Zaman, hayatlarımızdaki en değerli varlıklardan biri. Parayla satın alınamaz ve alternatifi yoktur; her birey için aynı olsa da akışı farklıdır. Günümüzün hızlı yaşam koşullarında birçok kişi zamanın kısıtlılığından yakınıyor. Zamanı uzatmanın veya çoğaltmanın imkânı yok; ancak günlük yaşamda küçük değişiklikler yaparak zamandan tasarruf etmek mümkün. Dünya Tasarruf Günü’nde zamanınızı daha etkin yönetebilmenize yardımcı olacak bazı öneriler derledik.
Öncelikle yaşam tarzınızı değerlendirin
Zamanı etkili yönetmek ve tasarruf sağlamak için ilk adım, kendi yaşamınızı gözden geçirmek ve gereksinim duyulan değişiklikleri yaparak kendinizi daha güçlü hale getirmektir. Verimli bir zaman yönetimi için iyi hissedip motivasyonunuzu artırmak önemlidir. Bunu sağlamak adına yeterince uyumalısınız, dengeli beslenmeli, düzenli spor yapmalı, dinlenmeli, zihninizi boşaltacak hobiler edinmeli ve sosyal yaşamınıza özen göstermelisiniz. Bunları günlük rutinler haline getirdiğinizde, zamanı daha iyi yönetebilmek için gerekli enerjiyi kendinizde bulacaksınız. Unutmayın, hayatta düzen kurmanın ilk adımı sağlıktır. Fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olduğunuzda her şey daha kolay olacaktır.
Erteleme alışkanlığından kurtulmalısınız
Zamanınızı kötü kullanmanın ve ondan tasarruf edememenin başlıca nedenlerinden biri ertelemedir. Günlük yaşamında ertelemeyi alışkanlık haline getiren kişiler için hiçbir iş zamanında bitmez; sürekli uzar gider. Eğer bir işi mevcutta yapabiliyorsanız ve yapmanız gerekiyorsa, hemen üstlenin. Ertelediğiniz basit bir görev bile daha sonrasında büyüyerek daha fazla zaman almanıza sebep olabilir. Erteleme alışkanlıklarınızı terk ettiğinizde, zaman yönetiminizi de çok daha etkili bir şekilde yapabildiğinizi göreceksiniz. Aklınızda ya da ajandanızda tutmak yerine işleri zamanında yapmayı tercih ederek, zamandan tasarruf etmeye başlayacaksınız.
Doğru şekilde evet veya hayır demeyi öğrenin
Zamanınızın sizin istemediğiniz gibi akmasının nedenlerinden biri, planlarınızın dışındaki beklenmedik iş talepleridir. Bu durumda, günlük planınıza dahil olmayan bir isteğe “evet” veya “hayır” demeyi öğrenmelisiniz. Hangi taleplerin gerçekten gerekli olduğuna bakarak hangilerini kabul edeceğinize veya reddedeceğinize karar vermelisiniz. Örneğin, bir teklife “Hayır” demektense “Belki”, “Bunu yapabilirim” ya da “Göz gezdireceğim” demek, karşınızdakinin beklentide kalmasına neden olabilir. Bunun yerine, doğrudan red etmek çok daha mantıklı olacaktır. Zaman yönetimini elde tutmak ve süreci kendiniz kontrol etmek için evet ve hayırları etkili bir şekilde yönetebilmelisiniz.
Planlama büyük önem taşır
Günlük, haftalık veya aylık planlar oluşturmak, zaman tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacaktır. Bir gün öncesinden ne yapacağınızı, hangi sıraya göre ilerleyeceğinizi ve her işin ne kadar zaman alacağını bilmek, hareketlerinizi rahatlatır ve zaman yönetiminizi kolaylaştırır. Bir ajanda edinin, notlarınızı buraya düşürün, planlama yapın ve gün içerisinde öncelik sırasına göre işlerinizi organize edin. Bu yöntemle 24 saatlik dilim içinde hangi zaman dilimlerinin boş kalacağına siz karar vermiş olacaksınız.
Dijital dünya ile hayatınızı dengelemelisiniz
Dijital dünya, çoğumuz için zamanımızın önemli bir kısmını kaplayan bir alan. Özellikle sosyal medya ve ekranlara bakarak geçirdiğimiz her an, zamanımızdan çalıyor. İş veya eğitim için sıkça kullandığımız cep telefonları, tabletler ve evdeki televizyon, zamanımızı ciddi ölçüde çalan unsurlardır. Bu unsurlardan uzak durmak, zaman tasarrufu sağlamanın en etkili yollarından biridir. Gün içinde, sadece zorunlu anlar dışında dijital cihazlar ve ekranlar için belirli bir süre ayırın ve bu süreye sadık kalın. Geriye önemli bir zaman diliminin kaldığını gördüğünüzde, ne kadar doğru bir karar verdiğinizi anlayacaksınız.
Kronometre kullanmayı deneyebilirsiniz
Zamanın nasıl geçtiğini anlamak ve onun üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak için ara sıra kronometre kullanabilirsiniz. Günlük yaptığınız rutin işler için gereğinden fazla vakit harcamamak ve zamanınızı daha doğru kullanmak amacıyla saniye ve dakikaları ölçebilirsiniz. Bu yöntemle, kafanızdaki zaman planının dışına çıkmadan daha rahat hareket edebilme imkanınız olacaktır.