Minimalizm felsefesi, yüzyıllardır bireylerin yaşamını şekillendiren temel bir yaşam tarzıdır. Genellikle dekorasyon, moda, tasarım ve mimari gibi alanlarda yoğunlukla kullanılan minimalizm, son günlerde birikim ve tasarruf konularında da tercih edilmeye başlandı. Sadelik, işlevsellik ve nesnellik vurgusu yapan bu akım sayesinde, gereksiz olan her şeyden arınarak birikim yapma imkanı bulunmaktadır. Sen de minimalisti bir yaşam tarzını mali hayatına entegre ederek birikimlerini yönetebilir, birçok alanda tasarruf sağlayarak geleceğine daha sağlam adımlarla ilerleyebilirsin.
Artık Kullanmadığın Her Şeyden Kurtulmalısın
Eğer minimalist bir yaşam tarzını benimseyeceksen, öncelikle kullanılmayan ve “belki bir gün kullanırım” düşüncesiyle yıllardır dolaplarda bekleyen eşyalarından arınmalısın. Bu süreçte tasarruf yapmak istiyorsan tüm eşyalarını gözden geçirip, tamir edilse bile kullanmayacağın eşyaları ortadan kaldırmalısın; bu sayede bakım ve onarım masraflarını da minimize edebilirsin. Evin içinde yer kaplayan eski mobilyalar, kıyafetler, elektronik aletler ve ayakkabılar gibi birçok eşyayı satabilir ve bu sayede ek gelir elde edebilirsin. Bu yaşam tarzını benimsediğinde, şimdi ihtiyaç duymadığın gereksiz yeni eşyaları da almayarak paranı cebinde tutabilirsin. Kullanmadıklarını satmak için ikinci el satış uygulamalarını değerlendirebilir veya büyük şehirlerde kurulan eski eşya pazarlarına gidebilirsin.
Daha Küçük Bir Eve Taşınmayı Düşünebilirsin
Minimalist bir yaşam tarzına geçerken, yaşadığın alanı küçültme ve daha küçük bir eve taşınma imkanı bulabilirsin. Bu değişimle, büyük bir evin getirdiği tüm masraflardan kurtulacak ve birikim yapmak için yeni fırsatlar yaratacaksın. Küçük bir eve geçmek, fazlalık eşyalarını değerlendirip mali kazanç elde etmek için de bir fırsat sunar. Aynı zamanda büyük evinin ısıtma, soğutma ve temizlik gibi büyük giderleri de azaltarak mali yükünü hafifletebilirsin.
Sağlığın ve Cebin İçin Yiyecek Masraflarını Kısabilirsin
Bir evin en büyük gider kalemlerinden biri de yiyecek masraflarıdır. Evdeki insan sayısı arttıkça bu giderler büyüyebilir ve sonrasında büyük mali yük oluşturabilir. Bunun önüne geçmek için beslenme düzenini gözden geçirip, minimalist felsefeye uygun bir hale getirebilirsin. Bu sayede daha sağlıklı bir diyet izlerken, gereksiz ve sağlıksız yiyecekler için harcadığın paraları biriktirme yoluna gidebilirsin. Aynı şekilde, iş yerinde yediğin yemekleri evden götürerek dışarıda yeme alışkanlığından dolayı fazla harcama yapmaktan kaçınabilirsin.
Kullanmadığın Oda veya Alanları Kiraya Verebilirsin
Minimalizm felsefesi, kullanılmayan her şeyi farklı şekillerde değerlendirme üzerine kuruludur. Eğer tek yaşıyorsan ve evinde kullanılmayan bir odan varsa, bu alanı kiraya vererek ek gelir elde edebilirsin. Bu sayede mali durumunu iyileştirebilirsin. Bunun için hem yurt içinden hem de yurt dışından farklı kişilerle iletişime geçebileceğin online platformları kullanabilirsin.
Küçük Birikimlerle Geleceğe Yatırım Yapabilirsin
Minimalizm, sade bir yaşam tarzını benimsediği için sen de bunu göz önünde bulundurarak yaşam alışkanlıklarını değerlendirebilir ve birikim yapma yoluna gidebilirsin. Bu yöntemlerden biri de kazancından küçük birikimler yaparak geleceğe yönelik tasarruf etmektir. Aylık gelirinde gereksiz harcamaları kısarak birikim yapacağın alanlar yaratabilirsin. Gelirin sabitken hayatını küçültebilir ve harcamalarını minimalist bir bakış açısıyla azaltarak tasarruf edebilirsin.