Robot Yöneticilere Hazır Olun… | İyihisset

Dijitalleşme sürekli olarak gelişiyor ve birlikte sunduğu yeniliklerle dünyamız şekillenmeye devam ediyor. Yeni uygulamalar geliştirilirken, bu yazılımlar aracılığıyla farklı görevleri yerine getiren makineler, cihazlar ve robotlar gündelik hayatımıza dahil oluyor. Uzun zamandır sinemalarda gördüğümüz ve bir zamanlar hayal gibi gelen robotlar, her geçen gün gelişen teknoloji ile daha fazla alanda karşımıza çıkıyor. İş dünyası da bu alanlardan biri. Özellikle yapay zekanın ilerlemesi ile çeşitli alanlarda farklı görevleri yerine getirebilen robotlar, artık yönetici rolünü de üstlenmeye başlamıştır.

Robotlar Sürekli Gelişiyor

robot, teknoloji, gelecek, kariyer, yönetici, iş dünyası, çalışma

Son 200 yıl içinde teknolojide yaşanan ilerlemeler, bizlere karmaşık ve heyecan verici bir dünya sunmaktadır. Özellikle son 20-30 yılda meydana gelen hızlı değişimler, günlük yaşantımızı köklü bir biçimde etkileyen birçok yeniliği beraberinde getirdi. İnternet, bulut teknolojileri, sosyal medya, yapay zeka, metaverse gibi unsurların yanı sıra akıllı telefonlar, akıllı ev aletleri ve sürücüsüz otomobiller gibi pek çok yazılımsal ve donanımsal yenilik hayatlarımıza girdi. Eğitimden sağlığa, üretimden farklı sektörlere kadar birçok alanda bizlere destek olan bu sistemler, yapay zekanın etkisiyle daha karmaşık ve zor görevleri de başarıyla yerine getirebiliyor. Yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesiyle beraber, geçmişte yalnızca öğretilenleri gerçekleştiren bu yazılımlar, artık kendi kendilerine öğrenip sürekli gelişen bir yapıya sahip. Bu durum, birçok görev ve sorumluluğun bu sistemlere devredilmesine olanak tanıyor. Özellikle Endüstri 4.0’ın hayata geçirilmesi ve yapay zekadaki yenilikçi yaklaşımlar, robotların çalışanın ötesinde bir konuma, yani yönetici olmalarına yolu açıyor.

Robot Yöneticilerin Sayısı Artıyor

robot, teknoloji, gelecek, kariyer, yönetici, iş dünyası, çalışma

Kısa bir süre önceye kadar yalnızca kendilerine verilen basit görevleri yerine getiren ve anlamsız iş yükü taşıyan robotlar, mevcut teknolojilerindeki değişimle birlikte çok daha zorlu pozisyonlarda çalışmaya başlayabiliyor. Burada kritik bir dönüm noktası, robotların karşılaştıkları zorluklar karşısında yalnızca belirli kriterlere göre değil, kendi kararlarını alarak sorumluluk üstlenebilme yeteneklerinin gelişiminde yatıyor. Yapay zeka bu noktada devreye girerek robotların durum analiz yaparak kendi kararlarını verebilmelerine yardımcı oluyor. Bu da robotların artık yalnızca bir çalışan değil, aynı zamanda yönetici olabileceklerini gösteriyor. Üstelik, tamamen yapay zeka sistemlerine dayalı yazılım ve donanımlardan oluşan bu robotlar, hızlı karar verebiliyor, maliyetleri önemli ölçüde azaltabiliyor, deneyim paylaşımı gerçekleştirebiliyor ve operasyonel süreçleri daha az hatayla yönetebiliyor.

Çeşitli Sektörlerde Görev Alabiliyorlar

robot, teknoloji, gelecek, kariyer, yönetici, iş dünyası, çalışma

Robotlar, yaygın bir görüşün aksine sadece üretim yapılan fabrikalarda değil, birçok farklı sektörde de görev alabiliyor. İlk olarak fabrikalarda mavi yaka, ardından beyaz yakalı görevleri üstlenen robotlar, hukuk, eğitim, sağlık, finans gibi alanlarda da aktif olarak yer almaya başladılar. Bugün, chatbotlar gibi alanlar da dahil olmak üzere, robotların donanım veya yazılım olarak sunduğu hizmetlerden faydalanılmakta. İnsan rolünü üstlenen bu sistemler, hızla duruma adapte olarak kritik noktalarda karar alma yetilerini etkin bir şekilde kullanabiliyorlar. Zaman zaman bunun da ötesine geçerek, insan personelin durumlarını değerlendirip ölçümler yaparak, psikolojik etkilere kadar varan karar mekanizmalarını aktif hale getirebiliyorlar.

Çalışanların Bu Konudaki Görüşleri

robot, teknoloji, gelecek, kariyer, yönetici, iş dünyası, çalışma

Bu duruma en temkinli yaklaşan kesim, genellikle alt kademelerde görev alan ve robotlar altında çalışan bireyler olmaktadır. Yapılan araştırmalar, bu alanlarda çalışanların, bir robotun yönetiminde olmayı pek de yabancı bulmadığını gösteriyor. Bilim kurgu filmlerini andıran bir ortamda çalışabileceklerini ifade eden ve robotların kararlarının insan kararları kadar mantıklı ve doğal sonuçlar doğurabileceğini düşünenlerin sayısı oldukça fazla. Özellikle insan kaynakları yöneticileri, bu durumun olumlu sonuçlar doğurabileceğini ve çalışanların bir robotun talimatlarıyla hareket etmelerinin normal olabileceğini kabul ediyorlar. Yapay zekayla çalışan bir robotun yönetici olduğu bir ortamda insanların öğrenmesi için uygun bir zemin oluşabileceği ve performans yönetiminin daha sağlıklı biçimde yapılabileceği genel bir görüş olarak kabul ediliyor.

Robot yöneticilerin şirketlerdeki varlığı gün geçtikçe artıyor ve daha üst pozisyonlara ulaşmaya devam ediyorlar. İş dünyasında, ofislerde gelecekte daha sık karşılaşacağımız bu robotlardan bazıları CEO rolüne kadar terfi etmiş durumda. Örnek olarak, Çin merkezli oyun şirketi NetDragon Websoft, yapay zeka destekli bir insansı robot olan Tang Yu’yu CEO olarak atamasını duyurdu. 10 milyar dolarlık bir şirket olan NetDragon, CEO robotun tüm operasyonel süreçleri de yöneteceğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 24 Nis, 2025
İş dünyasında geri bildirim kültürü, başarının anahtarlarından biridir. Şeffaf geri bildirimler, motivasyonu artırır, ilişkileri güçlendirir ve takım çalışmasını...
  • 24 Nis, 2025
Cambridge, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehirdir. Cambridge Üniversitesi ve King's College Şapeli gibi yapıları, Botanik...
  • 24 Nis, 2025
Dublin, İrlanda'nın başkenti ve en büyük şehri olarak tarihi ve modern unsurları barındırır. Trinity College, Dublin Kalesi gibi...
  • 24 Nis, 2025
Sevgililer Günü, her yıl sevgililerin hediye aldığı özel bir gün. Bu yıl, akıllı saatler, oyun konsolları ve bluetooth...