CNN, 2022’nin en dikkat çekici sanat ve arkeolojik bulgularını duyurdu. Arkeologlar, dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkardıkları tarih eserleriyle geçmişe ışık tutuyor. Bu bulgular arasında, bir tablonun arkasında saklanmış Van Gogh otoportresi, geniş bir Roma kasabası ve Kleopatra’nın kayıp mezarına ilişkin olabileceği düşünülen gizli bir tünel yer alıyor.
Türkiye’den ise Şanlıurfa’daki bir evin altında bulunan Demir Çağı’na ait yer altı kompleksi, CNN’nin 2022 olağanüstü keşifleri listesine dahil oldu. Haberde şöyle deniliyor;
“Yağmacıların Türkiye’nin güneydoğusundaki bir evin yaklaşık 30 metre altında bulunan gizli odaya girmesinin ve sonrasında yakalanmalarının üzerinden yaklaşık beş yıl geçtikten sonra, arkeologlar Demir Çağı dönemine ait kompleksin önemli kültürel değişimleri yansıtan eski sanat eserleriyle dolu olduğunu keşfettiler. Mayıs ayında ekip, M.Ö. 9. yüzyıla tarihlenen bir kaya duvarına işlenmiş, bir tanrıların alayını gösteren tamamlanmamış bir sanat eserini detaylandırdı. Araştırmalara göre bu illüstrasyon, Yeni Asur İmparatorluğu döneminde Mezopotamya’dan yayılan kültürlerin kaynaşmasını simgeliyor.” ifadeleri yer aldı.
Listede yer alan diğer arkeolojik bulgular ise şöyle sıralanıyor:
Mısır’da Öğrencilerin 2000 Yıllık Eski Ceza Yöntemi
Mısır’da bu yılın başlarında gerçekleştirilen arkeolojik bir kazıda, üzerinde aynı semboller yazılı yüzlerce tablet ve “ostraka” olarak bilinen çömlek parçaları bulundu. Bu parçaların, okulda disiplin amacıyla öğrenciler tarafından yazılan satırların olduğunu gösterdiği tespit edildi, bu da antik Mısır’ın 2000 yıl önce gençliğini nasıl disiplinlendirildiğini kanıtladı.
Kazıyı yürüten Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, bu karalamalar “yaramaz öğrencilere” yazdırılmıştır. Parçalar ayrıca makbuzlar, okul metinleri, ticaret bilgileri ve isim listelerini içeriyor.
Kleopatra’nın Uzun Süredir Kayıp Olan Mezarına Dair İpucu
Mısır’ın İskenderiye şehrindeki Taposiris Magna Tapınağı’nda, Arkeolog Kathleen Martinez liderliğindeki Mısırlı ve Santo Domingo Üniversitesi arkeologları tarafından yürütülen kazılarda Kleopatra’nın kayıp mezarına ulaşan bir yeraltı tüneli keşfedildi.
Martinez, “Eğer mezarı bulursak, bu 21. yüzyılın en önemli keşfi olacak” dedi. Ayrıca yapılan arkeolojik kazılarda seramik kaplar ve kaymak taşından yapılmış Helenistik döneme ait iki kafa heykeline ulaşıldığı da belirtildi.
Van Gogh Otoportresi
İskoçya Ulusal Galerisi uzmanları, bir sergiden önce X-ray taramasından geçirilmiş bir Van Gogh eserinde, Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh’a ait daha önce bilinmeyen bir otoportre keşfetti.
“Köylü Kadın Başı” adı verilen eserin arkasında yer alan otoportre, karton ve yapıştırıcı katmanları arasında gizliydi. İskoçya Ulusal Galerileri, Van Gogh’un tuvalleri yeniden kullanma alışkanlığını da biliyordu.
Otoportre, tablodan güvenli bir şekilde ayrılıp ayrılmayacağı soru işareti olarak kalıyor; konservatörlerin incelemeleri sürüyor.
İngiltere’nin kırsal bölgelerinde metal dedektörü ile arama yapan David Board, pırlanta taşlı altın bir Orta Çağ alyansı buldu. Board, çamurun içinde bir plastik poşete konmuş olan altın yüzüğü fark ettikten sonra, değerinin ne olduğunu bilmeden yanına aldı. Daha sonra yapılan detaylı incelemeler sonucunda yüzüğün büyük önem taşıdığı anlaşıldı.
Yüzüğün, zengin bir toprak sahibinin karısına ait olduğu ve değerinin yaklaşık 840 bin TL (38 bin sterlin) civarında olduğu öğrenildiği için adam büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Olağanüstü “Sihirli” Ayna
Cincinnati Sanat Müzesi’nin küratörleri, 1603 ile 1867 yılları arasında üretilmiş bir aynaya ışık tuttuğunda, Ebedi Yaşamın Budası olarak bilinen Amitabha’nın yansımasını keşfetti. Müzenin Doğu Asya koleksiyonunda çalışan Hou-mei Sung, Japonya veya Çin’den gelen sihirli aynalar arşivini inceleyerken, aynanın yüzeyinde görüntülerin ortaya çıktığını fark etti. Yapılan odaklı ışık deneyleri sonrası, aynanın sırtında yazılı olan Amitabha’nın net bir görüntüsü belirlendi.
Sung, çapı 23 santimetreden daha küçük ve parlak kırmızı bir ipi olan aynanın, Japonya’nın Edo dönemine ait aynalara benzediğini belirtti.
Angola Madenlerinde Bulunan Devasa Pembe Elmas
Orta Afrika ülkesi Angola’da, son 300 yılın en büyük saf pembe elması bulundu. Maden şirketi Lucapa Diamond Co., 170 karatlık nadir dev elmasa “Lulo Gülü” adını verdi.
Lucapa Genel Müdürü Stephen Wetherall, “Lulo madeni olağanüstü bir alüvyon kaynağı ve gerçekten bize bir hediye. Tarihi bir keşif yaptığımız için büyük gurur duyuyoruz.” ifadelerinde bulundu. 11.15 karatlık pembe elmas, Ekim ayında yaklaşık 60 milyon dolara satıldı.
Gazze’de Bulunan Bizans Mozaiği
Filistinli çiftçi Salman al-Nabahin ve oğlu, Gazze Şeridi’ndeki arazisine zeytin ağacı dikerken şatafatlı bir Bizans zemin mozaiği keşfetti. Uzmanlar, bu alanı Gazze’de bulunan en büyük arkeolojik hazinelerden biri olarak değerlendiriyor.
Nabahin, bulduğu mozaiğin Bizans dönemine ait olduğunu araştırdıktan sonra, “Onu bir hazine olarak görüyorum, bir hazineden daha kıymetli. Bu bir Filistin mirasıdır.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Sanxingdui Hazineleri
Arkeologlar, Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletindeki ünlü Sanxingdui harabelerinde bronz, altın ve yeşimden oluşan bir hazine keşfetti. Bulunan 3,155 nesne arasında kaplumbağa kabuğuna benzer bir kutu ve kurban sunağı yer alıyor.
İngiltere’de Bulunan Roma Kasabası
İngiltere’deki yüksek hızlı tren projesi kapsamında Northamptonshire yakınlarında Roma ticaret yerleşiminin kalıntıları ortaya çıkarıldı. Ocak ayında yapılan kazıda bir yol, 30’dan fazla yuvarlak evin yanı sıra atölyeler, fırınlar, kuyular, mücevherler, kozmetikler, çömlekler ve 300’den fazla Roma sikke bulundu.
Toskana’da 2 Bin 300 Yıllık Keşif
Arkeologlar, İtalya’nın Toskana bölgesindeki dağ köyünde mükemmel şekilde korunmuş 24 bronz heykeli ortaya çıkardı. Roma dönemine ait olan bu heykeller, Hygiei, Apollon gibi mitolojik tanrıları tasvir ediyor ve yaklaşık 2,300 yıllık oldukları düşünülüyor.
Vermeer’in Flütlü Kız’ı Sahte
Araştırmacılar, Hollandalı usta Johannes Vermeer’in önemli tablolarından bazılarında kapsamlı bir inceleme yaptığında, “Flütlü Kız” tablosunun aslında yanlış atfedilmiş ya da sahte olduğunu ortaya çıkardılar. Derecesi düşürülen resmin, muhtemelen stüdyoda çalışan bir asistan veya Vermeer’in kızı Maria tarafından yapıldığı düşünülüyor.
Yunanistan’da 2 Bin 200 Yıllık Genç Herkül Heykeli Bulundu
Yunanistan’ın kuzey kıyılarındaki Philippi Antik Kenti’nde, M.S. 2. yüzyıla tarihlenen insan boyundan daha büyük bir genç Herkül heykeli keşfedildi. Birmingham Üniversitesi Bizans arkeolojisi öğretim üyesi Archie Dunn’a göre, klasik heykel “olağanüstü derecede ilginç” bir buluntu ve bir çeşmenin dekoratif parçası olduğuna inanılıyor.
Philippi’deki bu keşif, Hıristiyanlık öncesi heykellerin, dönemin önemli Bizans İmparatorluğu şehirlerindeki kamu alanlarını süslemek için kullanıldığını doğruluyor.
Anglo-Sakson Mezarlığında Tarihi Buluntu
İngiltere’nin merkezindeki bir inşaat projesi sırasında, erken dönem Anglo-Sakson mezarlığında altın ve yarı değerli taşlarla süslenmiş 1300 yıllık bir kolye bulundu.
Kolye, çapraz motifle süslenmiş karmaşık bir dikdörtgen pandantifin etrafına yerleştirilmiş dört altın lal taşı, beş cam pandantif, sekiz Roma altın sikkesi ve 12 boncukla birlikte 30 taş ve boncuk içermekte.
IŞİD’in Yıktığı Antik Kentte Asur Oymaları Keşfedildi
Irak’ta arkeologlar, IŞİD’in “putperestliğin sembolü” olarak yıktığı antik kentte “Tanrı Kapısı” üzerine işlenmiş 2700 yıllık Asur oymaları buldu.
Benzer Yazılar
- 1 Ara, 2024
- 1 Ara, 2024
- 1 Ara, 2024
- 1 Ara, 2024
- 1 Ara, 2024
- 1 Ara, 2024
- 2 Ara, 2024