Türk medyasının yanı sıra televizyon ve radyonun önemli isimlerinden biri olan Halit Kıvanç, 97 yaşında hayatını kaybetti. Kendine özgü anlatım tarzı ve sesiyle uzun yıllar boyunca izleyicilere, okuyuculara ve dinleyicilere ulaşan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve birçok başka kurumdan sayısız ödül almıştı. Türk televizyonculuğundaki pek çok ilkenin öncüsü olan Kıvanç, Papa ile röportaj gerçekleştiren ilk Müslüman gazeteci olarak da tarihe adını yazdırdı. Kıvanç’ı özlem ve saygıyla anıyoruz.
Önce hukuk, ardından gazetecilik
Halit Kıvanç, 18 Şubat 1925 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlkokul öğrenimini, oturduğu semtteki en iyi okullardan biri olan Fatih İlkokulu’nda tamamladı. Ortaokul ve liseyi ise Pertevniyal Lisesi’nde okudu. Öğrencilik döneminde son derece çalışkan bir öğrenci olan Kıvanç, derslerinde başarılıydı ve çevresiyle iyi ilişkiler kuruyordu. Erken yaşlarda gazetecilik hevesi başlayan Kıvanç, Akbaba ve Şut dergilerinde yazılar yazmaya başladı. Okumayı ve yazmayı çok seviyor ve basın sektöründe bir kariyer hayal ediyordu. Fakat üniversiteye gittiğinde tercihini değiştirdi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Üniversiteyi bitirdikten sonra 3 ay hakimlik yaptı fakat gazetecilik tutkusu aklından çıkmamıştı. 1944 yılında İstanbul Ekspress, Son Saat, Tan, Milliyet, Yeni İstanbul, Tercüman ve Güneş gibi gazetelerde sekreter ve zaman zaman yazar olarak çalıştı. 1953 yılında ise Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi olan Türkiye Spor’u, arkadaşları Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte yayımlamaya başladı. Kıvanç, gazetelerde kendini ispatlamaya başlarken, o dönemin yükselen yıldızı radyo ve televizyon alanına yönelmeye karar verdi.
BBC’de görev aldı
Basında hızla yükselişe geçen Kıvanç, dönemin en prestijli medya kuruluşlarından biri olan BBC’de Türkçe Servisi’nde çalışmaya başladı. Burada gerçekleştirdiği başarılı projeler sayesinde adını duyurdu. Ancak kendisine sunulan 5 yıllık kontratı reddederek Türkiye’ye dönmeyi tercih etti. BBC Türkçe’de yaptığı programlar, röportajlar ve radyo tiyatrolarıyla dikkat çekmişti. Kıvanç’ın 17 yaşında dünyaca ünlü futbolcu Pele ile yaptığı röportaj, o dönemdeki en büyük başarısıydı. 1955 yılında TRT Radyosu’na katılarak farklı programlarda spikerlik ve yapımcılık yaptı. Kendi ifadesiyle, “İstanbul Radyosu benim hayatımda sadece ilk işim değil, ilk sevgimdir.” demişti. Aynı zamanda zaman zaman TRT televizyonunda da görev aldı. Kıvanç, FIFA Dünya Kupası’nın televizyondan sunan ilk Türk spikeri olarak da tarihe geçmiştir. Hayatı boyunca 10 FIFA Dünya Kupası finalini canlı olarak izleyicilere aktarmıştır. TRT’de birçok kültür-sanat ve müzik eğlence programı sunan Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da vazgeçilmez bir sunucu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği’ni sunarak geniş bir izleyici kitlesi kazandı ve çeşitli konserlerde de sunuculuk yaptı.
Aktör ve yazar olarak da tanındı
Türk televizyon ve radyoculuğunun gelişiminde büyük katkılarda bulunan Halit Kıvanç, birçok ödül kazanmış bir isimdir. 1989 yılından itibaren TRT’de yayınlanan ve uzun yıllar ilgiyle izlenen Susam Sokağı’nda farklı sunumlar gerçekleştirdi. 1971 yılında “Maskeli Üçler” filminde aktörlük yaptı. Spor ve futbola büyük bir ilgi duyan Kıvanç, NTV’de sunduğu “Halit Kıvanç’la Ustalar”, NTV Radyo’daki “Mikrofonda Halit Kıvanç” ve NTV Spor’daki “Futbol Bir Aşk” adlı programlarla spor camiasında beğeni topladı. Papa ile röportaj yapan ilk Müslüman gazeteci olarak tarihe geçti ve bu anılarını şöyle anlatıyordu: “Dört büyük Türk futbolcusu İtalya’da oynuyordu. Ben de İstanbul Ekspres gazetesi için onlarla röportaja gittim. Onların oynadığı takım, Papa’nın huzuruna çağırıldı ve ben de yanlarındaydım. Korumalar arasından Papa’nın yanına ulaştım ve ‘Siz barışı temsil eden bir lidersiniz, ben bir Müslüman gazeteci olarak sizin elinizi öpmek istiyorum’ dedim, elini öptüm. Bana gümüş madalya hediye etti ve ertesi gün İtalyan gazetelerinde manşetlerdeydik.”
Kıvanç, aynı zamanda yazılı basın, radyo ve televizyondaki anılarını derleyerek NTV Yayınları’ndan çıkan “Tele Safir” adlı kitabını yazdı. Bu kitapta Türk televizyonculuğunun tarihini ve geçirdiği günleri ele aldı. Bunun yanı sıra anılarını ve söyleşilerini içeren birkaç kitap daha kaleme aldı; bunlar arasında 1959 yılında yayımlanan “Ve Allah Gazeteciyi Yarattı” ile son kitabı olan “Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur” (2006) yer almaktadır.
Ardında birçok ödül bıraktı
Bir döneme damgasını vuran Halit Kıvanç, ödülleriyle de tanınan bir isimdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve çeşitli kurumların düzenlediği yarışmalarda profesyonel kariyeri boyunca 1000’den fazla ödül sahip oldu. Ayrıca çalışmaları dolayısıyla Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödül ile onurlandırıldı. 2005 yılında Altın Koza Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü aldı.
Çok çeşitli hobileri olan Kıvanç, 1965-1974 yılları arasında çeşitli plak çalışmalarında da yer aldı. Bu plaklarda futbol maçlarındaki gollerin sunumunu yaparken, 1974 yılında “Kıbrıs 74” adlı Kıbrıs Barış Harekatı’nın anlatımını içeren bir plakta da sesiyle yer aldı.
25 Ekim 2022’de hayata veda eden Türk basınının efsane ismi Halit Kıvanç’ı büyük bir saygı ve özlemle anıyoruz.