Şu günlerde kış mevsiminin tüm güzellikleriyle kendini göstermesiyle, yağmurlu ve soğuk gündüzlere, uzayan gecelere rağmen, hemen hepimiz o ipek gibi düşen büyülü kar tanelerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Kış mevsiminin en özelliği olan kar, yağmaya başladığında içimizde sevinç ve yola çıkma isteği oluşturuyor. Kış tatili denince aklımıza genellikle beyaz örtülerle kaplı alanlar ve kar tatili geliyor… Eğer bembeyaz karla kaplı dağlarda dinlenmek, kayak ve yürüyüş yapmak veya sadece temiz ve saf karın keyfini çıkarmak istiyorsan, kış aylarında tatil yapabileceğin en iyi 8 adresi senin için derledik. İşte, kışın tadını çıkarabileceğin huzur verici ve eğlenceli tatil noktaları…
Uludağ-Bursa
Türkiye’de kış turizmi denildiğinde akla gelen ilk yer Uludağ’dır. Büyük şehirlere olan yakınlığı, kayak pistlerinin yapısı ve otel olanaklarıyla en popüler kış sporları merkezimizdir. Altyapı ve piste uzunluğu açısından oldukça uygun olan Uludağ, dünya standartlarında tesislere sahiptir. İstanbul’a yakın bir konumda bulunan Uludağ, aralık-mart döneminde kayak yapmak için en ideal zamandır. Uludağ kayak merkezi, zengin bitki örtüsü ve çeşitleri ile Alp ve Kuzey disiplini ile ‘Tur kayağı’ ve ‘Helikopterli kayak’ gibi aktiviteler için de uygun coğrafik koşullara sahiptir. Kayak dışında, snowboard, big foot, buz pateni ve kar motosikleti gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. 2543 metreye kadar yükselen zirvesi (Kara Tepe) ile Batı Anadolu’nun en yüksek dağı olan Uludağ, 1750-2543 m yükseklikteki kayak alanıyla kış turizminin en yoğun noktalarından biri. Kış tatili için en uygun zaman dilimi ise 20 Aralık-20 Mart arasındadır. Normal kış şartlarında üç metre civarında kar yağışı alan bu bölge, mevsim başında toz kar, sonunda ise ıslak kar özellikleri gösterir. 27 konaklama tesisinde 3000’in üzerinde yatak kapasitesine, ayrıca 15 mekanik tesiste 11,000 kişi/saat kapasitesine sahip olan Uludağ, 13 farklı pistte kışın ve karın tadını çıkarmanız için huzurlu ve keyifli bir tatil sunuyor.
Palandöken-Erzurum
Palandöken Dağları, doğal yapısı ve iklimi sayesinde uluslararası kış sporları merkezi olarak nitelendiriliyor. 6 ay karla kaplı pistleri ve yüksek yatak kapasiteli tesisleri ile kış turizmi için önemli seçeneklerden biri. Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahip Palandöken, 6 bin kişinin konaklayabileceği ve 32 bin kişinin aynı anda kayak yapabileceği bir merkez. Türkiye’deki ilk kapsamlı kış turizmi projesi olan Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Master Planı ile Palandöken Dağları’nın bu niteliği belirlenmiştir. Türkiye’nin en yüksek ve soğuk illerinden biri olan Erzurum’da yılın 150 günü karla dolu geçmektedir. 2200 – 3176 m. yükseklik aralığında yer alan Palandöken, karasal iklim sayesinde mevsim boyunca ‘toz kar’ üzerinde kayak yapılabilir. 10 Aralık-10 Mayıs arasındaki dönem kayak etkinlikleri için ideal zamandır. Palandöken’deki pistler, dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasındadır. Bu pistlerde, bembeyaz karın tadını çıkarmak oldukça keyiflidir.
Ilgaz-Kastamonu
Anadolu’nun zirve noktası Ilgaz, yoğun orman örtüsü ve kayak tesisleri ile dikkat çeken bir kış turizmi merkezidir. Son yıllarda kayak tutkunlarının ilgisini çeken Ilgaz Dağları’nda 4 konaklama tesisi ve 3 doğal pist bulunmaktadır. Kayak ve snowboard tutkunlarının vakit geçirebileceği bu bölge, akarsular, zengin flora ve yaban hayatıyla doludur. Karadeniz Bölgesi, Kastamonu ve Çankırı illerinin sınırında yer alan Ilgaz, 2850 metre yüksekliğe sahiptir ve Aralık-Nisan ayları arasındaki dönemde kış turizmine oldukça uygundur. Kayak yaparken muhteşem doğa manzaralarını seyredebileceğin bu alanda köknar ve çam ormanları ile doludur. Ortalama 2000 metre uzunluğundaki kayak pistleri, Ilgaz Milli Parkı içerisinde bulunmaktadır.
Kartalkaya-Bolu
Bolu’nun merkezine 38 km uzaklıkta yer alan Kartalkaya, efsanelere konu olan Köroğlu Dağları üstünde konumlanmaktadır. Buradaki kış turizmini canlandıran Kartalkaya, kayak sporunun yanı sıra snowboard fırsatları da sunar. Çeşitli çam ormanları ile çevrili olan Kartalkaya, ılıman bir iklime sahiptir. Merkezde 3 büyük otel hizmet vermektedir ve kayak sporuna yeni başlayanlar için dersler de sunulmaktadır. Kar kalınlığı 3 metreye ulaşabilen Kartalkaya, Avrupa standartlarında hazırlanmış özel bir snowboard pistine de sahiptir. Alp kayağı, kayaklı koşu (Cross-Country) ve tur kayağı için çok uygun koşullar sunan tesisler, 1850 – 2200 metre yükseklik aralığında bulunmaktadır. Kayak için en uygun dönem ise 20 Aralık-20 Mart tarihleridir; mevsim başında toz kar, sonunda ise ıslak kar gibi özellikler gözlemlenmektedir.
Sarıkamış-Kars
Sarıkamış, ülkemizin en doğusunda yer alan kayak merkezlerinden biri olup, özellikle Alp Dağları’na özgü kristal kar türü ile tanınmaktadır. Dünyanın dört bir yanından kayak tutkunlarının akın ettiği Kars Sarıkamış’ta Aralık ile Mart ayları kayak yapmak için en uygun dönemi teşkil etmektedir. Yaklaşık 1,5 metre kar kalınlığına sahip merkez, amatör ve profesyonel kayakçılara hizmet vermektedir. 2634 metrelik rakıma sahip Kars’a 55 km mesafedeki Çamurlu Dağları’ndaki tesisler, kar kalitesi açısından oldukça önemlidir. Çamlar arasında konumlanan toplam 12 kilometrelik 5 etaplı piste sahip 2500 rakımlı Cıbıltepe, kristal kar ile kaplı olarak kayakçıların favori yerlerindendir. Sarıkamış’ta 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasında kayak yapabilir ve dünyaca ünlü kristal karın keyfini sürebilirsiniz.
Kartepe-Kocaeli
Kartepe, son yıllarda en çok duyulan kış turizmi lokasyonlarından biri olup, İstanbul’a yalnızca 115 km mesafededir. Büyük şehirlere olan yakınlığı ve her bütçeye uygun konaklama seçenekleri ile öne çıkan Kartepe, 1650 metre yükseklikte konumlanmakta ve toplam 12 adet piste sahiptir. Tesiste lift, telesiyej ve teleski hizmetleri de sunulmaktadır. Kartepe’de, isterseniz günübirlik kayak turuna katılabilir, isterseniz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Kartepe’de kış sezonu Aralık ayında başlar ve Şubat sonuna kadar devam eder.
Yedigöller-Bolu
Yedigöller, her mevsim harika bir mekan olsa da, kar yağdığında çok daha güzel hale gelir. Kış tatilinde kayak dışında alternatif arayanlar için Yedigöller uygun merkezlerden biridir. 7 gölden oluşan ve dere, ırmak ve vadiler arasında yer alan Yedigöller’de trekking pistelerinde uzun yürüyüşler yaparak kış manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle Sonbahar ve kış aylarında ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunan Yedigöller, kuzeyden güneye doğru dizilmiş 7 gölün oluşturduğu muazzam bir alandır. Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl’ün etrafında sizi karşılayan Yedigöller, şehir yaşamının yorucu etkisinden kaçmak isteyenler için oldukça ideal bir yerdir. Kayın, meşe, gürgen, kızılağaç, dişbudak, karaağaç, ıhlamur, karaçam, sarıçam, köknar ağaçları ile dolu Yedigöller, ülkemizin en önemli orman alanlarından biridir. Bu göller ve ormanlarla dolu bölge, tatilcilere pek çok fırsatlar sunmaktadır. İster karla kaplı yollarda dağ yürüyüşü yapabilir, isterseniz karın keyfine yönelik oyunlar oynayabilir, isterseniz bir ateş etrafında toplanarak dost sohbetlerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Kapadokya-Nevşehir
Kapadokya, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olarak bilinir ve peribacaları ile ünlüdür. Kış aylarında bu alan, özellikle kar yağdığında büyüleyici bir güzellik sergilemektedir. Persler tarafından ‘Güzel Atlar ülkesi’ olarak adlandırılan bu doğal harika, kışın, özellikle kar yağdığında etkileyici manzaralar sunmaktadır. Balon turları ile Kapadokya’nın karla kaplı eşsiz manzarasını gökyüzünden keşfedebilir, lav, rüzgar ve yağmurun etkisiyle oluşmuş çarpıcı yer şekillerini görebilir, el sanatları ile ilgili dükkanlardan alışveriş yapabilir ve yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Kapadokya’nın tarihi, Anadolu’nun iki volkanik dağı olan Erciyes ve Hasan Dağı’nın yaklaşık 60 milyon yıl önceki patlamalarına dayanmaktadır. Bu dağların oluşturduğu yumuşak tabakalar zamanla kayalaşarak yağmur ve rüzgar etkisiyle bu büyüleyici coğrafyayı meydana getirmiştir. ‘Kapadokya’ geniş bir alanı kapsamakta; akla ilk olarak Göreme, Uçhisar ve Ürgüp gelse de Avanos, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara gibi yerleşim alanlarını da içermektedir. Seyir terasları ve yer altı şehirlerinden zengin bir mutfağa kadar keşfedilecek çok şey barındıran Kapadokya, kış aylarında karla kaplıyken daha da eşsiz bir hale gelmektedir. Peribacaları ve vadiler, karla birlikte büyüleyici bir şekilde göz önüne serilirken, uzakta bulunan Erciyes Dağı da net bir şekilde izlenebilir. Kapadokya’nın kış ayları, konuklarına unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.