Kütahya, 7000 yıllık köklü bir tarihe sahip. Bu zengin medeniyet, Kütahya’nın mutfak kültürüne pek çok değerli miras bırakmıştır. Malum konumuz Kütahya’da ne yenir? Yemeklere geçmeden önce Kütahya’da görmeniz gereken bazı yerler var: Aizanoi Antik Kenti, Kütahya Kalesi ve Çinili Camii, kentin önemli tarihi noktalarındandır. Bu bölgelere kadar gitmişken, bu yerleri görmeden dönmeyin.
Şimdi yemeklere gelecek olursak, Kütahya mutfak kültürü büyük ölçüde ev yemeklerine dayanıyor. Lokanta kültürü ise 1960’lı yıllarda “Aşçı dükkânı” isimli mekan ile kent yaşamına girmiştir.
Kütahya’da Ne Yenir?
Kütahya mutfağında buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri yemeklerin temelini oluşturur. Ev makarnası, bulgur ve tarhana yörede sıklıkla tüketilmektedir. Günlük yiyecekler arasında tarhana ve bulgur önemli bir yere sahiptir. Cimcik adı verilen hamur yemeği ise yöresel lezzetlerin en başında gelir. Kütahya’da ne yenir, Kütahya’nın neyi meşhur gelin birlikte inceleyelim.
Kütahya’da Ne Yenir?
- Cimcik
- Sini Mantısı
- Gözleme
- Ispanaklı Şibit
- Şibitli Tavuk Tiridi
- Dolamber Böreği
- Gökçümen Hamursuzu
- Tosunum Böreği
- Ilıbada Dolması
- Sıkıcık Çorbası
- Küp Kebabı
- Güveç
- Kızılcık Tarhanası
- Hekmane Erik Hoşafı
- Yufka Tatlısı
1. Cimcik
Cimcik, Kütahya’ya özgü bir tür mantıdır. Un, yumurta, tuz ve su yoğrularak hamur haline getirilir. Hamur parçalar halinde açılıp, iki taraftan eşit şekilde sarılarak ortadan kesilir. Parçalar cimciklenerek hazırlanır. Üzerine tereyağı ve sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra servis edilir.
Kütahya’da cimcik nerede yenir derseniz, yöresel lezzetler sunan Germiyan Konağı’nı tercih edebilirsiniz.
2. Sini Mantısı
Kütahya’nın en meşhur yemeği unvanını kazanan bir diğer lezzet ise sini mantısı. Un, yumurta ve su yoğrularak hamur yapılır. İç harcı için kıyma, maydanoz ve karabiber karıştırılır. Kare şeklinde kesilen mantılara hazırlanan iç konulup tepsiye dizilir. Fırında pişirilen mantılara sıcak su eklenerek sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile servis edilir.
3. Gözleme

Bildiğiniz tüm gözlemeleri unutun, çünkü bu tam başka bir gözleme. Haşhaşlı gözleme, sacda pişirilerek sıcak servis edilir. Haşhaş ve hamurun buluşması, haşhaş sevenler için eşsiz bir lezzettir.
4. Ispanaklı Şibit
Kütahya’ya ait lezzetlerden biri de Ispanaklı Şibit. Bir çeşit börek benzeri olan bu yemek, tavada veya sacda pişirilir. Hamur ve ıspanağın tadı, damaklarda adeta şenlik yaratır.
5. Şibitli Tavuk Tiridi
Şibitli tavuk tiridi, Kütahya’ya gelenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzettir. Tavuk haşlanıp didilirken, şibit hamurları hızlıca pişirilir. Didilmiş tavuk ve tavuk suyu ile buluşturulduktan sonra üzerine tereyağı gezdirilir ve isteğe göre sarımsaklı yoğurt eklenir.
6. Dolamber Böreği

Kütahya mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan dolamber böreği, dumanı üstünde çıtır çıtır bir lezzettir. Patatesli iç harcıyla hazırlanan börek, hamurlar açılarak yuvarlanıp tezgahta dizilir. Bu şekilde yapılan börek, dolamber olarak adlandırılır.
7. Gökçümen Hamursuzu
Farklı ismi ve nefis tadıyla Gökçümen hamursuzuna geldi sıra. Hamur ve haşhaş bir araya gelerek fırında pişen bu lezzet, Gökçümen mahallesinin adını taşımaktadır.
8. Tosunum Böreği
Hamurunu sevdiğim için, Kütahya mutfağında sıkça karşıma çıkan haşhaşlı yemekler beni çok mutlu ediyor. Tosunum böreği, hamurun 8 parçaya bölünüp açılmasıyla hazırlanıyor. Üstüne yağlanmış haşhaş sürülerek fırına veriliyor. İç harcında yeşil mercimek, soğan ve baharatlar bulunuyor.
9. Ilıbada Dolması

Şayet lezzetli bir dolma arıyorsanız, Kütahya’da hazırlanmış ılıbada dolması sizin için harika bir seçenek. Labada bitkisi kullanılarak hazırlandığından bu ismi almıştır. Labadalar haşlanıp iç harcıyla doldurulup muska şeklinde sarılır. Farklı ve lezzetli bir tat ortaya çıkar.
10. Sıkıcık Çorbası
Yerel lezzetler arasında hikayesi olanlar her zaman özel bir yere sahiptir. Sıkıcık çorbası hikayesi ise şöyle: Bir kadının oğlu askerden döner ve maddi sıkıntılar nedeniyle her gün aynı yemeği yapar, ama farklı isimlerle sofraya koyar. Çorba, ıslatılıp kabaran ince bulgura tarhana, un ve baharat eklenerek hazırlanır. Kaynayan suya atılan bulgur topları pişene kadar kaynatılır.
11. Küp Kebabı

Kütahya’da ne yenir sorusunun yanıtlarından biri de Küp Kebabı. Küp içerisinde pişirildiği için bu ismi alır. İçine soğan, et, domates, biber ve baharatlar eklenir ve kısık ateşte 3 saat pişirilir.
12. Göveç
Parça et, tuz ve doğranmış soğan ile birlikte kavrulur. Üzerine domates ve salça ilave edilerek suyunu çekmesi beklenir. Doğranmış biberler eklenir ve kaynamış su ilave edilip fırına verilir. Ortaya lokum gibi bir yemek çıkar.
13. Kızılcık Tarhanası
Yöresel bir tat olan kızılcık tarhanası, kışın sofralarda çorba olarak sunuluyor. Doğranmış soğan ve sarımsak yağda kavruluyor, ardından su ve kızılcık tarhanası ekleniyor. Kaynayana kadar karıştırarak pişiriyor.
14. Hekmane Erik Hoşafı
Hekmane eriği hoşafı, taze veya kuru erikle yapılabilir. Yıkanan erikler, su ve şeker ile kaynatılarak serin serin içilebilecek bir içecek elde edilir.
15. Yufka Tatlısı
Yemeklerin ardından biraz tatlı da olsun diye Kütahya’nın meşhur yufka tatlısını öneriyorum. Yufkalar su serpiştirilerek yumuşatılır, ardından malzeme katmanları arasında ceviz konarak hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra şerbet ile buluşturularak dinlendirildikten sonra servis edilir.
Tüm bu lezzetleri deneyimlemek isterseniz, yapmanız gereken tek şey Kütahya uçak bileti almak. Kütahya’ya gidemiyorsanız, bu yöresel lezzetlerin çoğu için online sipariş verebilirsiniz.
Kütahya’ya gitmeden önce diğer içeriklerimi de okumanızı öneririm.
Kütahya Gezilecek Yerler
Kütahya’ya Nasıl Gidilir
Kütahya Kalesi
Kütahya Çinili Camii
Aizanoi Antik Kenti