Dünyanın En Güzel Kütüphanelerini Keşfetmeye Ne Dersiniz?

“Dünyanın dört bir yanındaki kütüphaneleri ziyaret etmeyi çok isterdim” diye düşündüğünüzü tahmin ediyorum. Bu kütüphanelerin etkileyici mimarisi ve içeriklerindeki bilgi hazineleri, sizleri büyüleyebilir. Bu nedenle, dünyanın en güzel ve en ünlü kütüphanelerini sizler için derledik.

Geliniz, koleksiyonları, kitapları ve tarihi sergileriyle meşhur kütüphanelere birlikte göz atalım.


George Peabody Kütüphanesi (Baltimore)

Bir katedralin ihtişamını yansıtan mimarisiyle mest eden George Peabody Kütüphanesi, 18. ve 19. yüzyıldan kalma nadir eserleri barındırıyor. Bu kütüphane içerisinde bir düğün gerçekleştirebilirsiniz, fakat bu ayrıcalığı kazanmak için ya bir kraliyet üyesi olmalısınız ya da multimilyarder.


Trinity College Kütüphanesi (Dublin, İrlanda)

200 binin üzerinde eser, 300 yılı aşkın tarihi ve göz alıcı mimarisiyle Trinity College Kütüphanesi, İrlanda’nın ulusal hazinesi olarak kabul edilmektedir. 1000 yıllık el yazmaları da dahil olmak üzere nadir eserler kütüphane müzesinde sergilenmektedir.


Johannine Kütüphanesi (Coimbra, Portekiz)

Üniversite kütüphanesi statüsündeki Johannine Kütüphanesi, Portekizli sanatçılar tarafından zarif bir şekilde dekore edilmiştir. Barok tarzda inşa edilen bu kütüphane, ulusal miras önemine sahip eserleri içeriyor ve iç tasarımıyla ziyaretçileri büyülüyor.


Old Bodleian Kütüphanesi (Oxford, İngiltere)

Tarihi 1600’lü yıllara dayanan Old Bodleian Kütüphanesi, Avrupa’nın en eski ve en saygın kütüphanelerinden birisidir. 12 milyonun üzerinde eseriyle İngiltere’nin ikinci en büyük kütüphanesi olan bu mekanda eserlerin kaybolma endişesiyle çoğaltılmakta ve korunmaktadır.


Stuttgart Şehir Kütüphanesi (Stuttgart, Almanya)

Şık beyaz dekorasyonuyla dikkat çeken Stuttgart Şehir Kütüphanesi, raflarındaki birbirinden değerli kitaplarla dolu. Ayrıca binanın cam cephelerinden süzülen doğal ışık, kütüphanenin etkileyiciliğine katkıda bulunuyor. Kütüphanede, kitap severler için açık olan bir bölüm, 7/24 erişime açıktır!


Morgan Kütüphanesi (New York)

1906 yılında ünlü finansör John Pierpont Morgan tarafından kurulan kütüphane, ziyaretçileri için araştırma yapma, kafe alanında dinlenme ve ücretsiz internet hizmetlerinden yararlanma olanağı sunuyor.


Avusturya Milli Kütüphanesi (Viyana, Avusturya)

16. yüzyılda İmparatorluk Sarayı için inşa edilen Avusturya Milli Kütüphanesi, içindeki etkileyici dekorlar ve mimari özellikleriyle sizi hayran bırakabilir. Özellikle Prens Eugene’in kendisi için yaptırdığı alan büyük ilgi görüyor.


Vasconcelos Kütüphanesi (Mexico City, Meksika)

Meksika’nın Vasconcelos Kütüphanesi, bilgi ve kültürü bir araya getiren önemli bir kaynak. Dönemin lideri Vicente Fox’un büyük çabalarıyla kurulan bu kütüphane, batıya gidenlere araştırmalarını kolayca yapma imkanı sunmak için inşa edilmiştir.


Tianjin Binhai Kütüphanesi (Tianjin, Çin)

Çin, modern mimari ile inşa edilmiş en dikkat çekici kütüphanelerden birine ev sahipliği yapıyor. Kütüphane içinde yer alan “Göz-The Eye” isimli aydınlatma unsuru, mekânın karakterini belirliyor. Kapasitesi bakımından dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan Tianjin Binhai, 12 milyon eseri barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Çalışma odaları, toplantı alanları ve modern olanaklarla donatılmış olan bu kütüphaneyi ziyaret etmek oldukça faydalıdır.


Admont Manastır Kütüphanesi (Admont, Avusturya)

Dünyanın en güzel ve en etkileyici manastır kütüphanesi olarak bilinen Admont Manastır Kütüphanesi, köklerini 1200’lü yıllara dayandırıyor. 1776 yılında kütüphane olarak açılan mekan, el yazmaları, freskler, heykeller ve daha birçok kıymetli eserle dolu. Bu muazzam kütüphane, Avrupa’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir ve aktif bir müze bölümüne de ev sahipliği yapmaktadır.


Kongre Kütüphanesi (Washington, D.C.)

Dünyanın en önemli kütüphanelerinden biri olan Kongre Kütüphanesi, Washington’da yer almakta ve aynı zamanda ABD’nin en eski federal kültürel yapısıdır. Bu kütüphane, hem işlevsel hem de ziyaret için açıktır.


Rusya Devlet Kütüphanesi (Moskova)

Sayısız eserin barındırıldığı bu kütüphane, dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesi olarak bilinir. Kapasitesi ve içerdiği koleksiyonlarıyla büyük bir öneme sahiptir; Rusya Devlet Kütüphanesi, 43 milyondan fazla kayda ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca 1922-1991 yılları arasında SSCB’de yayımlanan tüm eserlerin birer kopyasını da saklamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 1 Ara, 2024
Her bireyin üniversite serüveni kendine özgüdür ve değerlidir. Bu dönemde hayatı sorgulamaya ve kendimizle yüzleşmeye başlarız. Türkiye’nin en...
  • 1 Ara, 2024
Tanzanya'da bulunan Natron Gölü, yüksek alkalisiyle tehlikeli bir yer. Burada sulara temas eden canlılar taşlaşır, ancak flamingolar bu...
  • 1 Ara, 2024
Dünyanın dört bir yanında dikkat çeken çeşitli oteller bulunmaktadır. Giraffe Manor, misafirlerle buluşan zürafaları ile huzurlu bir tatil...
  • 1 Ara, 2024
Kapadokya, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle büyüleyici bir yerdir. Doğa yürüyüşü ve peribacalarını keşfetmek için mutlaka bu vadileri...
  • 1 Ara, 2024
Riems Adası, dünyadaki en ölümcül virüslerin araştırıldığı gizemli bir yerdir. Sadece bilim insanlarına açık olan bu ada, tehlikeli...
  • 1 Ara, 2024
Uzunluğu kilometreleri aşan ve dünyada sıkça söz ettiren nehirleri keşfetmek için bu makale ideal. Nil, Amazon ve Yangzte...
  • 2 Ara, 2024
Doğa, sanatçıların bile hayran kalacağı renk zenginliği sunuyor. Kırmızıdan pembeye, turkuazdan siyaha kadar farklı renklerdeki nehirler ve gölleri...