Ege’de Keşfedilmeyi Bekleyen 6 Antik Şehir!

Ege Bölgesi, coğrafi konumu sayesinde geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Doğanın ve tarihin eşsiz buluşma noktalarından biri olan Ege, Efes Antik Kenti, Afrodisias Antik Kenti, Hierapolis Antik Kenti ve Teos Antik Kenti gibi ünlü tarihi alanların yanında henüz keşfedilmeyi bekleyen birçok antik kente de ev sahipliği yapmaktadır. İşte, Ege’de pek az kişi tarafından bilinen ve keşfedilmeyi bekleyen 6 antik kent…

Ege’de keşfedilmeyi bekleyen 6 antik kent

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti, Roma Dönemi’nin en önemli kentlerinden biri olarak bilinir. Dünyanın ilk borsa binasına ev sahipliği yapan bu antik kent, içerisinde Zeus Tapınağı, Stadyum, Tiyatro Kompleksi ve Macellum gibi önemli yapılar barındırmaktadır.

Bir tepe üzerine inşa edilen Zeus Tapınağı, dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biridir. 13.500 kişilik kapasiteye sahip stadyumu ve 20.000 kişilik tiyatro kompleksi, antik döneme ait diğer birçok kentin özelliklerinden farklı olarak dikkat çekmektedir.

Euromos Antik Kenti, Muğla

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Euromos Antik Kenti’nin ismi, Yunanca ‘güçlü’ anlamına gelmektedir; antik çağda ise “Kyromos” veya “Hyromos” olarak anılmaktadır. Büyük İskender’in fetihleri sonrasında Euromos, Makedonya, Mısır ve Suriye kralları arasında el değiştirmiştir. Bu antik kentteki sütunlar, farklı medeniyetlerin yaşam şekilleri hakkında bilgi sunmaktadır.

Kaunos Antik Kenti, Muğla

Kaunos Antik Kenti, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yer almakta olup, Antik Çağ’ın ticari açıdan en önemli liman kentlerinden biridir. Kentin dikkat çeken özelliği, günümüze ulaşan kayalara oyulmuş “Kral Mezarlarıdır”.

Laodikeia Antik Kenti, Denizli

Denizli’nin 6 kilometre kuzeyinde yer alan Laodikeia Antik Kenti, Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından eşi Laodike adına inşa edilmiştir. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine ev sahipliği yapan bu kent, Erken Bizans Dönemi’nin önemli dini merkezlerindendir.

Pınara Antik Kenti, Muğla

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yer alan Pınara Antik Kenti, tarihi belgeler ve yazılı kaynaklara dayanarak Xanthos’tan gelen yerleşimciler tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Pınara, dik doğu yamacında yer alan yüzlerce kaya mezarıyla öne çıkmaktadır.

Sardes Antik Kenti, Manisa

Manisa’nın Salihli ilçesinde konumlanan bu antik kent, Lidya Devleti’nin başkenti olarak bilinir. Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerleşim merkezi haline gelen Sardes, tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak da tanınmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar

  • 11 Oca, 2025
Dünyada mutlaka deneyimlemeniz gereken etkileyici maceralar mevcut. Yamaç paraşütüne benzeyen "parahawking", bir akbaba ile gökyüzünde süzülme fırsatı sunuyor.
  • 10 Oca, 2025
İstanbul'da harika bir gün geçirmek için sabah erkenden başlayarak keşif yapabileceğiniz güzel mekanlar var. Tarih ve doğal güzelliklerle...
  • 10 Oca, 2025
Türkiye genelindeki müze ve antik alanlar, 2024 yılında bir turist akınına maruz kaldı! Mevlâna Müzesi 2 milyon 634...
  • 10 Oca, 2025
Dünya genelinde tanınan yerler, sadece şehirlerin değil, ülkelerin sembolü olmuştur. Bu yapılar turist çekmekte büyük önem taşıyor, her...