Boraboy Lake: Amasya’s Oxygen Reservoir

Amasya seyahati planlamadan önce bu eşsiz güzellikten habersizdim. Geç tanışmış olsak da, onunla buluşmamız harika bir deneyim oldu. Amasya’daki gezilecek yerler listemde en çok görmek istediğim yer Boraboy Gölüydı. Seyahatim kış mevsimine denk geldiği için, gölü karların arasında görmek muhteşem bir duygu oldu. Eğer imkanım olsa, bu güzelliği her mevsimde görmek isterim; baharda yeşil bitki örtüsüyle ve sonbaharda turuncu-kırmızı tonlarında çok daha başka güzel olacağına eminim.

Bu göl ve çevresi, adeta bölgenin huzur kaynağı. 2013 yılında tabiat parkı olarak tescillenen bu alan, hem Amasya halkı hem de çevre illerden gelenler için günübirlik keyifli vakit geçirme yeri. Ziyaretçiler, tabiat parkında konaklama imkanına da sahip. O halde, size gölden bahsedeyim.

Boraboy Gölü Hakkında Bilgi

Öncelikle, isim konusunda bir netlik sağlayalım. Borabay mı Boraboy mu? Birçok kişinin bu gölün adını yanlış söylediğini duyduğumu belirtmeliyim. Doğru yazımı Boraboy. Göl, adını içinde bulunduğu Boraboy Köyü’nden almış. Bu köyün ismi, Türklerin Orta Asya’dan göç ettikleri Bora Boyu’ndan gelmektedir.

Peki, bu göl nasıl oluşmuş? Küçük bir akarsu, çevresindeki yıkıntılarla tıkanmış ve böylece göl meydana gelmiş. Boraboy Gölü’nün oluşumuna neden olan heyelan, bölgenin kayaç yapısı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndan kaynaklanmaktadır. Heyelan sonucunda vadinin tıkanmasıyla Çatağın Deresi’nin suları birikmiş ve göl oluşmuştur.

Göl, zümrüt yeşili rengindedir. Bu rengi, çevresindeki kayın, sarıçam, sedir ve kestane ağaçlarından alıyor, çünkü ağaçlar suya yansıyor. Tabiat parkı, çok sayıda hayvana da ev sahipliği yapıyor. Karaca, tavşan, kurt, tilki, yaban domuzu, sincap, kirpi, gelincik ve porsuk gibi memeliler, kuşlar ve sürüngenler buralarda bulunmaktadır.

Boraboy Gölü Nerede?

Boraboy Gölü Nerede?

Boraboy Gölü Tabiat Parkı, Amasya Taşova ilçesindeki Boraboy Köyü’nde yer alıyor. Amasya merkezden göle uzaklık 62 kilometredir.

Boraboy Gölü’nde Ne Yapılır?

Boraboy Gölü'nde Ne Yapılır?

Tabiat Parkı içerisinde kafeterya, kamp ve piknik alanları, doğa yürüyüş yolları ve konaklama imkanları mevcut. Gölde bisiklet sürmek, fotoğraf çekmek, ekolojik turlar yapmak, piknik yapmak, kamp kurmak ve doğa yürüyüşü gerçekleştirmek mümkün. İsterseniz burayı günübirlik ziyaret edebilir veya burada bulunan evlerde konaklayarak doğanın ortasında huzurlu bir tatil yapabilirsiniz.

Boraboy Gölü Evleri

Boraboy Gölü Evleri

Alanda toplamda 20 adet kır evi bulunmaktadır. Bu evler, 4 kişilik ailelerin konaklamasına uygundur. Ayrıca, tabiat parkında çadır ve karavan ile kamp yapma imkanı da vardır. Tüm fiyatları aşağıda bulabilirsiniz.

Boraboy Gölü Evleri Fiyatları

Kır Evi – 3 yataklı (günlük) 350 TL

Kır Evi – 4 yataklı (günlük) 400 TL

Çadır yeri (günlük) 75 TL

Karavan yeri (günlük) 95 TL

Boraboy Gölü Tabiat Parkı Giriş Ücreti

Boraboy Gölü Tabiat Parkı Giriş Ücreti

Tabiat parkına giriş ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Şahıs 8 TL
  • İndirimli Şahıs 4 TL
  • Bisiklet 8 TL
  • Motosiklet 16 TL
  • Otomobil, kamyonet 24 TL
  • Minibüs 72 TL
  • Midibüs 120 TL
  • Otobüs 240 TL

Bu muhteşem gölü görmek için yapmanız gereken tek şey, Amasya uçak bileti seçeneklerini incelemek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 27 Nis, 2025
Mostar, Bosna Hersek’te unutulmaz anlar yaşatan büyüleyici bir şehirdir. Tarihi köprüsü ve doğasıyla ünlü olan Mostar'da, Mostar Köprüsü,...
  • 27 Nis, 2025
Teknolojik ürünler, günlük yaşamı kolaylaştıran harika hediye alternatifleri sunuyor. Robot süpürgeler, akıllı saatler ve aydınlatma sistemleri popüler seçenekler...
  • 26 Nis, 2025
Bolivya, Güney Amerika'nın en etkileyici manzaralarına sahip ülkelerden biri olup, antik kentler ve kültürel deneyimlerle doludur. La Paz,...
  • 26 Nis, 2025
Barbershop quartet, dört vokalistin armoniye dayalı birlikte söylediği geleneksel bir müzik türüdür. Neşeli melodiler ve zengin vocal armonileriyle...