Ege Bölgesi’nde Keşfedilmeyi Bekleyen 6 Antik Kent!

Ege Bölgesi, coğrafi konumu sayesinde tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Doğanın ve tarihin nadir birleşim noktalarından biri olan Ege, Efes Antik Kenti, Afrodisias Antik Kenti, Hierapolis Antik Kenti ve Teos Antik Kenti gibi bilinen tarihi kentlerin yanı sıra, keşfedilmeyi bekleyen birçok antik kente de kapı aralamaktadır. İşte Ege’de pek az kişi tarafından bilinen ve keşfetmeyi bekleyen 6 antik kent…

Ege’de keşfedilmeyi bekleyen 6 antik kent

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya

Bu antik kent, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunmaktadır. Roma Dönemi’nin en önemli kentlerinden biri olarak, dünyanın ilk borsa binasına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, bu kentte “Zeus Tapınağı, Stadyum, Tiyatro Kompleksi ve Macellum” gibi dikkat çekici yapılar yer almaktadır.

Bir tepe üzerinde konumlanan ve antik kentin dinsel yapısını oluşturan Zeus Tapınağı, dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınakları arasında sayılmaktadır. Bunun yanı sıra, antik dönemdeki hiçbir kente benzemeyen 13.500 kişilik stadyumu ve 20.000 kişilik tiyatro kompleksi ile de dikkat çekmektedir.

Euromos Antik Kenti, Muğla

Euromos Antik Kenti, Muğla

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan bu antik kentin ismi Yunanca “güçlü” anlamına gelmektedir. Antik dönemlerde ise “Kyromos” veya “Hyromos” olarak anılmaktadır. Büyük İskender’in fetihlerinin ardından Euromos Antik Kenti, Makedonya, Mısır ve Suriye kralları arasında geçiş yapmıştır.

Kaunos Antik Kenti, Muğla

Kaunos Antik Kenti, Muğla

Bu antik kent Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunmaktadır. Kaunos, Antik Çağ’ın ticari olarak en önemli liman kentlerinden biri olarak bilinmektedir. Liman kenti olmasından dolayı birçok medeniyetin izlerini taşımakta ve antik kent günümüze kadar ulaşan kayalara oyulmuş “Kral Mezarlarıyla” dikkat çekmektedir.

Laodikeia Antik Kenti, Denizli

Laodikeia Antik Kenti, Denizli

Denizli’nin 6 km kuzeyinde bulunan bu antik kent, Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına inşa ettirilmiştir. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine ev sahipliği yapan bu kent, Erken Bizans Dönemi’nin önemli dini merkezlerinden biri olarak bilinir.

Pınara Antik Kenti, Muğla

Pınara Antik Kenti, Muğla

Bu antik kent, Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunmaktadır. Tarihi ve epigrafik kaynaklara göre Xanthos’tan gelen kolonistler tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Pınara Antik Kenti, dik yamaçlarında oyulmuş yüzlerce kaya mezarlarıyla büyük ilgi çekmektedir.

Sardes Antik Kenti, Manisa

Sardes Antik Kenti, Manisa

Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan bu antik kent, Lidya Devleti’ne başkentlik yapmıştır. Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerleşim merkezi olmuş ve tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 17 Nis, 2025
Türkiye'nin büyüleyici coğrafyası, her mevsim eşsiz güzellikler sunuyor. Hangi ay nereye gitmeli? Gezi rehberimizde harika rotalar bulabilirsiniz!
  • 16 Nis, 2025
Joe Scaravella, büyükannesini kaybettikten sonra boşluğunu doldurmak için 2007’de New York’ta Enoteca Maria restoranını açtı. Her gün farklı...
  • 15 Nis, 2025
Dünyayı keşfetmek istiyorsanız, bir kalem alıp ülkeler listesi oluşturmaya başlamalısınız. Bougainville, 2027'de yeni bir ülke olarak karşımıza çıkacak!
  • 12 Nis, 2025
San Marino, tarihi boyunca bağımsız kalmayı başaran, MS 301 yılında kurulan dünyanın en eski cumhuriyetidir. Doğası, tarihi ve...