genellikle pilav ve patlıcanla servis edilir.
Soğan Kebabı
Mardin’in yerel lezzetlerinden biri olan soğan kebabı, tepside domates sosuyla pişirilen soğanların arasında yer alır.
Sembusek
Mardin usulü çi börek olarak da bilinen sembusek, bol soğan ve kıymalı harcın hamurun içine konup yarım ay şeklinde kapatılarak pişirilmesiyle yapılır.
Kiliçe
Mardin’in en ünlü çöreklerinden biri olan kiliçe, un, şeker ve sütten yapılır ve “hayat çöreği” olarak da bilinir.
Firkiye
Çağla, kuzu eti ve soğandan oluşan lezzetli bir sulu yemektir.
Harire Tatlısı
Çok az malzeme kullanarak harika bir lezzet elde edebileceğinin en güzel örneklerinden biridir. Pekmez, tarçın, un ve şekerle yapılır.
Kişk Çorbası
Birçok kişinin Mardin çorbası olarak bildiği bu lezzet, köfteli tarhana çorbası olarak da bilinir ve kış aylarında sıkça tüketilir. Oldukça lezzetli ve besleyicidir.
İrok
Örok, ırok, ürok veya urok olarak da bilinen irok, Mardin usulü içli köftedir. Diyarbakır’da da sıkça yapılan bu bölgesel lezzet, bol kıyma ile hazırlanıp kızartılarak servis edilir. Diyarbakır’ınkinden farklı olarak yumurta ile yapılmaz ve oval bir şekle sahiptir.
Lebeniye
Aslında bir çorba olan lebeniye, ana yemek olarak da doyurucu olarak kabul edilir. Yayla çorbasını andırsa da içerisindeki nohut, buğday ve kıyma ile farklı bir tat sunar.
Kibbe
Mardin’in en ünlü sakatat lezzetidir. İşkembeyi sevmeyenleri bile cezbetmeyi başarabilen kibbe, kuzu karnından yapılan bir dolma çeşididir.
İkbebet
Mardin usulü içli köfte olan ikbebet, genellikle üçgen biçiminde şekillendirilir. Hamuruna kıyma ve salça girmez ve kullanılan bulgur, iroktan farklıdır. Ayrıca, ikbebet haşlanarak pişirilir.
Alluciye
Yeşil erik ile kuzu etinin enfes birleşiminden oluşan alluciye, Mardin mutfağının en lokal lezzetlerinden biridir. Ekşi tatları sevenlerin kesinlikle daha fazlasını isteyeceği bir yemektir.
Kahiye
Kahiye tatlısı, hamur ve künefe peynirinden oluşur. Kare şekilde kesildikten sonra kızartılarak hazırlanan bu tatlı, Mardin’in unutulmaz lezzetleri arasında yer alır.
Mardin Usulü Dizme
Fransızların ratatuy yemeği varsa, Mardin’in de dizmesi vardır. Patlıcan, köfte, patates ve domates sosu kullanılarak tepsiye dizilen malzemeler, soslandıktan sonra fırında pişirilir.
İncasiye
Mardin mutfağında meyve ve etin buluşmasına başka bir örnek de incasiyedir. Bolca arpacık soğanı, kuru siyah erik ve kuzu etinden yapılır.
Accin
Dana eti, bulgur ve çeşitli baharatlarla hazırlanan accin, bol yeşillik ve yumurta ile servis edilir. Mardin’in harika lezzetlerinden biri olan accin, yumurta ile ana yemeğin mükemmel birleşimidir.
Mırra
Mardin sadece yemek değil, içecek kültürüyle de özeldir. Mırra bunun en güzel örneklerinden biridir. Sert kahve sevenler için muhteşem bir alternatiftir. Kahvenin birkaç kez demlenmesiyle hazırlanan mırra, adeta Anadolu’nun espressosudur ve Mardin’de mutlaka denemek gerekir.
Bu arada, mırra ile ilgili bir geleneği de belirtelim. Kulpsuz Türk kahvesi fincanına benzer minik fincanlarda servis edilen mırra, masaya bırakılmamalıdır. Fincan sürekli elde tutulmalı, masaya konulursa servis edene bahşiş vermek adettendir.
Hemen Mardin uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yapın.
Mardin En İyi Yemek Mekanları
Mardin’in yöresel yemeklerinden bahsettikten sonra, bu lezzetlerin ve daha fazlasının tadılabileceği mekanları sizler için derledik. Sonuçta, Mardin en iyi mekanları ile de ünlü şehirlerimizdendir. On binlerce yıllık tarihinde unutulmaz tatları barındıran Mardin’in harika lezzetlerini nerelerde denemeli bakalım…
Cercis Murat Konağı
Mardin’in en ünlü restoranlarından biri olan Cercis Murat Konağı, yöresel yemeklerden oluşan menüsü ile damak çatlatan lezzetler sunmaktadır. Birinci Cadde’de yer alan restoran, özellikle kaburga dolması ile meşhurdur.
Bağdadi
Otantik iç mekan dekorasyonu ile misafirlerini karşılayan Bağdadi, Mardin’in en ünlü restoranları arasındadır. Özellikle erikli kebabı ile ünlüdür ve menüsü oldukça zengindir. Sar Vali Adil Caddesi üzerinde bulunur ve Mardin’de mutlaka uğramanız gereken noktalardandır.
Kebapçı Rido
Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Mardin şehrinin Merkez Mahallesi’nde bulunan Kebapçı Rido, et tutkunlarının bu şehirdeki en önemli adresidir. Bol acılı ve klasik Mardin lezzetlerini tatmak isteyenlerin sıkça tercih ettiği bu lokanta, 1992 yılından beri önemli bir lezzet noktasıdır.
Seyr-i Merdin
Yemeklerinin yanı sıra manzarasıyla da dikkat çeken Seyr-i Merdin, bu şehrin en turistik noktalarından biridir. Kuru dolmadan içli köfteye kadar Anadolu ve Mezopotamya’nın en güzel lezzetlerini sunan restoran, gündüz gerdanlık, gece seyranlık olarak anılan Mardin’in en güzel manzaralarına sahiptir. Cumhuriyet Caddesi, Teker Mahallesi’nde yer alır.
Asude-i Merdin
Özellikle turistlerin sıkça ziyaret ettiği Asude-i Merdin, tek tabakta altı farklı lezzeti bir arada sunmasıyla bilinir. Mardin dolması, sembusek, kaburga dolması ve Mardin içli köftesi bu mekanın en beğenilen yemekleri arasında yer alır. 13 Mart Mahallesi’nde bulunan mekan, bu şehrin yöresel lezzetlerini denemek isteyenler için ideal bir yerdir.
Antik Sur Restoran
İçli köftesi, bol köpüklü yayık ayranı ve elbette kaburga dolmasıyla ünlü Antik Sur Restoran, tarihi bir dekorasyona sahiptir. Latifiye Mahallesi’nde bulunan restoran, Mardin’in kültürünü yaşayarak bir akşam geçirmek isteyenlerin uğraması gereken yerlerden biridir.
Midyat Cağ Sofrası
Cağ kebabını Mardin’de yapmanın en iyi adreslerinden biri olan Midyat Cağ Sofrası, Erzurum’un meşhur cağ kebabının yanı sıra Mardin’in klasik lezzetlerini de sunar. Yeni Mahalle’de bulunan restoran, kebap tutkunlarının mutlaka uğraması gereken bir yere sahiptir ve taze ürünleriyle lezzet doludur.
Cihan Lokantası
Midyat ilçesinde bulunan Cihan Lokantası, perde pilavından kaburga dolmasına kadar Mardin’in en iyi yöresel lezzetleri sunmaktadır. Makul fiyatları ve ürünlerinin tazeliğiyle dikkat çeken bu lokanta, Mardin’in mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanları arasındadır.
Al Sahan Mardin
Adeta Mezopotamya’nın kalbine doğru bir yolculuk sunan Al Sahan Mardin, şehrin yöresel yemeklerinin yanı sıra Mezopotamya bölgesinin eşsiz tatlarını da menüsünde barındırmaktadır. Kalitesinden ödün vermeyen taze ürünleriyle tanınan ve kaburga dolmasıyla meşhur olan bu restoran, 13 Mart Mahallesi, Vali Ozan Caddesi’nde yer alır.
Bilet Dükkanı olarak, Mardin’e düzenlenecek bir seyahatte tadılması gereken yöresel yemekleri ve bu lezzetlerin nerelerde deneyebileceğinizi listeledik. Şimdiden sağlıklı uçuşlar, keyifli ve afiyet dolu bir seyahat dileriz.