Yurt dışı seyahatlerinde internet kullanımı hem gerekli hem de maliyetli olabilir. Seyahatten önce kendi araştırmanızı yaparak ve gereken önlemleri alarak hem kendinizi hem de seyahat bütçenizi büyük bir yükten kurtarabilirsiniz.
Yurt Dışında İnternet Kullanımı İçin Bazı İpuçları:
Gittiğiniz Yerde Yerel Bir SIM Kart Edinin
Yerel bir SIM kart edinmek, gittiğiniz ülkede uygun fiyatlı bir çözüm olacaktır. Büyük şehirlerde bu işlemi havalimanında yapmak yerine şehir merkezinde yapmanız, turistler için fazla fiyatlandırılan SIM kartlardan kaçınmanıza ve yerel halkın kullandığı daha uygun seçeneklere ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Özellikle Afrika veya Uzakdoğu’nun turistik tropikal adalarına gidiyorsanız, havalimanında gördüğünüz SIM kartları almak, daha sonra yapacağınız uzun aramalardan kurtarıcı olabilir. Yerel SIM kart fiyatları gideceğiniz yere göre değişiklik gösterebilir.
Uzakdoğu’da 3 USD ile 10 USD arasında değişen fiyatlarla internetli SIM kart bulmanız mümkünken, bu fiyat AB ülkelerinde daha yüksek olabilir. Çoğu ülke, SIM kart almak için yalnızca pasaportunuzu talep eder, bu yüzden pasaportunuzu yanınızda bulundurmanızda fayda vardır.
Yolculuğa Çıkmadan Önce E-SIM Hizmeti Alın
E-SIM alma seçeneği, yurt dışındaki internet ihtiyaçlarınızı karşılamak için idealdir. E-SIM veya elektronik SIM kartlar, uygun teknolojilere sahip telefonlarda mevcut bulunan, çeşitli servis sağlayıcılar için programlanabilir gömülü SIM kartlardır.
İnternette birçok e-SIM sağlayıcısından uygun bir plan bulabilirsiniz. E-SIM almak için, firma tarafından gönderilen e-SIM profilini cihazınıza yüklemeniz ve gerekli izinleri vermeniz yeterli. Bu şirketler genellikle roaming hizmetleri sunar ve çoğu coğrafi alan kapsayan paketler de mevcuttur. Paketler genellikle sadece veri içerse de bazı firmalar ses ve veri içeren e-SIM paketleri de sunabilir.
Avrupa Birliği, Kuzey Amerika ve Uzak Doğu gibi bölgelerde aldığınız paketleri bu coğrafyadaki tüm ülkelerde kullanabilirsiniz. Örneğin, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli 10 GB’lık bir paketi Almanya’da, Avusturya’da veya İspanya’da kullanabilirsiniz.
Paketi kullanmadığınız kısmı geçerlilik süresi dolduğunda kaybolacaktır. Ancak veriniz erken biterse, ön ödemeli hizmet sayesinde maddi bir yük altına girmezsiniz.
E-SIM fiyatları, aldığınız veri paketinin boyutuna ve geçerlilik süresine göre değişir. Örneğin, ABD ve Kanada’da 30 gün boyunca geçerli 5 GB’lık paket 35 USD iken, Uzak Doğu (Malezya, Filipinler, Tayland vb.) için aynı paket 25 USD’ye düşmektedir.
Çoğu e-SIM firması sizden belge talep etmez. Aldığınız hizmetin bedelini çevrimiçi olarak ödedikten sonra hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bir Wi-Fi Hotspot Kiralayın
Eğer kalabalık bir grup olarak seyahat ediyorsanız, taşınabilir Wi-Fi hotspot ekipmanlarından birini kiralayarak birden fazla cihaz için internet erişimi sağlayabilirsiniz. Bu ekipmanları online olarak veya havaalanlarında kiralayabilirsiniz. Hotspot cihazları, ortalama bir cep telefonunun boyutundadır ve seyahatiniz sırasında ek bir ağırlık yapmaz.
Cihazı geri iade etmek üzere kiralayacağınızdan, bazı firmalar kredi kartınıza belirli bir teminat koymak isteyebilir. Ayrıca, pasaportunuzu gösterme talebi de olabilir. Seyahatiniz boyunca bloke kaldırılmayacağından, sık kullanmadığınız bir kredi kartı ile işleminizi gerçekleştirmek akıllıca olabilir.
Mobil Veri Paylaşımı Aldığınız SIM kartın mobil veri paylaşımına (tethering) izin verip vermediğini kontrol edin. Eğer izin veriyorsa, tek bir internet bağlantısını birden fazla cihazda kullanabilirsiniz. Bu, birlikte seyahat ettiğiniz bir arkadaşınız veya bunun yanı sıra laptop veya tabletiniz de olabilir. Eğer SIM kartınızı aldıktan sonra mobil veri paylaşımına izin verilmediğini fark ederseniz endişelenmeyin. Bazı firmalar, telefonunuzda yapacağınız basit ayar değişiklikleriyle bu kısıtlamayı kaldırabilir.
Türkiye’deki Operatörünüzden Uluslararası Veri Planı Alın
Türkiye’deki tüm operatörler, yurt dışı seyahatleri için özel olarak hazırlanmış veri planları sunmaktadır. Bazı planlar sadece veri paketlerinden oluşurken, bazılarına ses ve SMS hizmetleri de dahil olabilir.
Seyahatten önce operatörünüze ulaşarak, ihtiyaçlarınıza uygun bir plan seçebilirsiniz. Eğer operatörünüzün öğrencilere veya iş insanlarına sunduğu avantajlı kulüplerin üyesiyseniz, bu kulüplerin sunduğu fırsatları göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Türkiye’deki operatörler, yurt dışı paketlerini küresel ve Avrupa gibi coğrafi alanlara ayırarak fiyatlandırma yapmaktadır. Seyahatiniz boyunca kullanacağınız ortalama 2 GB’lık veri paketinin maliyeti, gideceğiniz bölgeye bağlı olarak 400 TL ile 800 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatların 2024 yılına ait yurt dışı internet paketi fiyatları olduğunu belirtmek önemlidir.
Uluslararası Dolaşım (Roaming) Ücretlerine Dikkat Edin
Eğer bir SIM kart almak yerine operatörünüzün uluslararası veri planını kullanmayı düşünüyorsanız, operatörünüzün uluslararası dolaşım (roaming) ücretlerini iyi araştırdığınızdan emin olun. Beklenmedik yüksek faturalar almamak için kullanımınızı dikkatlice takip etmelisiniz.
Yurt dışında sadece internet erişimi sağlamak için kullanacağınız ufak bir veri bile yüksek roaming ücretleri yüzünden beklenmedik maliyetler doğurabilir. Eğer yurt dışında Türkiye’deki operatörünüzden hizmet almak istemiyorsanız, cep telefonunuzun ayarlarından uluslararası dolaşım iznini kapatmanızı öneririz.
Veri Tüketimini Azaltmak İçin Önlem Alın
Yurt dışına çıkmadan önce, kullandığınız cihazın veri tüketimini azaltacak gerekli ayarları yapmayı unutmayın. Bu ayarlara otomatik uygulama güncellemelerinin kapatılması, arka planda veri kullanımını sınırlamak ve yüksek veri tüketen uygulamaların geçici olarak silinmesi de dahil olabilir.
Bunun yanı sıra, çevrimdışı çalışabilen harita, çeviri ve rehber uygulamalarınızı önceden indirmeniz ve kullanacağınız dosyaları seyahat öncesinde temin etmeniz faydalı olacaktır. Yoğun veri harcayan görüntülü konuşma uygulamalarını da yalnızca Wi-Fi ile kullanmanızı öneririz.
Ortak Alanlarda Wi-Fi Kullanımı
Gelişen teknoloji ile artık ortak kullanıma açık, ücretsiz bir Wi-Fi ağı bulmak oldukça kolaydır. Eğer merkezi bir bölgede kısa süreli bir seyahat yapıyorsanız ve internet erişimi sizin için kritik değilse, sadece otellerin, kafelerin, restoranların ve bazı toplu taşıma araçlarının sağladığı Wi-Fi hizmetlerini değerlendirebilirsiniz.
Bu Wi-Fi noktalarında gerçekleştirdiğiniz işlemler ve girdiğiniz sitelerin, gereken ekipmana sahip kişiler tarafından izlenebileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, internet bankacılığı, e-devlet işlemleri gibi hassas işlemlerinizi mümkünse kendi güvenli internet bağlantınız üzerinden yapmanız önerilir.
Böyle bir durumda en makul yol, düşük kotalı bir SIM kart alarak acil işlemlerinizi gerçekleştirmek ve veri harcayan sosyal medya, çevrimiçi haritalar gibi uygulamaları paylaşım noktalarına bırakmaktır. Güvenliğiniz için halka açık Wi-Fi ağlarında bir VPN kullanmanız da son derece önemlidir.
VPN kullanmak, verilerinizi korumanızda yardımcı olur. Hem cep telefonunuza hem de kişisel bilgisayarınıza indirebileceğiniz birçok ücretli ve ücretsiz VPN hizmeti bulunmaktadır.