2020, pandemi ve getirdiği etkilerle evde daha fazla zaman geçirdiğimiz, kendimize özen gösterdiğimiz ve hobilerimize yöneldiğimiz bir yıl oldu. Bu süreçte okuyamadığımız kitapları okuyup, izleyemediğimiz filmleri izledik. Uzun zamandır denemek istediğimiz tarifleri uygulamaya çalıştık ve yeni hobiler keşfettik. Yoğun yaşam temposunda ertelediğimiz her şeyi hayatımıza dahil etmeye çalıştık; en çok ertelediğimiz şeylerden biri de kitap okumak oldu. Kişisel gelişimden polisiye romanlara kadar geniş bir yelpazede bolca okumalar yaptık. 2020’nin sona ermesine az kaldı, siz de henüz okumadığınız kitapları keşfetmek isterseniz listemize bir göz atın!
Şeker Portakalı- Jose Mouro De Vasconcelos
Uzun yıllardır hayatımızda olan bu eser, her yaş grubundan okurun ilgisini çeken en popüler kitaplar arasında yer alıyor. Kitabın ana karakteri Zeze, güçlü bir hayal gücüne sahip bir çocuk. Ailesiyle yeni taşındıkları evin bahçesindeki portakal ağacını arkadaşı olarak benimseyen Zeze, hayallerini, anılarını ve duygularını bu ağaca anlatıyor. Zeze’nin gözünden hayal gücümüzün sınırsızlığını hissedeceğiniz bu kitap, sizi derinden etkileyecektir.
Momo- Michael Ende
Momo, şehrin harabe durumdaki tiyatrosunda yaşayan bir kız çocuğudur. Onun en büyük yeteneği ise muhteşem bir dinleyici olmasıdır. Kitabın teması, insanların zaman algısı ve bu zamanı nasıl değerlendirdikleriyle ilgilidir. Momo’nun hikayesi, vaktimizin değerini ne kadar bildiğimizi sorgulatıyor. Bu yıl evde kaldığımızda zamanın kıymetini hatırlatacak harika bir eser sizi bekliyor.
1984- George Orwell
Yazarın başyapıtı sayılan bu eser, 2020’nin en çok okunan kitaplarından biri haline geldi. Özellikle pandemi döneminde teknolojiye daha fazla ağırlık vermemizle birlikte kitap, popülaritesini katladı. Teknolojik bir distopya içinde geçen hikaye, okurken sizi düşündüren ve sorgulatan kült bir klasik.
Körlük- Jose Saramago
Yazar, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır. Kitap, günümüzde yaşadıklarımızla birçok benzerlik gösteriyor. Körlük hastalığının salgın olarak yayılmasının ardından, toplumun ahlaki yapısının nasıl çöktüğünü ve bireylerin bencilleşmesini anlatıyor. Gergin bir konuya sahip olmasına rağmen, yazarın akıcı anlatımı sayesinde hızla okunuyor. Dilerseniz, ardından “Görmek” adlı devam eserini de okuyabilirsiniz.
Cesur Yeni Dünya- Aldous Huxley
Roman, Londra’da 26. yüzyılda geçmişe ve geleceğe dair tamamen distopik bir dünya sunuyor. Toplumun, üreme teknolojileri ve uykuda eğitim gibi yöntemlerle şekillendiği bu kitapta savaşlar ve eşitsizlikler ortadan kaldırılmıştır. Ancak sanat, felsefe ve aile gibi kavramlar da yok olmuştur. Anlatılan yeni dünyanın “tanrısı” Ford’dur. Ürpertici bir konuya sahip olan bu eser, 2020’nin en çok okunan kitapları arasına girmeyi başardı.