James Webb Teleskobu, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nın ortaklaşa geliştirdiği bir projedir ve 25 Aralık 2021 tarihinde Ariane Uçuş VA256 ile uzaya fırlatılmıştır. Kızılötesi çözünürlük, hassasiyet ve görüntü toplama kapasitesi bakımından oldukça ileri düzeyde olan bu teleskop, uzay araştırmalarında yeni bir çağın başlamasına olanak tanıyacak. Önceki uzay teleskoplarıyla karşılaştırıldığında çok daha yüksek bir teknolojiye sahip olan bu aygıt, evrenin sırlarını keşfetmemize yardımcı olmayı vaat ediyor. James Webb Teleskobu hangi yenilikleri beraberinde getirecek? Uzay araştırmalarına ne gibi katkılarda bulunacak? Bu soruları araştırdık.
Evrenin Sırrı Çözülecek
Uzaya gönderilen teleskoplar arasında en büyük aynaya sahip olan James Webb Teleskobu, uzay keşifleri için yeni bir dönemi başlatıyor. Hubble Uzay Teleskobu’na göre daha geniş imkanlar sunan James Webb, evrendeki en uzak yıldızlar ve galaksilerden kızılötesi ışık toplayarak, evrenin ilk dönemlerine ait görüntüleri elde etme şansı sunacak. Big Bang’den hemen sonra oluşan en eski uzay nesnelerinin gözlemlenmesi planlanıyor. Ayrıca, süper kütleli kara delikler, süpernova patlamaları, karanlık madde ve diğer uzayla ilgili pek çok gizemin çözülmesi de bekleniyor.
James Webb Teleskobu Hangi Özelliklere Sahip?
20 yılı aşkın planlama ve ARGE çalışmaları sonucu ortaya çıkan James Webb Teleskobu’nun ana aynası 6,5 metre genişliğindedir. Bu özellik, James Webb’i şimdiye kadar yapılmış olan en büyük uzay tabanlı teleskop haline getiriyor. Ayna toplamda 18 parçadan oluşmaktadır.
Tenis kortu büyüklüğündeki teleskop, güçlü bir soğutma sistemi ile donatılmış olup, güneşten gelen ısıyı kontrol ederek fotoğraf kalitesinin bozulmasını önler. James Webb, topladığı verileri ABD’deki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nde bulunan Webb Bilim ve Operasyon Merkezi’ne aktarır.
James Webb Hangi Yörüngede?
James Webb Teleskobu, esasen Güneş’in yörüngesinde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, uzayda Lagrange 2 olarak bilinen bir nokta etrafında sıkı bir yörünge izlemektedir. Bu yörünge, dünyanın yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzağında yer alıyor. James Webb’in yörüngesi sayesinde evrenin daha net görüntülerinin elde edilmesi ve evrenin geçmişine dair birçok sırrın açığa çıkarılması hedeflenmektedir.