Bilecik, antik dönemden beri bir yerleşim yeri olarak birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Günümüze ulaşan tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler, Bilecik’i ziyaret etmek için en önemli sebepler arasında yer alıyor. Kültürel zenginliği ile dolu bir Bilecik gezilecek yerler listesi sizi beklemekte. 2 veya 3 günlük kısa bir tatil planlayarak Bilecik’e seyahat edebilirsiniz.
Bilecik Gezilecek Yerler
Bilecik’te gezilecek yerler, hem merkezde hem de ilçelerde bulunuyor. Bu ilde görebileceğiniz müzeler, camiler, türbeler, kanyonlar, göletler, şelaleler ve yaylalar mevcut. Tarihi ve doğal yerleri keşfetmeyi seviyorsanız, bu küçük ama hoş şehir, size keyifli bir gezi vaadediyor.
Bilecik Gezilecek Yerler Listesi
- Şeyh Edebali Türbesi
- Köprülü Mehmet Paşa Cami
- Bilecik Müzesi
- Yaşayan Kent Müzesi
- Harmankaya Kanyonu
- İnhisar Mağarası
- Bozcaarmut Göleti
- Kınık Şelalesi
- Küçükelmalı Tabiat Parkı
- Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
- Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi
- Kömürsu Yaylası
- Çiçekli Yayla
Şeyh Edebali Türbesi
Bilecik’in en önemli yapılarından biri Şeyh Edebali Türbesi‘dir. Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu olarak kabul edilen Şeyh Edebali, mutasavvıf, ilk Osmanlı kadısı ve müftüsü olmuştur. Döneminde birçok talebe yetiştirmiştir.
Şeyh Edebali, 1326’da Bilecik’te vefat etmiş ve zaviyesinin mescid olarak kullanılan odasına gömülmüştür. Kendisiyle birlikte hanımı, kızı ve zamanın önemli şahsiyetlerinden bazıları da buraya defnedilmiştir.
- Şeyh Edebali Türbesi konumu burada.
Köprülü Mehmet Paşa Cami

Köprülü Mehmet Paşa Camii, 1661 yılında inşa edilmiştir. Kesme taştan yapılmış olan caminin minaresi 1965 yılında restore edilmiştir. Avlusunda şadırvan, güneş saati ve kütüphane gibi birimler bulunmaktadır. Cami, 2,5 yıl süren restorasyon sürecinden sonra 2019’da tekrar ibadete açılmıştır.
- Köprülü Mehmet Paşa Cami konumu burada.
Bilecik Müzesi

Bilecik merkezdeki en önemli gezilecek yerlerden biri olan Bilecik Müzesi mutlaka ziyaret edilmelidir. Müze binası, 1794 yılında askeri amaçlarla inşa edilmiştir. İlerleyen yıllarda hapishane olarak kullanılmış ve 1921-1922 Yunan işgali sırasında tamamen yanarak yıkılmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrasında yeniden inşa edilmiş ve 1995 yılına kadar hapishane olarak kullanılmıştır. 1996’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildikten sonra müze olarak açılmıştır.
2007 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzede eserler, kronolojik sıralama ile sergilenmektedir. Paleolitik, Neolitik, Tunç, Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait birçok eser yer almaktadır. Etnografi bölümünde ise Osmanlı kültürüne dair birçok örnek ve Bilecik yöresine ait giysiler sergilenmektedir. Bilecik Müzesi’ne giriş ücretsizdir.
Yaşayan Şehir Müzesi

Yaşayan Şehir Müzesi, Bilecik’in kültürel, tarihsel ve geleneksel değerlerini yansıtan bir müzedir. Müzede balmumu heykelleri ve 3D Bilecik animasyonları sergilenecek. Ayrıca, interaktif uygulamalar, eğitim alanları, sergi salonları ve yöresel lezzetlerin bulunduğu Yörük Çadırı da mevcut. Giriş ücretsizdir.
- Yaşayan Şehir Müzesi konumu burada.
Harmankaya Kanyonu

Bilecik’in doğal güzellikleri arasında muhteşem bir kanyon ***Harmankaya Kanyonu*** yer alıyor. Kanyonun girişi Yenipazar’da çıkışı İnhisar ilçesindeki Harmanköy’dedir. Adını çıkışından alan bu kanyon, tabiata parkı olarak ilan edilmiştir. Kanyoning ve piknik için idealdir. Daha fazla bilgi için Harmankaya Kanyonu yazımı okuyabilirsiniz.
İnhisar Mağarası

İnhisar Mağarası, bilinen diğer adıyla Gedikkaya Mağarası, turizme tam olarak kapalı gibi görünmektedir. Mağaranın uzunluğu 170 metre, derinliği ise 40 metreye kadar ulaşabilir. İçerisinde yarasalar koloniler halinde yaşamaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda Kalkolitik dönem ait materyallere ulaşılmıştır. Mağarada, günümüzden yaklaşık 16 bin 500 yıl önce, Üst Paleolitik Dönem’de insan yerleşimlerinin olduğu tespit edilmiştir. Doğal yapısıyla birlikte tarihsel olarak da önemli bir alandır.
Bozcaarmut Göleti

Bozcaarmut Göleti, Bilecik çevresindeki 7 göletten biridir. Gölet çevresi olta balıkçılığı, piknik ve kamp gibi etkinlikler için uygun bir alan sunmaktadır. Burada, piknik için masalar ve ateş yakma yerleri mevcuttur ve çadır ya da karavan ile konaklama imkanı bulunmaktadır. Ayrıca, doğa yürüyüşleri için de harika orman yolları mevcuttur. Bozcaarmut Göleti ile ilgili daha fazla bilgi için yazılarımı inceleyebilirsiniz.
Kınık Şelalesi
Bilecik merkeze 25 km mesafede yer alan Kınık Şelalesi, adını bulunduğu köyden alıyor. Doğa ile iç içe vakit geçirmeyi seviyorsanız Bilecik’te kaçırılmaması gereken yerlerden biridir. Bu şelale, saklı bir cennet gibi, yaklaşık 10 metreden dökülen sularıyla İncir ve çınar ağaçları arasında bulunmaktadır. Mart ve Nisan ayları, şelalenin en canlı aktığı dönemdir.
Küçükelmalı Tabiat Parkı

Küçükelmalı Tabiat Parkı, Bilecik Pazaryeri ilçesi, Küçükelmalı Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Parkta piknik masaları, kamelyalar, barbekü yerleri, restoran, tuvalet ve otopark gibi olanaklar mevcuttur. Doğada yürüyüş yapmak için iskeleler ve köprüler ile dolu güzel parkurlar sunulmaktadır. Ayrıca burada karavan ve çadır ile kamp imkanı da bulunuyor.
- Küçükelmalı Tabiat Parkı konumu burada.
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Eğer Söğüt’te gezilecek yerler arıyorsanız, Ertuğrul Gazi Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Müze binasının yapım yılı kesin olarak bilinmiyor, ancak 1900’lerin başlarında belediye reisi Memiş Ağa tarafından sargı evi olarak inşa edilmiştir. O dönemde bu bina, dispanser olarak kullanılmaktaydı.
2001 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze, Söğüt ve çevresindeki Yörük kültürüne ait eserler sergiler; sancak, eski giysiler, el dokuması kilimler ve halılar, silahlar, ölçü aletleri ve arkeolojik eserler içerir. Buranın ziyaretinde herhangi bir ücret ödenmemektedir.
- Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi konumu burada.
Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi, Bilecik’in Osmaneli ilçesinde yer alan bir Rum Ortodoks kilisesidir. Tarihi kilise, 1874 yılında çıkan yangında büyük zarar görmüştür. 1876-1878 yılları arasında Macar mühendis tarafından yeniden inşa edilmiştir.
- Osmaneli Aya Yorgi Kilisesi konumu burada.
Kömürsu Yaylası

Kömürsu Yaylası, Bozüyük ilçe merkezine 28 km mesafededir. Bu alan, farklı ağaç türleri ve rengarenk çiçeklerle kaplıdır. Yaylada 4 adet kaynak suyu bulunmaktadır. Ayrıca, yayla trekking etkinlikleri için sıkça tercih edilmektedir. Planlamalar ile birlikte bir kış turizmi merkezi olma hedeflenmektedir.
Çiçekli Yayla

1906 metrelik rakımda, Bozüyük ilçesinin en yüksek yaylası olan Çiçekli Yayla, adeta bir oksijen kaynağıdır. Temiz havası, berrak suları, yeşil çimenleri ve rengarenk çiçekleri ile gerçekten görülmesi gereken bir yerdir. Endemik bir bitki türü olan “Çimtien” ile birlikte kekik kokuları arasında yürüyüş yapmak harika bir deneyim sunar. Bilecik gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz.
Bilecik Hakkında Hap Bilgiler
Bilecik Nerede, Nasıl Gidilir ?
Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda yer almaktadır. Eğer bu şehre gitmeyi düşünüyorsanız, Bilecik’e nasıl gidilir isimli yazımı mutlaka okumalısınız.
Bilecik Kaç Günde Gezilir ?
Bilecik gezilecek yerler listesini rahat bir şekilde 2 ya da 3 günde tamamlayabilirsiniz. Şehri ziyaret etmek için en uygun dönem bahar ve yaz aylarıdır.
Bilecik’te Ne Yenir ?
Bilecik’te hangi lezzetlerin tadına bakılacağına dair bir sürü seçenek bulunmakta. Bu şehir, zengin mutfak kültürü ile farklı tatlar arayan ziyaretçilerini memnun etmeyi başarıyor.
Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası, Bıldırcın Kebabı ve Nohutlu Mantı gibi yöresel lezzetler mutlaka tatmanız gerekenler arasında. Bilecik mutfağı hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazımı okumalısınız.
Bilecik’te Nerede Kalınır ?
Bilecik seyahatiniz sırasında 1-2 gece konaklayabilirsiniz. Bu nedenle Turna.com üzerinden otel seçeneklerine göz atmayı ve rezervasyonunuzu yaptırmayı unutmayın.
Yukarıda bahsettiğim yerleri görmek için tek yapmanız gereken Bilecik otobüs bileti almak.