İç Anadolu’nun Paris’i diye adlandırılan Eskişehir, sadece doğal güzellikleri değil, aynı zamanda zengin mutfak kültürüyle de göze çarpıyor.
Kafkas, Kırım ve Balkan mutfaklarının belirgin etkilerinin hissedildiği Eskişehir mutfağında hamur işleri ön planda olsa da buğday, bulgur ve etli yemekler de önemli bir yer tutuyor.
Eskişehir mutfağında vazgeçilmez malzemelerden biri kesinlikle haşhaş. Eskişehirliler haşhaşı tatlıdan tuzluya pek çok hamur işinde kullanıyorlar. Haşhaşlı cevizli ekmek, haşhaşlı dolama ve haşhaşlı lokum bu lezzetlerden yalnızca birkaçıdır.
Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu Eskişehir, her damak zevkine hitap eden yöresel lezzetleri ile dolup taşıyor. Gelin, bu lezzetleri birlikte keşfedelim.
Liste oluşturulurken herhangi bir sıralama yapılmamıştır.
Eskişehir’de Kahvaltı
En güzel sabahların harika bir kahvaltı ile başladığını düşünüyorsanız, Eskişehir’de gidilebilecek bazı kahvaltı mekanları aşağıda:
Doyuran Kahvaltı Salonu
Klasik bir serpme kahvaltı sunmayan bu mekan, oturduğunuz anda sipariş verebileceğiniz bir ortam sunuyor.
Öne çıkan tatları arasında bal kaymağı ve sıcak ballı süt bulunurken, pastırmalı yumurtası ve diğer kahvaltılıklar da oldukça lezzetli.
Küçük ve rahat bir mekan olan Doyuran Kahvaltı Salonu, özellikle hafta sonları oldukça kalabalık oluyor; yer bulmakta zorluk yaşayabileceğinizi hatırlatmakta fayda var.
Batıköy Mandıra & Kahvaltı
Batıköy’ün sunduğu taze ve doğal ürünlerle hazırlanan kahvaltıda birçok lezzeti bulabilirsiniz.
Köy yumurtası ile yapılan menemeni, çiftlik sütüyle hazırlanan ev yoğurdunu, mis gibi tereyağı ile dolu mıhlamasını ve nefis süt reçelini tatmak isterseniz, Batıköy Mandıra & Kahvaltı adresiniz olmalı.
Bal Kahvaltı
Özel olarak hazırladıkları kahvaltı tabaklarına ‘Kaçkar’, ‘Erciyes’, ‘Pagos Dağı’, ‘Yuvarlak Çay’ ve ‘Avrupa Yakası’ gibi isimler veren Bal Kahvaltı, Eskişehir’in en keyifli kahvaltı noktalarından biridir.
Bu harika kahvaltı tabakları arasında seçim yapmak oldukça zor olabilir; benim favorim böğürtlen reçelli lor peyniri ile yapılan ‘Avrupa Yakası’. Ama diğer tabakların da hepsinin çok lezzetli olacağından emin olabilirsiniz.
Gurme Ayten Usta
Klasik kahvaltılıkların yanı sıra ‘Muhacir Kızartması’, ‘Batma Kaymak’ ve ‘Tahin Helvası’ gibi lezzetlerin bulunduğu ‘Sınırsız Destan Kahvaltı’ Gurme Ayten Usta’nın en beğenilen kahvaltısıdır.
Bu muhteşem kahvaltı, neredeyse bütün gün süren bir kuş sütü eksik dedirtecek sınırsız çay servisi ile gelir.
Güne zengin bir kahvaltı ile başlamak isterseniz, Gurme Ayten Usta listenizde mutlaka yer almalı.
Kahve6
Kahve6, masanızı enfes bir serpme kahvaltı ile donatabileceğiniz gibi, menemen, omlet veya gözleme çeşitlerinden birini seçerek hızlı bir kahvaltı da yapmanıza olanak tanıyor.
Çıtır çıtır kızarmış gözlemeler arasında benim favorim patatesli kaşarlı olan, ama patlıcanlı gözlemenin de çok seveni olduğu söyleniyor.
Varuna Gezgin Cafe
Dekorasyonu ve atmosferi ile dikkat çeken Varuna Gezgin Cafe, ‘gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan’ bir grup gezgin tarafından açılmıştır.
Balkan soslu, süt reçelli ve atomlu enfes bir kahvaltı tabağı hazırlayan Varuna, öğrencilere özel olarak daha az çeşitli ve fiyatı uygun bir kahvaltı tabağı da sunmakta.
Hot n Fun
Serpme kahvaltısında Türkiye’nin farklı bölgelerinden yöresel lezzetlere yer veren Hot n Fun, ev sıcaklığında bir atmosferde keyifli bir kahvaltı sunuyor.
Hatay’ın meşhur zahteri, çökelek peyniri ve çeşitli reçeller kahvaltının dikkat çeken lezzetleri arasında yer alıyor.
Hot n Fun’a gittiğinizde kahvaltınızı karışık menemen ile de çeşitlendirmeyi unutmayın.
Eskişehir’de Çi’börek
Bizdeki ‘çiğ Börek mi ‘çibörek’ mi tartışmaları sürerken, Eskişehirliler bu tartışmaya noktayı koymuş durumda.
Kırım Tatarları’nın mutfağımıza kazandırdığı bu enfes lezzetin ismi, Kırım dilinde güzel ve lezzetli anlamına gelen ‘çi’ kelimesinden geliyor, yani böreğin doğru adı ‘çibörek’. Artık Tatar usulü çiğ börek olarak bildiğimiz böreğin gerçek ismini öğrenmişken, gelin Eskişehir’in çibörekçilerine bakalım.
Kırım Tatar Kültür Evi
Yanında acı biber turşusu ile servis edilen içi sulu ve sıcak kızartılmış çibörekleri kesinlikle denemelisiniz.
Eğer içi sulu sevmezseniz, Kırım Tatar Kültür Evi’nde mantı da tercih edebilirsiniz.
Odunpazarı’nda yer alan Kırım Tatar Kültür Evi, tarihi bir atmosferde çibörek keyfi yapmak isteyenler için en lezzetli duraklardan biridir.
Papağan Çiğbörek
Çibörekleri, bazılarına göre diğer yerlere göre daha yağlı ve daha gevrek olsa da Papağan, Eskişehir’in en çok tercih edilen çibörekçileri arasında öne çıkıyor.
Bir porsiyonda beş adet çibörek yer almakta; eğer çok aç değilseniz tek bir börek ile tadına bakabilirsiniz.
Yanında soğuk bir ayran ile birlikte harika bir lezzet sunuyor olduğunu da belirtmeden geçemem.
Kırım Çibörekçisi
Kırım Çibörekçisi, sundukları soslarla çiböre farklı bir tat katıyor.
Kırım Tatar usulü içi hafif sulu olan çibörekleri yerken çatal bıçak kullanmanıza gerek kalmayabilir; bu böreklerin tadına doyamayacaksınız!
Eskişehir’in Kebapçıları
Eskişehir’in lezzetleri elbette ki çibörek ile sınırlı değil.
Balaban kebapçısından köftecilere, esnaf lokantalarından öğrenci favori restoranlarına kadar pek çok seçeneğe göz atalım.
Abdüsselam Balaban Kebap
Pide, yoğurt, salçalı sos ve köfte veya şişin harika bir birleşimi olan Balaban Kebap, Eskişehir’in öne çıkan lezzetlerinden biri.
Abdüsselam, Balaban kebabının tadına bakabileceğiniz en bilinen adreslerden biridir; üzerine bol tereyağı konulduğunu da belirtmekte fayda var. Eğer tereyağıyla aranız pek iyi değilse az yağlı veya yağsız olarak sipariş verebilirsiniz.
Fahrettin Usta
Köfteli mi etli mi karar veremediyseniz, Fahrettin Usta’nın sunduğu karışık kebabın tam zamanı.
Fahrettin Usta’nın diğer kebapçılardan ayıran özelliği ise ‘Ütülü Balaban Kebap’ sunması; ütülü terimi yalnızca benzetme amacı taşımaz.
Fahrettin Usta, şişlere dizdiği etleri pişirirken üzerine eski usül kömürlü ütü ile bastırıyor. Muhteşem kebap, incecik kıyılmış maydanozla süslenerek servis ediliyor.
Köfteci Ahmet
Balaban kebap tadabileceğiniz yerlerden biri olsa da, Köfteci Ahmet’in kimyonlu yassı köftesi de kesinlikle denenmeli.
Köfteyi tercih ederseniz, yanına bir de piyaz sipariş etmenizi öneririm.
Balaban kebap tercih ederseniz, diğer mekanlara göre biraz daha az yağlı servis edildiğini belirtmekte fayda var.
Mantı Diyarı
Köfte ve kebaba ara vermek ve kendinizi mantının eşsiz lezzetine bırakmak isterseniz, Mantı Diyarı ideal bir adres olmalı.
Tepsi mantılarıyla ünlü bu mekan, ‘Tepsi Piruhi’ ve ‘Mercimekli Mantı’ tatlarıyla ön plana çıkıyor.
Sadece mantı değil, yanı sıra sunulan enfes turşuların tadı da damaklarınızda kalacak.
Arzu’nun Yeri
Ev yemeklerinden vazgeçemiyorsanız, Arzu’nun Yeri güzel bir alternatif sunacaktır.
Ayranaşı çorbası olan ‘Toyga Çorbası’, mantılı, domatesli, yoğurtlu ‘Kaşıkbörek Çorbası’ ve göbet, yaprak sarma ile bazlamalı et gibi lezzetleri burada tadabilirsiniz.
Tatlı olarak ‘Sivrihisar Baklavası’ da hoş bir seçenek olacaktır.
Trakya Lokantası
Küçük ve samimi bir mekanda tadına doyamayacağınız yemekler almak isterseniz, Trakya Lokantası iyi bir tercih olacaktır.
Menülerinde bütün yemekler oldukça lezzetli; ama özellikle ciğeri, kuzu haşlaması ve güveçte kavurması önerdim.
Hüsnüniyet Lokantası
Çeşitli sıcak çorbalar, sulu yemekler, pilav ve tatlılar sunan Hüsnüniyet Lokantası, tam anlamıyla bir aile işletmesi.
Bu lokantada benim favorim kesinlikle pilav üstü nohut.
Sizin yemek tercihiniz ne olursa olsun, yanında mis gibi bir şerbet içmeyi unutmayın.
The One
Harika hamburgerleri ve sosisli sandviçleri ile Eskişehir’in gençler arasındaki en popüler mekanlarından biri olan The One, herkesin damak zevkine hitap ediyor.
Burada benim favorim karamelize soğanlı ve barbekü soslu ‘BBQ Smoke Burger’ olurken, sosisli sandviç sevenlere de çedar peynirli ve jalapeño biberli ‘Star Hot Dog’u öneririm.
Fil Burger
Ev yapımı ekmek ile sunulan, lezzetli bir hamburger ve yanında enfes patates kızartması yemek istiyorsanız adresiniz Fil Burger olmalı.
Pancar ekmeği, 120 gram köftesi, çedar peyniri ve özel sosu ile ‘Queen Burger’ benim kesinlikle favorim.
Sosyal Meyhane
Samimi bir ortamda arkadaşlarınızla keyifli zaman geçirip lezzetli mezelerin tadını çıkarmak isterseniz, Sosyal Meyhane tam size göre bir mekan.
Her gün taze olarak hazırlanan mezeler arasında acılı atomu denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Sosyal Meyhane’deki keyifli sofranıza 90’ların en güzel parçalarının da eşlik ettiğini belirtmeden geçmeyelim.
Eskişehir’de Tatlıcılar
Her güzel yemeğe bir tatlı ile veda etme ya da tatlı yiyip tatlı konuşma fikrini sevenlerden misiniz? O halde Eskişehir’de nerelerde hangi tatlıları tatmanız gerektiğini birlikte keşfedelim.
Mazlumlar Muhallebicisi
Sütlü tatlılar ve dondurma denildiğinde, Eskişehir’de akla gelen ilk mekanlardan biri burasıdır.
Fırın sütlaç, krem karamel, su muhallebisi en popüler tatlıları arasında yer alırken, benim favorim kesinlikle kazandibi. Bu muhteşem tatlıları, keçi sütü ile hazırladıkları enfes dondurmalarla taçlandırmanızı öneririm. Ya da yalnızca dondurma da yiyebilirsiniz.
Tanınmış Helvacı
Eskişehir’in ünlü ‘met helvası’ ile birlikte kakaolu ve sade tahin helvasını bulabileceğiniz Tanınmış Helvacı, daha önce yediğiniz tüm helvaların tadını unutturacak bir yer.
Günlük olarak hazırlanarak sunulan, şeker oranları dengeli bu helvalardan birkaç kutu almayı da unutmayın!
Lalezar Pastanesi
Petifürcü Lalezar olarak da bilinen Lalezar Pastanesi’nde Eskişehir’e özgü bir tatlı olan petifürü tatma şansını yakalayabilirsiniz.
Peki, bu petifür nedir? Profiterol topu büyüklüğünde krema ile kaplanmış hamur parçaları diyebilirim. Yedikçe yemek isteyeceğiniz petifürü tatmadan Eskişehir’den dönmemenizi öneririm.
Kurabiyeci Volkan
Kurabiyeci Volkan’ın ağızda dağılan çeşit çeşit kurabiyeleri arasında kaybolabilirsiniz.
Çifte kavrulmuş un kurabiyesi, keçiboynuzlu kurabiye ve leblebili kurabiye Volkan’ın en sevilen kurabiyeleri arasında yer alıyor.
Beğendiğiniz kurabiyeleri orada bir bardak çay eşliğinde tadabilirsiniz veya kutu kutu alıp yanınıza götürebilirsiniz.
Eğer kutuları yanınızda taşımak istemiyorsanız, Kurabiyeci Volkan kargo ile gönderim de yapıyor.
Karakedi Bozacısı
Şeker pancarı ile hazırlanan bozasının tadına doyum olmuyor.
Karakedi Bozacısı’nın koyu kıvamlı, hafif ekşi bozası, boza sevmeyenlerin bile gönlünü fethedebilir.
Eskişehir’de günün her saati kalabalık olan Karakedi Bozacısı’na uğramadan dönmeyin derim.
İncir Waffle
İncir Waffle’ın malzemeleri hem lezzetli hem de bol, bu enfes waffle’lar şüphesiz daha önce yediğiniz tüm waffle’ları unutturacaktır.
Kokusu ile sizi cezbetmeyi başaran İncir Waffle, klasiklerin yanı sıra oreo bisküvili, pişmaniye, patlayan şekerli ve brownie gibi birçok farklı seçenek sunuyor.
Keyifli bir tatlı molası vermek istiyorsanız, kesinlikle İncir Waffle’a uğramalısınız.
Eskişehir’de Alışveriş
Eskişehir’e yolunuz düştüğünde, bir fırından haşhaşlı cevizli ekmek ve bir şekerciden halkalı şeker almadan, pişmaniyenin uzun ve silindir şeklindeki hali olan ünlü met helvasını tatmadan, çibörek ve Balaban Kebap yemeden, Porsuk Çayı kıyısında oturup simit ve çay keyfi yapmadan dönmeyin derim.