Hayatın çeşitli anlarında pek çok nedenle kriz durumlarıyla karşılaşabiliyoruz. İş yerinde, ofiste, çalışırken, dışarıda yürüyüş yaparken ya da kişisel ilişkilerimizde aniden beklenmedik olaylarla karşılaşabilir ve kendimizi kriz içinde bulabiliriz. Stres ve öfke gibi unsurların birleşimi, zihinsel ve fiziksel sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilen bu kriz anlarında sakin kalmak her zaman kolay olmayabilir. Bu yazımızda, kriz anlarında nasıl sakin kalabileceğin ve bu durumlarla başa çıkman için bazı ipuçları bulacaksın.
Sinir krizleri her an ortaya çıkabilir
Sinir krizleri, her yaşta ve sağlık durumunda herkesin yaşayabileceği, istenmese de son derece doğal bir psikolojik durumdur. Uzmanlar bu durumu aşırı yüklenme, stres altına girme veya duygusal açıdan zorlanma nedeniyle vücudun bu yükleri geride bırakması olarak tanımlamaktadır. Kriz anları, psikolojik rahatsızlıklar (depresyon, anksiyete, kişilik bozukluğuna sahip olanlar dahil) ile de sıkça görülebilir. Stresin yaşamın her alanında yayılması nedeniyle kriz anlarına maruz kalmak daha olası hale gelir. Vücut, çevreden gelen uyarılara karşı kendini korumak amacıyla çeşitli tepkiler geliştirir. Normalde geçen bu kriz anları, zamanla çözüme kavuşur ve vücut eski uyumlu haline döner. Ancak aşırı psikolojik yüklenme ve fiziksel olarak istenmeyen durumlarla karşılaşılması sağlık üzerinde olumsuz sonuçlar yaratabilir.
Kriz yaratabilecek durumlardan uzak durmalısın
Kriz anlarında sakin kalmak ve kendini kontrol etmek için atılacak en önemli adımlardan biri, bu durumlardan mümkün olduğunca uzak durmaktır. Stresli yerlerden veya krize yol açabilecek kişilerden uzak durmak elbette en iyi yaklaşımlardan biridir. İkili ilişkilerde, stres yaşayabileceğin kişilere karşı mesafe koymalısın. Kriz anında kendi içine kapanarak yalnız kalmak, sakin kalmanın temel şartlarından biridir. Bu sayede seni kontrolden çıkaracak ortam ve kişilerden kendini koruyabilirsin.
Nefes alıp vermeyi unutmamalısın
Stresli bir durumla karşılaştığında ve kendini krizin ortasında hissettiğinde durmayı, konuşmamayı ve nefes egzersizleri yapmayı deneyebilirsin. Bu yöntemle kendini sakinleştirerek kriz ortamından çıkabilirsin. 5 derin nefes almalı ve vermelisin. Her nefes alışta içindeki sıkıntıların geride kaldığını ve sakinleştiğini hayal etmelisin. Kendini kapatıp içe dönmek, dışarıdan gelecek uyarılardan kaçınmana ve sakin kalmana yardımcı olur.
Büyük resmi görmeye çalışmalısın
Kriz anlarında birçok insan anlık duruma odaklanır; olayları geniş bir çerçevede göremez. Bu tür anlarda büyük resmi görmeye çalışmak en iyi yaklaşımlardan biridir. Kriz anlarında karşılaşılacak durumları, bu durumların olası kötü sonuçlarını düşünerek ve kısa vadeli bir gelecek öngörüsü yaparak sakin kalmayı sağlayabilirsin. Bu olay gerçekten yaşanan krize değer mi? Eğer bu noktada öfkeyle olayların akışına kendimi bırakırsam sonuçları ne olur? Bu tür soruları hızla düşünerek büyük resmi görüp sakin kalabilirsin.
Kafanda B planı olmalı
Sakin kalmanın ve yaşamına bu şekilde devam etmenin etkili yollarından biri, seni rahatlatmayan, stres yaratan durumları belirlemektir. Böyle durumlarla karşılaştığında B planına geçmen gerekecek. Öncelikle bir B planı oluşturmalısın. Senin için stresli olan, üzen ya da kaygı yaratan durumlar nedir? Bunlarla karşılaştığında krize girmek için ne kadar zaman harcıyorsun? Bunlarla nasıl başa çıkıyorsun? Bu ve benzeri sorularla kendini tanımalısın. Sonrasında kendi planını geliştirip gerekli zamanlarda uygulamalısın. Birtakım insanlar nefes alıp vererek sakinleşirken, bazıları ortamdan kaçmayı tercih edebilir. Uzman tavsiyelerini dinleyip ilaç kullanmak da bir seçenek olabilir. Hangisinin seni daha fazla rahatlattığını bulmalı ve kriz anlarında bu planı devreye almalısın.
Panik yapmamalı ve olayın geçmesini beklemelisin
Kriz anlarında sakin kalmak için bir diğer yöntem de panik yapmadan olayların geçmesini beklemektir. Biraz zaman tanımak, olayların yatışmasını sağlar ve seni daha fazla strese sokacak durumları önleyebilir. Kriz anında derin bir nefes alarak sadece gözlemci kalmak, birçok istenmeyen durumun ortaya çıkmasını da engeller.