Diyarbakır Rehberi: Diyarbakır’ın Meşhur Lezzetleri ve Restoranları

Diyarbakır’ın Neyi Meşhur? Ünlü Diyarbakır Yemekleri ile Şehrin Lezzet Haritası

Diyarbakır’ın tarihi yerleri nelerdir?

Diyarbakır’ın tarihi yerleri arasında Diyarbakır Kalesi, Ulu Camii, Hevsel Bahçeleri, Suriçi, Hasan Paşa Hanı ve Dicle Nehri kıyısındaki antik surlar bulunuyor.

Diyarbakır’ın en meşhur meyvesi nedir?

Diyarbakır’da yetişen en popüler meyve nardır.

Diyarbakır’dan ne alınmalı?

Diyarbakır’dan kesinlikle yöresel çörekler, el dokuması halılar ve aromatik baharatlar alınmalı.


Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin kesişim noktalarından biri olan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi şehirlerinden biri olan Diyarbakır’ın tarihi dokuz bin yıl öncesine uzanıyor. Bu köklü geçmiş, bölgede muazzam bir kültürel çeşitliliğin oluşmasını sağladı.

Yüzyıllar boyunca bu topraklarda bir arada yaşayan Türkler, Araplar, Ermeniler, Kürtler, Süryaniler, Zazalar ve Yahudiler Diyarbakır mutfak kültürünün gelişiminde önemli bir rol oynamıştır.

Onlarca kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın yemek kültüründe etli yemeklerin yoğun olarak yer aldığı zengin menüsünü birlikte keşfetmeye başlayalım.

1) Lebeni

Lebeni
Lebeni

Yoğurtlu çorba denildiğinde siz de aklınıza Diyarbakır’ın buğdaylı, nohutlu lebeni çorbası geliyorsa, ona karşı koymanız zor olacak.

Genellikle yaz aylarında soğuk olarak servis edilen lebeni çorbası sarımsaklı yoğurt ile yapıldığında tadına doyum olmuyor, aklınızda bulunsun.

2) Hedik

Hedik
Hedik

Diyarbakır mutfağında sıkça yapılan çorbalardan biri de nohut ve tahıllarla zenginleştirilmiş hedik çorbasıdır. Nohut, buğday ve un ile yapılan hedik, kış günlerinde içinizi ısıtacak bir seçenek olarak tavsiye ederim.

Eğer soğuk kış akşamlarında çorba ile başlamak hoşunuza gidiyorsa Diyarbakır’a yolunuz düştüğünde hedik çorbasını mutlaka deneyin derim.

3) Mahlepli Diyarbakır Çöreği

Mahlepli Diyarbakır Çöreği
Mahlepli Diyarbakır Çöreği

Diyarbakırlıların kahvaltıda en çok tükettiği hamur işlerinden biri olan mahlepli Diyarbakır çöreği, mutlaka denemelisiniz. Bir kez denedikten sonra bağımlısı olabileceğiniz bir lezzet sunuyor.

Diyarbakır’a giderseniz, güne taze demlenmiş bir çay ve mahlepli çörekle başlamadan dönmeyin. Bu çöreği sevecek ve dönerken birkaç tane yanınıza almayı da düşüneceksiniz, benden söylemesi.

4) Meftune

Meftune
Meftune

Diyarbakır denince akla gelen yemeklerden biri meftunedır. Özel baharatlarla zenginleştirilen lokum gibi bir et yemeği olan meftune, yanında bol tereyağlı pirinç pilavı ile sunuluyor ve damağınızda unutulmaz bir tat bırakıyor.

Sumaktan aldığı hafif ekşi tat ile meftune, lezzet fırtınası estiriyor, fakat Diyarbakır’dan ayrılmadan önce mutlaka tadın derim.

5) Pıçık

Diyarbakır mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan pıçık, bulgur ve ev yapımı yoğurt ile hazırlanıyor. Üzerine tereyağlı ve salçalı bir sos eklenerek servis ediliyor. Pıçık yemeği, bulgur köftesi ve salçalı yoğurt sosuyla birlikte muhteşem bir ikili sunuyor. Nefis bir tadı var.

Sıla’nın notu: Pıçık yemeğini birçok esnaf lokantasında bulabileceğinizi ve kesinlikle denemeniz gerektiğini unutmayın.

6) Sıkma

Sıkma
Sıkma

Adına bakıp Adana’nın sıkması gibi bir şey beklemeyin. Diyarbakır usulü sıkma, bir çeşit sulu köfte yemeğidir. Yağsız kıyma ile hazırlanan ve bol nane ilave edilen köfte, nar suyu ile pişiriliyor. Tereyağlı ve salçalı sos ile tatlandırılan Diyarbakır usulü sıkma, genellikle sosu ile birlikte servis ediliyor.

Yoğurtlu lezzetleri seviyorsanız, sıkmayı Diyarbakır’da mutlaka denemelisiniz.

7) Patlıcan Dizme

Diyarbakır mutfağında patlıcanın en gözde halleri arasında yer alan patlıcan dizme, özel sos ve baharatlarla harmanlanan kıyma ile hazırlanır. Patlıcanların daireler şeklinde dizilerek yapıldığı bu lezzet, ekmek banmaya doyamayacağınız bir sos ile sunulur. Yolunuz Diyarbakır’a düştüğünde bir bardak yayık ayranı ve tereyağlı pirinç pilavı ile birlikte ya da ayrı başlı başına patlıcan dizmeyi tatmalısınız.

8) Tırşık

Tırşık
Tırşık

Geleneksel Diyarbakır mutfağında, çok sebzeli olan tırşık, yöre mutfağının et içermeyen nadir yemeklerinden biridir. Genelde yeşil biber, domates, kabak ve bol soğanla hazırlanan bu lezzet, ev ortamının sıcaklığını size hissettirecek türdendir.

Sıla’nın notu: Tırşık, evlerde yapılabilen bir yemek olsa da şehir merkezindeki esnaf lokantalarında da bulmak mümkündür. Eğer denk gelirseniz tadına bakmanızı öneririm.

9) İçli Köfte

İçli Köfte
İçli Köfte

Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde pek çok yerde yapılsa da Diyarbakır usulü içli köftenin yeri bir başkadır.

Ağızda dağılan kıyır kıyır hamur ile nefis iç harcı sayesinde Diyarbakır usulü içli köfe, tam bir lezzet şölenidir, tatmaktan vazgeçemeyeceğiniz bir tat.

10) Kavurmalı Diyarbakır Dolması

Kavurmalı Diyarbakır Dolması
Kavurmalı Diyarbakır Dolması

Diyarbakır mutfağında en yaygın yapılan yemeklerden biri de kavurmalı dolmadır. Genellikle patlıcan, biber, domates ve kabak gibi sebzelerin içleri doldurularak hazırlanan kavurmalı dolmanın lezzet sırrı iç harcındaki baharat ve malzemelerden gelir. Diyarbakır usulü kavurmalı dolma, pirinçli ve kavurmalı bir iç harç ile sunulur.

Kavurmalı Diyarbakır dolmasını tatmak istiyorsanız en yakın esnaf lokantasını ziyaret etmenizi öneririm.

11) Kaburga Dolması

Kaburga Dolması
Kaburga Dolması

Pek çok yörede yapılan kaburga dolması, Diyarbakır usulü için oldukça özgün tatlar içermektedir. Yapımı zahmetli olan bu lezzet, Diyarbakır mutfağının özel günlerinde sıklıkla tercih edilen bir yemektir.

Kaburga dolmasının yumuşak eti ve pilavı ayrı ayrı damak çatlatan tatlardandır.

12) Nardanaşı

Nardanaşı
Nardanaşı

Diyarbakır’ın en sevilen lezzetlerinden biri olan nardanaşı, meyve ile etin birleştiği bir yemek türü. Nardan aşı, nohutlu, salçalı, köfteli ve narla hazırlanan lezzetli bir yemektir.

Hafif ekşili yemekleri seviyorsanız, nardanaşının suyunu kaşık kaşık içmek isteyebilirsiniz, ben önceden uyarıyorum!

13) Ayvalı Kavurma

Ayvalı Kavurma
Ayvalı Kavurma

Diyarbakır’daki birçok restoranın menüsünde yer alan ayvalı kavurma, kuzu eti kullanılarak yapılır. Dikkat çeken bir diğer özelliği ise ayvanın mayhoş tadının kuzu etinin enfes lezzeti ile buluşmasıdır.

Kuzu etinin ve ayvanın birleştiği bu nefis yemek, damaklarınızda uzun süre etkisini bırakabilir.

14) Mumbar Dolması

Mumbar Dolması
Mumbar Dolması

Güneydoğu Mutfağı’nın en vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mumbar dolması, görünümüyle iştah açıcı olmayabilir, ancak tadı denediğinizde vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet!

Diyarbakır’a gittiğinizde Güneydoğu usulü mumbar dolmasını denemenizi öneririm.

15) Ciğer Kebabı

Ciğer Kebabı

Diyarbakırlılar için en popüler kahvaltı seçeneklerinden biri olan ciğer kebabı, yöre mutfağının belirgin tatlarından biridir. Genelde kuzu eti kullanılarak yapılan Diyarbakır usulü ciğer kebabı, odun ateşinde pişiriliyor.

Şişler halinde sunulan Diyarbakır usulü ciğer kebabını sumaklı soğan ile birlikte lavaşın içine sararak yemenizi öneririm. Bu lezzeti kaçırmayın!

16) Cartlak Kebabı

Cartlak Kebabı
Cartlak Kebabı

Sumaklı soğan, yumuşak et ve közlenmiş yeşil biber ile ince yufkanın eşsiz birleşimi olan cartlak kebabı, geleneksel Diyarbakır mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir.

Malzemelerine bakarak klasik kebaplarla benzerlik gösterebilir, ancak cartlak kebabının bu denli özel olmasını sağlayan en önemli faktör, harcında kullanılan kuzu ciğeri, kuzu böbreği ve biraz da kuzu dalağıdır.

Kebap şeklinde şişlere geçirilip pişirilen cartlak kebabı, tadına doyamayacağınız bir lezzettir. Eğer sakatat severseniz asla es geçmeyin!

17) Duvaklı Pilav

Duvaklı Pilav
Duvaklı Pilav

Her ilimizin kendine özgü bir pilav çeşidi olduğuna şüphe yok. Yöresel pilavlar benzerlik gösterse de sunumları ile farklılaşırlar.

Diyarbakır’ın etli ve sebzeli duvaklı pilavı, göze bir şölen sunarken, tadı da bir o kadar lezzetlidir. Diyarbakır’a gittiğinizde yanında bir bardak soğuk ayran ile duvaklı pilav yemeden dönmeyin, aksi takdirde pişman olursunuz.

18) Burma Kadayıf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 14 Mar, 2025
Michelin Yıldızı, dünya çapında tanınan Michelin Rehberi tarafından restoranlara verilen en değerli ödüllerdendir. Ödüller, her yıl rehberde yer...
  • 11 Mar, 2025
Adana'da kebap denince pratikte sadece kebapçı ve ocakbaşı bulunur. Diğer şehirlerden farklı lezzetleriyle meşhurdur. Kebapçıda pilav istemekse büyük...
  • 10 Mar, 2025
Tatil sezonu gelince, sağlığa dikkat edenler bile tatlı kaçamaklarına yöneliyor. Vegan beslenme ise katı kurallarla belirli yasaklar getiriyor.
  • 10 Mar, 2025
Gaziantep, lezzet cenneti olarak bilinir. Burada Orkide Pastanesi'nin serpme kahvaltısı, Akşam Simit Fırını'nın çıtır katmerleri ve İmam Çağdaş'ın...