Yüksek dağları fethetmek ve macera peşinde koşmak benim ruhumun parçası diyenlerdenseniz, doğru yerdesiniz. Sizler için dünyanın en tehlikeli 7 dağını derledik.
Annapurna Dağı
Annapurna, 1950 yılındaki ilk tırmanışından bu yana 130’dan fazla alpinist tarafından aşılmış, ancak 53 kişi bu dağa tırmanmaya çalışırken hayatını kaybetmiştir. Bu yüksek ölüm oranı, Annapurna’yı dünyanın en riskli dağlarından biri haline getirir. Annapurna Dağı, Nepal’in en yüksek zirvesidir.
K2 Dağı
Dünyanın ikinci en yüksek zirvesi olan K2, dağcılar arasında, en zorlu tırmanma teknikleri ile bilinen dağlardan biri olarak tanınmaktadır. Tırmanış sırasında dik kayalıkları aşmak ve beklenmedik şekilde çökmeye yatkın buzulları geçmek zorunda kalındığı için, bu dağ en tehlikeli rotalardan biri olarak kabul edilir.
Nanga Parbat Dağı
Dünyanın en yüksek dokuzuncu zirvesi olan Nanga Parbat, teknik zorlukları ile K2 Dağıyla sıklıkla kıyaslanmaktadır. İlk tırmanış yolu, dünyanın en büyük dağ sırtı olarak kabul edilen dar bir sırt üzerinden gerçekleşmektedir. Zorlu tırmanış şartları nedeniyle Nanga Parbat, “İnsan Yiyen” olarak bilinir.
Kançencunga Dağı
Kanchenjunga, Hindistan ile Nepal arasında yer alan Himalayalar’da, dünyanın üçüncü en yüksek zirvesidir. Diğer dağlarda ölüm oranlarının azaldığı görülse de, bu dağda son yıllarda oranlar %22’ye kadar çıkmıştır; bunun sebebi dağda meydana gelen çığ olayları ve olumsuz hava koşullarıdır.
Eiger Dağı
Nordwand olarak da bilinen bu zirve, İsviçre Alpleri’nde tehlikeli olmasıyla nam salmış bir dağdır. İlk tırmanışı 1938’de yapılmış olmasına rağmen, Eiger’in kuzey yüzü hala dağcılara zorluk çıkarmaktadır; teknik sıkıntılar ve kaya düşme tehlikesi nedeniyle de “Cinayet Duvarı” olarak anılmaktadır.
Matterhorn Dağı
Kesinlikle ismini duyduğunuz Matterhorn Dağı, dünyanın en tehlikeli zirveleri arasında yer alıyor. Etrafındaki vadilerden yükselen yapısı, dağın Alpler’deki en yüksek ölüm oranlarından birine sahip olmasına neden olmaktadır. Bu durum, teknik zorluklar, çığ riski, sıkça yaşanan kaya düşmeleri ve yoğun tırmanma sezonlarında oluşan kalabalıklığın bir sonucudur.
Vinson Dağı
Antarktika’nın zirvesi olan Vinson, yüksekliği, teknik zorluğu veya ölüm oranı ile değil, aşırı soğuk ve değişken hava koşulları nedeniyle tehlikeli olarak tanımlanır. Aniden karşılaşılan dondurucu soğuk, Vinson’u riskli dağlar arasına sokmaktadır.