Türkiye Sınır Kapıları: 30 Karayolu Geçiş Noktası

Türkiye, tarih boyunca pek çok kültürün buluşma noktası olmuş ve coğrafi konumu sayesinde büyük bir stratejik öneme sahip olmuştur. Bu konum, ülkeyi çeşitli kültürlerin ve ticaretin kesişim noktası haline getirirken, Türkiye’nin sınırlarını kontrol etme gerekliliğini de beraberinde getirmiştir. Türkiye’nin coğrafi sınırları, farklı kültürel etkileşimlere olanak sağlayan kapılar gibidir. Bu yazıda, Türkiye sınır kapıları ile bu önemli geçiş noktalarının tarihi, kültürel değeri ve günümüzdeki stratejik rolü hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapacağız.

Türkiye Sınır Kapıları

Türkiye, coğrafi konumu sayesinde birçok farklı ulaşım aracıyla komşularıyla güçlü bir etkileşim içerisindedir. Ülkede toplam 30 karayolu, 8 demiryolu, 105 deniz ve 66 havayolu olmak üzere 209 adet sınır kapısı bulunmaktadır.

En Çok Kullanılan Karayolu Sınır Kapıları

Türkiye Sınır Kapıları listesi

Türkiye’nin komşuları arasında Yunanistan, Suriye, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Irak, Azerbaycan ve Ermenistan yer alıyor. Bu nedenle, karayolu sınır kapıları sadece bu ülkelere sınır komşusu olan şehirlerimizde bulunmaktadır.

Azerbaycan ile 1, Gürcistan ile 3, Irak ile 4, İran ile 4, Ermenistan ile 2, Bulgaristan ile 3, Yunanistan ile 2 ve Suriye ile 11 sınır kapımız bulunmaktadır. Türkiye’nin Suriye ile olan kara sınırının uzunluğu nedeniyle en çok sınır kapısı buradadır. Toplamda Türkiye’nin 30 adet karayolu sınır kapısı mevcuttur, ancak bunların bir kısmı aktif olarak kullanılmamaktadır. Aşağıda Türkiye’nin sınır kapıları ve ülkeleri/şehirleri hakkında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Gürcistan’a Sınır Kapılarımız Posof-Türkgözü, Çıldır-Aktaş, Sarp
Irak’a Sınır Kapılarımız Şemdinli-Derecik, Çukurca-Üzümlü, Habur, Gülyazı
İran’a Sınır Kapılarımız Gürbulak, Esendere, Kapıköy, Borualan
Ermenistan’a Sınır Kapılarımız Akyaka, Alican
Bulgaristan’a Sınır Kapılarımız Kapıkule, Hamzabeyli, Dereköy
Yunanistan’a Sınır Kapılarımız Pazarkule, İpsala
Suriye’ye Sınır Kapılarımız Karkamış, Yayladağı, Cilvegözü, Öncüpınar, Çobanbey
Nusaybin, Şenyurt, Akçakale, Ceylanpınar, Mürşitpınar
Zeytindalı
Azerbaycan’a Sınır Kapılarımız Dilucu
Türkiye’nin Karayolu Sınır Kapıları Listesi

Pazarkule

Pazarkule, Yunanistan’a açılan sınır kapılarımızdan biridir. Edirne’deki Karaağaç, Merkez bölgesinde bulunan bu kapı, 1952 yılından beri hizmet vermekte olup, Türkiye’nin en eski sınır kapısıdır. Diğer tarafı ise Kastanies olarak bilinmektedir. Konum burada.

İpsala

İpsala, Yunanistan sınır kapılarından birisidir. Türkiye’nin en yoğun kullanılan sınır kapılarından biri olan İpsala, Edirne’de 1961 yılından beri faaliyettedir. Karşı tarafın adı ise Kipi olarak bilinmektedir. Konum burada.

Dilucu

Dilucu Sınır Kapısı, Azerbaycan’a açılan bir kapımızdır. 1992’de açılan bu kapı, Iğdır’daki Gödekli/Aralık civarındadır ve günümüzde faaliyettedir. Karşıdaki kapının adı Sederek’tir. Konum burada.

Sarp

Sarp, Türkiye’de en çok kullanılan karayolu sınır kapılarından biridir ve Gürcistan ile bağlantı sağlayan 3 kapıdan biridir. Artvin’in Kemalpaşa bölgesinde yer alan Sarp Sınır Kapısı 1988 yılından beri hizmet vermektedir. Karşı kapının adı Sarpi olarak bilinir. Konum burada.

Posof-Türkgözü

Posof-Türkgözü, Gürcistan’a bulunan bir diğer kapımızdır. Ardahan’da 1995 yılından beri hizmet vermektedir. Karşı tarafın adı Vale’dir. Konum burada.

Çıldır-Aktaş

Gürcistan’a bağlantı sağlayan diğer bir kapı olan Çıldır-Aktaş, yine Ardahan’da bulunmaktadır ve aktif olarak kullanılmaktadır. Karşı kapının adı Kartsakhi olarak bilinmektedir. Konum burada.

Kapıkule

Bulgaristan’a açılan 3 sınır kapımızdan en yoğun kullanılanı Kapıkule’dir. Bu kapı 1953 yılında hizmete girmiştir ve günümüzde de aktiftir. Karşı tarafın adı Kapitan Andreevo’dur. Konum burada.

Hamzabeyli

Hamzabeyli, Bulgaristan’a açılan bir diğer kapıdır. 2004 yılından beri hizmet veren bu kapı Edirne’dedir. Karşı kapının ismi Lesovo’dur. Konum burada.

Dereköy

Dereköy Sınır Kapısı, Bulgaristan’a geçiş için kullanılan bir diğer kapıdır. 1969 yılında açılan bu kapı Kırklareli’ndedir ve hala aktiftir. Karşı kapının adı Malko Tırnova’dır. Konum burada.

Gürbulak

İran’a açılan 4 sınır kapısından biri olan Gürbulak, Ağrı Doğubayazıt’ta bulunmaktadır ve 1953 yılından bu yana aktif olarak hizmet vermektedir. Karşı tarafın ismi Bazergan’dır. Konum burada.

Kapıköy

Kapıköy, İran’a geçiş için en yoğun kullanılan kapıdır. Van’da bulunan bu kapı 2011 yılından bu yana aktif durumdadır. Karşı kapı Razi’dir. Konum burada.

Esendere

Esendere sınır kapısı, Hakkari Yüksekova’dan İran’a geçiş için kullanılmaktadır ve 1964 yılından bu yana hizmet vermektedir. Karşı kapı Sero’dur. Konum burada.

Borualan

Borualan, Iğdır’da bulunan bir diğer İran sınır kapısıdır. Günümüzde bu kapı kapalıdır.

Şemdinli-Derecik

İrak’a geçiş için 4 tane sınır kapımız bulunmaktadır. Şemdinli-Derecik, Hakkari’de yer almakta olup, 2011’de açılmış ve günümüzde açıktır. Konum burada.

Çukurca-Üzümlü

Çukurca-Üzümlü, Hakkari’de bulunan bir diğer Irak sınır kapısıdır ve günümüzde aktiftir. Konum burada.

Habur

Habur, Irak sınırındaki en eski kapılardan biri olup, Silopi Şırnak’ta bulunmaktadır. 1969 yılından bu yana aktif olan kapının karşı tarafı Zaho-İbrahim Halil’dir. Konum burada.

Gülyazı

Ermenistan’a 2 tane sınır kapımız bulunmaktadır. Bunlardan biri Gülyazı’dır; kapı Kars’ta yer almakta ancak günümüzde kapalıdır.

Alican

Ermenistan’a giden diğer sınır kapısı Alican, Iğdır’a bağlıdır ve günümüzde kapalıdır.

Karkamış

Türkiye’nin Suriye’ye geçişi için toplam 13 tane sınır kapımız bulunmaktadır. Bunlardan biri Gaziantep’te yer alan Karkamış Sınır Kapısıdır ve 1953’ten beri faaliyet göstermektedir. Karşı kapı Cerablus’tur. Konum burada.

Yayladağı

Yayladağı, Hatay’da yer alan bir sınır kapısıdır ve günümüzde kapalıdır.

Cilvegözü

Cilvegözü Sınır Kapısı, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunmaktadır. 1953 yılında açılan bu kapı günümüzde de aktiftir. Karşı kapı Bab el hava olarak bilinmektedir. Konum burada.

Öncüpınar

Öncüpınar sınır kapısı, Kilis’de yer almakta ve 1953 yılından beri aktif durumdadır. Karşı tarafı Bab es Selame olarak bilinir. Konum burada.

Çobanbey

Çobanbey, Kilis’te yer alan bir diğer Suriye sınır kapısıdır ve geçici olarak açıktır. Karşı kapı Al Rai’dir. Konum burada.

Nusaybin

Nusaybin sınır kapısı Mardin’de yer almaktadır ve faaliyette değildir.

Şenyurt

Şenyurt sınır kapısı Mardin’de bulunan bir diğer Suriye sınır kapısıdır ve kapalı durumdadır.

Akçakale

Akçakale sınır kapısı Şanlıurfa’da mevcuttur ve kapalı durumdadır.

Ceylanpınar

Ceylanpınar sınır kapısı Şanlıurfa’da yer almakta olup, 1990 yılında açılmıştır. Günümüzde yalnızca dini bayramlarda açıktır. Karşı kapı Resulayn’dır. Konum burada.

Mürşitpınar

Mürşitpınar, Şanlıurfa’daki diğer Suriye sınır kapısıdır ve sadece dini bayramlarda açık bulunmaktadır. Karşı kapı Ayn-El Arab’dır. Konum burada.

Zeytindalı

Zeytindalı sınır kapısı Hatay’da yer almakta olup, kapalı olduğuna dair bilgiler mevcuttur. Karşı kapı ise Cinderes Afrin’dir. Konum burada.

Türkiye’nin en son açılan sınır kapısı hangisi? 2024

2019 yılında açılan Zeytindalı, en son açılan sınır kapımızdır.

En işlek sınır kapımız hangisi?

Türkiye-Bulgaristan gümrük kapısı olan Kapıkule, Avrupa’ya yapılan ithalat ve ihracat nedeniyle en yoğun olan sınır kapımızdır.

Yunanistan ile kaç tane sınır kapısı var?

Yunanistan ile Pazarkule ve İpsala olmak üzere toplam 2 sınır kapımız bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 29 Nis, 2025
Bazı şehirlerin ruhunu keşfetmenin en etkili yolu yürümektir. Dar sokaklarda kaybolmak, yerel kafelerde oturmak ve atmosferi hissetmek bir...
  • 29 Nis, 2025
Bazı şehirler, en iyi keşfetmenin yolu yürümektir. Araba ya da otobüsle bir şehrin ruhunu yakalamak mümkün değil! Yürüyerek...
  • 23 Nis, 2025
İstanbul, kahve kültürünün merkezinde yer alan büyüleyici bir şehirdir. Bu yazımızda, İstanbul'un en iyi kahvecilerini keşfedecek ve her...
  • 22 Nis, 2025
İstanbul, her köşesinde farklı kahve lezzetleri sunan büyüleyici bir şehir. Kahveseverler için en iyi kahvecileri keşfedin ve özenle...